AMAZON

Trideseti rođendan titana: Promijenili su kako kupujemo, razvili neviđene tehnologije, ali priča ima i tamnu stranu...

Mnogi su se rugali kada je Amazon pokrenuo cloud uslugu, danas vrijednu 100 milijardi dolara

Jeff Bezos

 Sajjad Hussain/afp/profimedia

U ljeto 1994. na Usenetu, preteči internetskih foruma, objavljen je natječaj za posao u kojem se traži softverski inženjer. Kandidati su trebali dizajnirati složene sustave "u otprilike jednoj trećini vremena no što stručnjaci misle da je to moguće". Životopise je trebalo poslati na adresu čovjeku imena Jeff ​​Bezos, u startup Cadabru sa sjedištem u američkom Seattleu. Cadabru je Bezos tada zamislio kao pionira online trgovine. Počeli su s online prodajom knjiga.

Ime su ubrzo promijenili, ali neviđeno ambiciozni plan je uspio. Amazon, koji će 5. srpnja, dan nakon američkog Dana nezavisnosti, napuniti 30 godina, uistinu jest promijenio svijet online kupovine, piše The Economist. Podaci banke JPMorgan Chase pokazuju kako će Amazon ove godine prodati robu u vrijednosti od 554 milijarde dolara. Ima čak 42 posto udjela u američkoj e-trgovini. Njegov prvi online konkurent (i najveći trgovac na malo u SAD-u ukupno) Walmart drži šest posto. Po prvi puta, baš kao uranjeni rođendanski dar, tvrtka je ove godine prešla vrijednost od 2 bilijuna američkih dolara.

Taktika za novo desetljeće

Amazon je osim toga izumio uređaj za čitanje e-knjiga Kindle, pokrenuo Amazon Web Services (AWS), vodeću cloud platformu koja drži 31 posto udjela u tom tržištu vrijednom 300 milijardi dolara. Tu je i Prime Video, četvrta najgledanija usluga video-streaminga u Americi. Podružnica, Zoox, proizvodi samovozeće automobile, a razvijaju i flotu komunikacijskih satelita u niskoj Zemljinoj orbiti.

Prema riječima bivšeg izvršnog direktora, prenosi Economist, Amazonove poslovne jedinice su "prilično neovisne" jedna o drugoj. Nedavno su investitori čak pozvali na potpuno izdvajanje AWS-a vjerujući da bi to stvorilo vrijednost za dioničare. No ići će se suprotnim putem.

Tvrtka je narasla do te veličine da je svako novo ulaganje u pokretnu skupo i visokorizično, prevladavajuće je mišljenje analitičara. U četvrto desetljeće uči će pod vodstvom, medijima malo zanimljivog Andya Jassya, koga je Jeff Bezos izabrao za svog nasljednika 2021. Bezos je inače zadržao 9 posto udjela u tvrtki, što je i najviši udio koji netko ima u Amazonu, te ima veliki utjecaj na buduću strategiju.

image

Andy Jassy

Patrick Fallon/zuma Press/profimedia

The Economist piše kako će glavna zadaća Jassya biti povezati različite odjele tvrtke i iz takvog odnosa izvući dodatnu dobit.

Jassy će morati dodatno uskladiti maloprodaju i oglašavanje. Amazonova pretplatnička usluga, ima 300 milijuna članova diljem svijeta, a kupcima pruža besplatnu dostavu i pristup Prime Videuu. Prime članovi, pak, troše dvostruko više na Amazonovim web stranicama od nečlanova. Amazon također posjeduje i bazu podataka o njihovom kupovnom ponašanju, što im omogućuje točnije ciljanje oglasa. Oglašivači su spremni skupo platiti ovu uslugu: prema procjenama analitičara, Amazonov oglasni posao ima operativne marže od oko 40 posto, više čak i od marži poslovanja u cloudu. Većina tih oglasa, odgovornih za četiri petine prodaje oglasa tvrtke, nalazi se pored informacija o proizvodima koje Amazon prodaje.

Amazon namjerava odigrati važnu ulogu i na tržištu umjetne inteligencije. U ožujku su uložili 3 milijarde dolara u Anthropic, za koji žele da bude glavni rival OpenAI-u, vodećoj tvrtki u tome polju.

Rijetko tko može parirati Amazonovom pristupu specijaliziranom AI hardveru, ponajviše zbog toga što su sigurni oko opskrbe poluvodiča zahvaljujući partnerstvima s tvrtkama poput Nvidije.

No takvo spajanje, moglo bi ih učiniti i lakšom metom za antimonopolističke politike kakve se na zapadu provode.

Monopol i špijunaža radnika

Prošle je godine Američka Savezna komisija za trgovinu (FTC) podnijela tužbu protiv Amazona, optužujući ga za monopolističke radnje. Agencija predlaže kazne, a Amazon negira optužbe.

Amazon je u zadnji čas morao odustati od kupnje iRobota, tvrtke koje proizvodi robotske usisavače. Akvizicija ih trebala stajati 1,4 milijarde američkih dolara, no Europska Unija zaustavila je već finaliziran posao. Morat će umjesto toga platiti 94 milijuna dolara naknade iRobotu, koji je, inače, već najavio planove otpuštanja čak 31 posto radnika (njih 350).

Nedavni rast cijene dionice Amazona pokazuje kako investitori ne mare previše za takva zbivanja. Cijena dionice ovoga tjedna kreće se oko 200 dolara.

Investitore nije previše zabrinuo niti video Amazonove radnice, koja je ispričala kako se bori s rakom, Amazonovo zdravstveno osiguranje joj istječe, a kako živi u Americi, za liječenje, bez osiguranja, nema novca.

Nisu investitorima smetali niti optužbe o nehumanim radnim uvjetima u skladištima od Kalifornije do Azije i špijuniranju radnika. U posljednje vrijeme takve optužbe, barem u javnom prostoru, nisu se mogle čuti. U travnju 2022. Amazon je, nakon godina gušenja svakog oblika udruživanja radnika, prvi put priznao radnički sindikat u SAD-u.

Četvrto desetljeće tvrtke bit će vjerojatno teže nego treće. U svoje će odluke morati uključiti antimonopolski nadzor, što bi moglo spriječiti rast.

Nemojte ih podcijeniti

Istovremeno, konkurencija je sve jača. Microsoft preuzeo vodstvo u integraciji generativne umjetne inteligencije u svoje raznovrsne poslovne ponude, zahvaljujući partnerstvu s tvrtkom OpenAI. Alphabet, najveći svjetski oglašivač i vlasnik YouTubea, ponovno se pokušava probiti u internet prodaju. Walmart, koji dominira američkim tržištem prehrambenih proizvoda vrijednim 2 bilijuna dolara, kreće u oglašavanje i pokrenuo je pretplatničku uslugu sličnu Primeu koja mu pomaže pretvoriti kupnje u podatke koje planiraju prodati.

No, podsjeća The Economist, mnogi su se rugali kada je Amazon pokrenuo cloud uslugu, danas vrijednu 100 milijardi dolara. Kao i kada se Bezos predstavio svijetu kao online prodavač knjiga. Bila je pogreška podcijeniti ih tada, kao što danas ponovno to neki čine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. kolovoz 2024 18:33