PIK Vrbovec

Traže koncesiju za vodu na 30 godina kako ne bi bili ovisni o vodovodu: ‘Uredno podmirujemo naknadu‘

Za proizvodnju i preradu mesa dosad su koristili samo vodu iz gradskog vodovoda, a iz miniakumulacije Bajer koriste vodu za potrebe drugih tehnoloških potreba
Tvornica PIK Vrbovec
 Davor Pongracic/Cropix

PIK Vrbovec plus zatražio je koncesiju na 30 godina za gospodarsko korištenje vode iz zdenca koji su sagradili u kompleksu mesne industrije, a tražena količina je do 155 tisuća kubnih metara vode godišnje, što je značajno povećanje crpljenja iz tog izvora.

Na naše pitanje znači li to da kreću u povećavanje proizvodnje, iz odgovora PIK-a proizlazi da se ne radi o tome, nego o smanjenju njihove ovisnosti o - javnoj vodoopskrbi. U pitanju je, kažu, "povećanje kapaciteta crpljenja podzemne vode iz bunara za potrebe pogona za proizvodnju i preradu mesa kako bi se disperzirao rizik i smanjila ovisnost o javnom vodovodu te omogućio nesmetan kontinuitet poslovanja".

Kako piše u elaboratu zaštite okoliša koji je za njih izradila tvrtka Via plan, PIK Vrbovec će zahvaljujući svom bunaru smanjiti potrošnju vode iz javnog vodovoda.

Oni su za proizvodnju i preradu mesa, naime, dosad koristili samo vodu iz gradskog vodovoda, a iz obližnje miniakumulacije Bajer koriste vodu prema izdanoj koncesiji za tehnološke potrebe u kotlovnici, strojarnici te za pranje obora za stoku.

Za alternativni izvor vode, zdenac dubine 80 metara, imaju vodopravnu dozvolu iz 2018. godine koja im omogućava crpljenje do deset tisuća kubnih metara.

Lani su već iz njega, prema podacima iz elaborata, iscrpili 102.317 kubnih metara vode, a iz javnog vodovoda su potrošili još 414 tisuća kubika pitke vode. Iako smo postavili pitanje o očekivanoj cijeni nove koncesije čije su ishođenje pokrenuli, odnosno iznosu koji sada plaćaju, odgovorili su samo da tijekom cijelog postupka ishođenja koncesije uredno podmiruju naknadu za korištenje voda Hrvatskim vodama prema stvarnim količinama iscrpljenih voda iz vlastitog zdenca.

Visina naknade je pak, kažu, definirana Uredbom o visini naknade za korištenje voda. PIK je lani prodao više od 84 tisuće tona svježeg mesa i mesnih prerađevina, a prihod od prodaje robe bio je 1,8 milijardi kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. listopad 2021 09:56