SPECIJAL JUTARNJEG

‘Top 1500‘ nije priča o cijelom hrvatskom gospodarstvu: Ali tu priču nemoguće je ispričati bez ovih 1500

Analiza podataka Fine precizan je uvid u stanje našeg gospodarstva

Čelni ljudi vodećih hrvatskih kompanija koje su ostvarile impresivne rezultate:
Mihael Furjan (Pliva), Željko Kukurin (Valamar), Mate Rimac (Bugatti Rimac), Helmut Anton fenzl (Spar), Jasminko Herceg (Medika), Péter Ratatics (Ina), Zoran Mitreski (Konzum), Pavao Vujnovac (PPD) i guverner HNB-a Boris Vujčić

 /Tomislav Botić



I ove je godine Jutarnji list u suradnji s Financijskom agencijom napravio sistematizirani prikaz poslovanja 1500 najvećih hrvatskih kompanija. 2022. godina je bila uspješna za hrvatsko gospodarstvo. Kumulativni podaci o poslovanju hrvatskih kompanija koje je prikupila Financijska agencija pričaju tu priču sami za sebe.

Iz Fininih podataka razvidno je da je poslovanje u inflacijskom okružju omogućilo najvećima u RH da generiraju 279,2 milijarde kuna prihoda, što je 82 milijarde više nego u 2021. te predstavlja rast od 41,6 posto. 1500 najvećih kompanija Hrvatske doista ima 41,6 posto više prihode nego preklani, što je samo po sebi najsnažnija poruka analize ovogodišnjih poslovnih rezultata.

Vidljivo je da je u prošloj godini bio sjajan i rast dobiti. Ukupno je prikazana dobit 1500 najvećih po prihodima (uz oduzimanje gubitaka od dobiti) narasla s 39,13 milijardi kuna u 2021. na 47,42 milijardi, što je rast od 21 posto.

Naš magazin TOP 1500 ne treba shvaćati kao klasičnu poslovnu rang-listu, nego radije kao skup koherentnih, provjerenih i vjerodostojnih podataka koji sami za sebe daju sliku o ključnim trendovima u hrvatskoj ekonomiji, ali istovremeno služe i kao osnova za preciznije i temeljitije analize o najvažnijim aspektima poslovanja najvažnijih hrvatskih kompanija.

Stručna rasprava o utjecaju inflacije na prihode i profite kompanija je u tjeku, jer je upravo rast cijena bio jedno od ključnih makroekonomskih obilježja 2022. godine. I tu će, vjerujemo, analize prozaišle iz podataka Fine za 2022. godinu imati konstruktivan doprinos.

Zaključno, priča o 1500 hrvatskih kompanija s najvećim prihodima svakako nije priča o cijelom hrvatskom gospodarstvu, no tu priču nemoguće je ispričati bez ovih 1500.

Cijeli specijal možete pogledati i u online izdanju

A sadržaj ovogodišnjeg specijala Top 1500 dostupan je i na ovoj poveznici

image

Naslovnica Specijalnog izdanja Top 1500 hrvatskih kompanije 2022.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 22:19