USPJEŠNA TRANSAKCIJA

Telemach zaključio preuzimanje Optime za više od 500 milijuna kuna

‘Nadamo se da će se pojaviti nacionalni plan za borbu s inflacijom, posebno s cijenom struje. Ključan problem gospodarstvu nije benzin, već struja‘

Adrian Ježina, predsjednik uprave Telemacha Hrvatska

 Damir Krajac/Cropix

Telemach Hrvatska zaključio je preuzimanje Optima Telekoma.

Transakcija je, prema prvim procjenama, u konačnici premašila vrijednost od pola milijarde kuna.

Inicijalno je Telemach kupio većinski udio u Optimi od Zagrebačke banke i Hrvatskog Telekoma za 347 milijuna kuna. Nešto dionica prethodno je stekao na tržištu, a potom je u obveznoj javnoj ponudi za preuzimanje otkupio i ostatak dionica za 167,9 milijuna kuna.

image

Adrian Ježina, predsjednik uprave Telemacha i Nenad Šlibar, član uprave Telemacha za tehniku

Damir Krajac/Cropix

Optima Telekom više nije izlistana na Zagrebačkoj burzi. U Središnjem klirinškom depozitarnom društvu Telemach je uveden kao vlasnik 100 posto dionica Optime. Nadzorni odbor operatera je promijenjen, a u Telemachu navode da još razmatraju hoće li Optima ostati zaseban subjekt ili će ju pripojiti matici.

Na vlastitu infrastrukturu

Adrian Ježina, predsjednik uprave Telemacha Hrvatska, kaže da im je sada u planu sve korisnike Optime prebaciti na Telemachovu infrastrukturu.

- Sve je završeno u rekordnom roku. Sad imamo 100 posto Optime, ukupan broj korisnika Telemacha smo u godinu dana udvostručili, imamo najnapredniju fiksnu i mobilnu mrežu - kaže Ježina.

image

Nenad Šlibar, član uprave Telemacha za tehniku

Damir Krajac/Cropix

Nenad Šlibar, član uprave Telemacha za tehniku kaže da su u manje od godinu dana povukli optičku infrastrukturu do 100.000 korisnika. Navodi da je to rekord u telekomunikacijama u Hrvatskoj.

- Prvog zaposlenika zaduženog za fiksne telekomunikacije - a treba podsjetiti da je Telemach u Hrvatskoj inicijalno bio samo mobilni operater kroz preuzimanje Tele2 - zaposlili smo u studenome preklani. Lani u lipnju već smo priključili prvog korisnika na fiksnu infrastrukturu, a sada imamo mrežu na koju možemo priključiti 100.000 korisnika - kaže Šlibar.

Ne komentiraju broj korisnika

Ježina dodaje da zasad još ne može govoriti o broju korisnika fiksne optike, ali naglašava da je u velikom porastu.

- Krenuli smo u Zagrebu, proširili smo se u Zadar i sad smo već u Splitu. Uskoro planiramo prisvojiti još jedan veći grad - kaže Ježina.

Šlibar navodi da su u fiksnim komunikacijama postigli istu razinu agilnosti koju pokazuje softverska industrija.

- Ako pričamo o agilnim metodama rada, a sada je softverska industrija posebno popularna kao ona u kojoj se radi vrlo agilno, onda se Telemach u području izgradnje fiksne infrastrukture pokazao podjednako agilan - kaže Šlibar.

Dodaje da u roku od pet godina ciljaju imati mrežu s pola milijuna priključaka na optiku. Na naše pitanje znači li to da će nastaviti graditi 100.000 priključaka na optiku godišnje, Šlibar je odgovorio potvrdno.

image
Damir Krajac/Cropix
image
Damir Krajac/Cropix

Bazne stanice Ježina navodi da su paralelno završili modernizaciju 4G mobilne mreže i izgradili vlastitu 5G mrežu.

- Naša mobilna mreža u posljednjem je istraživanju Ookle proglašena najbržom u Hrvatskoj, i to najbolje pokazuje kakve rezultate želimo dalje - kaže Ježina.

Tisuću baznih stanica

Pojašnjava da su do sada modernizirali više od tisuću baznih stanica. U sklopu toga postavili su najmoderniju 4G mrežu i paralelno, po cijeloj Hrvatskoj, a posebno na Jadranu, aktivirali vlastitu 5G mrežu.

- Kupovali smo i frekvencije, sada imamo signal na 700 Mhz-a, tako da je Telemachova mreža ostvarila najveći napredak u kvaliteti usluge - kaže Ježina.

Naglašava da da ih u daljnjem poslovanju brine jedino inflacija.

- Nadamo se da će se pojaviti nacionalni plan za borbu s inflacijom, posebno s cijenom struje. Gospodarstvu ključan problem nije benzin, već struja - zaključuje Ježina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 00:47