najpopularnija kriptovaluta

Tehnološki problemi, prosvjedi ali i prve pozitivne reakcije: buran početak za bitcoin u Salvadoru

Kritičari upozoravaju da bi, osim financijske nestabilnosti, kriptovaluta mogla potaknuti i nezakonite transakcije
 Marvin Recinos/AFP

Bitcoin je u utorak postao službeno sredstvo plaćanja u Salvadoru, a njegov prvi dan obilježili su tehnološki problemi, prosvjedi ali i prve pozitivne reakcije trgovaca i kompanija, pišu britanski mediji.

Vlada je građanima podijelila po 30 dolara u bitcoinu kako bi ih potaknula da ih počnu koristiti, a podržala je i digitalni novčanik Chivo, budući da procjenjuje da bi kriptovaluta mogla zemlji uštedjeti 400 milijuna dolara godišnje naknada za doznake iz inozemstva.

BBC je pak na temelju vladinih i podataka Svjetske banke izračunao da bi mogli uštedjeti nekih 170 milijuna dolara.

Platforme kao što su Apple i Huawei nisu nudile Chivo, a serveri su morali biti isključeni jer nisu mogli izdržati ogroman priljev registracija korisnika.

No, kako je dan odmicao, Chivo se počeo pojavljivati na više platformi, a prihvatili su ga i Starbucks i McDondald's.

„Moramo razbiti paradigme iz prošlosti. Salvador ima pravo razvijati se u susret naprednom svijetu", rekao je predsjednik Nayib Bukele.

Oporbeni političar Johnny Wright Sol smatra pak da je prvi dan korištenja bitcoina bio jako loš za predsjednika Bukelea, njegovu vladu i njegov "eksperiment".

"Većina stanovništva zna vrlo malo o kriptovalutama. Znamo tek da je posrijedi jako nestabilno tržište, a današnji je dan to i potvrdio", prenosi BBC njegov riječi.

Veliki je problem bio što je u jednom trenutku najpopularnija kriptovaluta pala u jednom trenutku.

Dodatne nevolje izazvao je pad vrijednosti bitcoina s 52 tisuće ispod 43 tisuće dolara, na najnižu vrijednost u gotovo mjesec dana.

Salvador je zbog pada vrijednosti bitcoina ostao bez tri milijuna dolara, naglasio je Wright Sol. I nije bio usamljen u kritikama, budući da se ispred vrhovnog suda okupilo više od tisuću građana, prosvjedujući protiv bitcoina.

Kritičari upozoravaju da bi, osim financijske nestabilnosti, kriptovaluta mogla potaknuti i nezakonite transakcije.

Pojedine trgovce nisu pretjerano zasmetale oscilacije u vrijednosti bitcoina.

„Bit će dobro što u pandemiji nećemo morati koristiti fizički novac", rekao je za BBC vlasnik obiteljske trgovine Ed Hernandez, dodavši da će ga to zaštititi od kupaca koji plaćaju krivotvorenim novčanicama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:10