SUMNJIVI POSLOVI

Švicarska tvrtka koja je poslovala s osumnjičenima za pljačku Ine - našla se pod nadzorom državnog regulatora

Postojao je prijedlog za rješenje o privremenom oduzimanju dozvole, ali je on povučen...

Damir Škugor i zgrada INA-e

 Tomislav Kristo/Damir Krajač/Cropix

Švicarska tvrtka DXT International, čiji su poslovi s osumnjičenicima za pljačku Ine Damirom Škugorom i Goran Husićem obuhvaćeni istragom USKOK-a, nalazi se pod nadzorom Hrvatske energetske regulatorne agencije, doznajemo danas u toj agenciji.

- Riječ je o redovitome nadzoru temeljem dozvole za trgovinu plinom koja je izdana DXT Internationalu – kratko nam je poručeno iz HERA-e na pitanje koji su razlozi otvaranja spomenutog postupka nad DXT Internationalom. Na pitanje jesu li točne informacije da je HERA pokrenula postupak privremenog oduzimanja dozvole za trgovinu plinom DXT Internationalu, iz Agencije kažu kako je postojao prijedlog za rješenje o privremenom oduzimanju dozvole DXT International, ali da je on povučen kako bi se dodatno utvrdile činjenice od važnosti za cijeli postupak.

U svakom slučaju, nadzor nad DXT Internationalom pokrenut je nakon što je HERA u prosincu prošle godine OMS Upravljanju, u vlasništvu Gorana Husića i bivšeg predsjednika Hrvatske odvjetničke komore Josipa Šurjaka, koji je također obuhvaćen spomenutom uskočkom istragom, trajno oduzela dozvolu za trgovinu plinom. Husić je, inače, dok je bio u istražnom pritvoru prestao biti predsjednik Uprave OMS Upravljanja, a na njegovo mjesto imenovan je Krunoslav Maršić.

image

Josip Šurjak i Goran Husić

Davor Pongracic/Cropix

Prema optužnome prijedlogu USKOK-a za pljačku plinskog biznisa Ine, podsjetimo, Damir Škugor, do uhićenja krajem kolovoza prošle godine direktor u Ininom odjelu za trgovinu plinom, osumnjičen je za osmišljavanje i provođenje poslovnih transakcija u trokutu Ina-Plinara Istočna Slavonija-OMS Upravljanje kojima je Ina oštećena za više od milijardu kuna. Škugor je, prema istome izvoru, osigurao da Ina prodaje plin po netržišnim cijenama Ininoj tvrtki-kćer Plinari Istočna Slavonija (PIS) koja je, opet po Škugorovim nalozima koje je davao kao zamjenik predsjednika Nadzornog odbora PIS-a, prodavala plin po tako postignutim cijenama OMS Upravljanju. Husićeva tvrtka, utvrdio je USKOK, prodavala je plin kupljen od PIS-a po netržišnim cijenama na tržištu po znatno većim cijenama. Tako postignut profit OMS Upravljanja dijelili su Husić i Škugor.

Među tvrtkama kojima je OMS Upravljanje prodavao plin dobiven u transakcijama s PIS-om, prema podacima koji su ‘procurili‘ iz spomenute USKOK-ove istrage, bio je i DXT International. Riječ je o tvrtki iz sastava Duferco Grupe švicarskog poduzetnika Bruna Bolfa. Sjedište DXT Internationala je u Luxemburgu, pa je HERA toj tvrtki krajem 2020. izdala dozvolu za trgovinu plinom temeljem činjenice da joj je istovrsna dozvola već izdana unutar Europske unije. Dozvola DXT-u istječe krajem ove godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:07