Grad Varaždin

'Svi projekti koji će biti financirani obveznicama zadovoljavaju zakonsku definiciju'

 Željko Hajdinjak / CROPIX

Povodom članka „Čehok dobiva 60% veći proračun: Obveznicama vraća stare dugove ili rješava problem smeća?” objavljenog 30. prosinca 2019. na portalu novac.hr oglasio se Grad Varaždin. Njihov zahtjev za objavu ispravka informacija prenosimo u cijelosti:

"Prvo moramo istaknuti da gospođa Gotal nije prisustvovala sjednici Gradskog vijeća na kojoj se odlučivalo o proračunu te stoga nema relevantne informacije o temi izdavanja municipalnih obveznica i donošenja Proračuna. Na sjednici Gradskog vijeća Grada Varaždina održanoj 16. prosinca 2019. godine, kojoj cijenjena novinarka nije prisustvovala, jasno je navedeno koji projekti će se financirati izdvajanjem municipalnih obveznica. Također je jasno navedeno da postoji plan izdavanja obveznica i plan razduživanja. Dan nakon sjednice Gradskog vijeća održana je javna sjednica odbora za financije i proračun Gradskog vijeća Grada Varaždina (na koju se dotična novinarka nije odazvala), a čiji je glavni cilj bio javnost upoznati s načinom financiranja izdavanjem municipalnih obveznica. Gost sjednice bio je Prof dr. sc. Marijan Cingula, redoviti profesor na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu koji je kao stručnjak iz područja financija jasno iznio svoj stav o spomenutom načinu financiranja.

Posebno skrećemo pažnju na sljedeće netočne podatke u navedenom tekstu:

1. Svi projekti koji će biti financirani izdavanjem obveznica zadovoljavaju „definiciju svrhe municipalnih obveznica”.

2. Zadržana dobit tvrtke u kojima Grad Varaždin ima udjela nisu isključivo novčana sredstva na računu, a sama implikacija na takav način financiranja je u suprotnosti sa zakonom.

3. Aktualna gradska vlast je naslijedila od bivše gradske vlasti sudske sporove u vrijednosti do 230 milijuna kuna, a u nekim sporovima je vrijednost kamata premašila vrijednost glavnice.

4. Za usluge odvjetnika je u periodu od 2013. do 2017. godine utrošeno više od 7 milijuna kuna, a nije dobiven niti jedan spor. Netočno se implicira da su ugovori ništetni s obzirom da je pravomoćnom presudom u sporu navedenom u tekstu utvrđeno da ništetnosti nema."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 20:44