OKOSNICA BUDUĆEG RAZVOJA

Svaki 10. zaposlenik HT-a upisao tečaj o umjetnoj inteligenciji

Besplatni tečaj za umjetnu inteligenciju Sveučilišta u Helsinkiju u tjedan dana upisalo više od 10.000 građana
 Pixabay

U deset dana otkako je pokrenuta besplatna edukacija o umjetnoj inteligenciji "Elements of AI" privukla je više od 10.000 polaznika. Prvih 150 polaznika već je završilo tečaj i dobilo svoj certifikat. Cilj tečaja je u godinu dana privući 40.000 polaznika ili 1 posto populacije Hrvatske.

Iz Hrvatskog telekoma, koji je najavio da želi 3 posto svojih zaposlenika obrazovati o umjetnoj inteligenciji na taj način, prijavilo se njih 500 ili više od 10 posto ukupnog broja zaposlenih.

Petar Belavić, SCRUM master iz Hrvatskog telekoma kaže da je edukacija odlična i dobra nadopuna njihovim planovima s 5G-om.

"Sad kad konačno imamo i komercijalni 5G pa će UI napredovati brže no ikada, svatko bi trebao biti upoznat barem s osnovama UI koje su u Elements of AI super razrađene, a kako bi se UI demistificirao i da bi se ljudima pokazalo kako u tome nema negativnih strana koje smo navikli gledati u SF filmovima", kaže Belavić.

Svoje zaposlenika na polaganje ovog tečaja potiče i najveća banka u Hrvatskoj, Zagrebačka banka, a s istom inicijativom priključila se i najveća hrvatska softverska kompanija Infobip.

Izabel Jelenić, suosnivač i tehnički direktor Infobipa kaže da im tvrtka aktivno sudjeluje u razvoju umjetne inteligencije.

"AI je tehnološki smjer koji kao kompanija snažno podržavamo te koji može biti okosnica budućeg razvoja zemlje“, kaže Jelenić.

Sveučilište u Zagrebu studentima koji polože tečaj daje 2 dodatna ECTS boda. Tečaj "Elements of AI" sastoji se od šest poglavlja i 25 vježbi u trajanju od 25 sati, a od polaznika ne zahtijeva predznanje u području matematike i programiranja. Cijeli tečaj odvija se preko interneta. Tečaj je razvilo Sveučilište u Helsinkiju i tehnološka kompanija Reaktor, a partner u Hrvatskoj su mu Sveučilište u Zagrebu i udruga CroAI, koja okuplja hrvatske tvrtke koje se bave razvojem umjetne inteligencije.

Mislav Malenica, predsjednik udruge CroAI kaže da je Hrvatska prva zemlja u regiji koja je prevela tečaj i učinila ga dostupnim svim građanima.

“Ponosni smo što je Hrvatska među prvih pet zemalja koje lansiraju projekt na svom jeziku. Razumjeti svijet oko sebe bez da razumijete umjetnu inteligenciju više neće biti moguće“, zaključuje Malenica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 07:12