Sajam u Šangaju

Susret hrvatske delegacije s Xi Jinpingom. Predvodio ih Jandroković, a pojavio se i Mesić

Mesić čestitao Xi Jinpingu na odličnoj inicijativi da Kina organizirano potiče uvoz dajući priliku hrvatskim tvrtkama
2. Kineski međunarodni uvozni sajam u Šangaju: Zajednička fotografija, Predsjednik NR Kine Xi Jinping i bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić
 2. Kineski međunarodni uvozni sajam u Šangaju

Kineski predsjednik Xi Jinping rekao je u utorak da će ta zemlja dodatno olakšati pristup stranim ulaganjima i nastaviti poboljšavati poslovno okruženje kako bi postala tržišno orijentirano gospodarstvo, temeljeno na zakonu i međunarodnim normama, održavši uvodni govor na ceremoniji otvaranja 2. Kineskog međunarodnog uvoznog sajma u Šangaju (CIIE). Valja napomenuti da visoki kineski dužnosnici već godinama ponavljaju slične poruke na ovakvim skupovima kao odgovor na podulju listu primjedbi koje dolaze od strane Gospodarske komore Europske unije u Kini, pa ostaje za vidjeti kada će najave doista biti provedene u djela.

S druge strane, održavanjem uvoznog sajma (CIIE) u Šangaju kineska vlada je učinila značajan potez u aktivnom otvaranju kineskog tržišta prema svijetu. Kina je zemlja s najvećom svjetskom populacijom i drugi najveći uvoznik i potrošač na svijetu. Sada je Kina ušla u novu razvojnu fazu u kojoj potrošnja stalno raste, što ukazuje na ogroman potencijal za rast potrošnje i uvoza. Prema predviđanjima kineskih vlasti u narednih pet godina Kina očekuje uvoz proizvoda i usluga u vrijednosti većoj od 10 bilijuna američkih dolara. Na CIIE su bile prisutne tvrtke iz preko 100 zemalja, a tijekom expo-a održane su prateće aktivnosti kao što su sastanci, seminari i prezentacije proizvoda.

Macron se vratio s 40 potpisanih ugovora

Europu je neformalno predstavljao francuski predsjednik Macron koji je tu ulogu dosta dobro odigrao i odmah po dolasku u Šangaj poslao je ozbiljnu poruku o potrebi snažnije europske suradnje. "Postoje nacionalne agende, ali što više nastupamo kao Europljani, to je veća naša vjerodostojnost i rezultati", rekao je francuski predsjednik. Kinu je napustio sutradan s 40 potpisanih bilateralnih ugovora u torbi.

Grčkoj investicije, Srbiji krediti

Kinezi su dosta pažnje posvetili još dvjema zemljama s našeg kontinenta, Grčkoj i Srbiji, s kojima imaju uhodane gospodarske odnose. Grčka im je strateški bitna zbog luke Pirej koja je zapravo kineska luka u Mediteranu. Stoga je Kini ultimativno važno zadržati dobre odnose s novom, konzervativnom vladom grčkog premijera Mitsotakisa. Ugledni londonski investicijski bankar i sin nekadašnjeg grčkog premijera je preuzeo vladu nakon desetljeća vladavine Sirize bivšeg premijera Ciprasa s kojim su Kinezi blisko surađivali. Od kada su grčki birači odlučili prekinuti eksperiment sa Sirizom i državu ponovno vratili u ruke moćne dinastije Mitsotakis stvari se počinju mijenjati, pa će stoga biti zanimljivo pratiti daljni razvoj suradnje između dviju drevnih civilizacija Grčke i Kine.

Srpska premijera Ana Brnabić je, kao i Mitsotakis, imala bilateralni sastanak s kineskim predsjednikom Xi Jinpingom. Kinezima je Srbija važna, ali ne u strateškom smislu kao Grčka, nego su u tu zemlju plasirali pozamašne iznose kredita. Kineske tvrtke kreditiraju i ujedno grade autoceste, mostove, željezničku infrastrukturu, Vojska Srbije nabavlja borbene dronove i raketne sustave iz Kine i kada se sve zbroji Srbija se ubrzano približava iznosu od dvije milijarde dolara duga prema Kini. Zato su se Kinezi požurili otvoriti poslovnicu Bank Of China u Beogradu kako bi izbliza mogli pratiti stanje i naplatu duga od svog jedinog klijenta Vlade Srbije.

Mesić sa Xi Jinpingom, Jandroković s predsjednikom Svekineskog narodnog kongresa

Hrvatsku delegaciju je vodio predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković koji se najprije u Pekingu sastao s predsjednikom Svekineskog narodnog kongresa Lijem Zhanshuom, a zatim je u Šangaju imao izlaganje na Gospodarskom forumu i susret s upravom Huaweija. Za usporedbu njegov nedavni posjet Japanu je bio znatno bolje pripremljen od ove kineske turneje, jer su predsjednika Hrvatskog sabora i njegovu suprugu primili u audijenciju car Naruhito i carica Masako, zatim premijer Shinzu Abe i predsjednik Gornjeg doma japanskog parlamenta Chuichi Date, a osim toga imao je i susrete s moćnom poslovnom zajednicom u Japanu.

Da kineska diplomacija ništa ne propušta slučaju dokazuje to da su i ovog puta pozvali bivšeg hrvatskog predsjednika Stjepana Mesića kojeg Kinezi izuzetno cijene zbog uloge u stvaranju i razvoju dobrih odnosna između Hrvatske i Kine. Bivši predsjednik Mesić se sastao s predsjednikom Kine Xi Jinpingom i čestitao mu na odličnoj inicijativi da Kina organizirano potiče uvoz što pruža priliku hrvatskim tvrtkama da uđu na ogromno kinesko tržište.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 16:50