japan

Strategija ‘zelenog‘ rasta

Strategija predviđa zamjenu benzinskih vozila električnima oko 2030. godine
Poslovni dio Tokija
 Kazuhiro Nogi/AFP

Japan će u petak predstaviti strategiju 'zelenog' rasta koja predviđa zamjenu benzinskih vozila električnima oko 2030. godine, piše u četvrtak list Nikkei, pozivajući se na vladin dokument.

Strategija 'zelenog' rasta poslužit će kao akcijski plan za ostvarenje obećanja donedavnog premijera Shinza Abea o svođenju neto emisija ugljika na nulu do 2050. godine.

Prema toj strategiji, vlada će postaviti 14 ciljeva za promoviranje zelenijeg društva, poput instaliranja vjetrolektrana na moru kapaciteta do 45 gigavata do 2040. godine, navodi se u dokumentu o nacrtu strategije u koji je uvid dobio list Nikkei.

Zelena strategija uključivat će i procjenu da će do 2050. godine udio obnovljive energije u ukupnoj japanskoj proizvodnji električne energije dosegnuti 50 do 60 posto.

Aktualni premijer Joshihide Suga uvrstio je zelene investicije među prioritetne ciljeve svoje vlade kako bi se pomoglo revitalizirati gospodarstvo i Japan stao uz bok zemljama koje su postavile ambiciozne ciljeve ugljične neutralnosti.

Japan će razmotriti i ambicioznije smanjenje emisija stakleničkih plinova u 2030. no što je trenutno zacrtano i sljedeće godine iznijeti pojedinosti o shemi određivanja cijena ugljika koja neće isključiti ni mogućnost uvođenja poreza na ugljik, rekao je Reutersu ovaj tjedan vladin dužnosnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:48