POVUČENO IZ PRODAJE

Stotine proizvoda kave povučene zbog straha od smrtonosnog toksina: Simptomi se mogu pojaviti i za dva tjedna!

Problematično pakiranje prodaje se pod različitim brandovima

Ilustrativna fotografija

 Mauro Pimentel/Afp

Stotine konzerviranih proizvoda od kave koje proizvodi Snapchill povučeno je zbog straha da bi mogle sadržavati botulinum toksin, koji može uzrokovati potencijalno smrtonosno trovanje hranom botulizam .

FDA je izrazila zabrinutost zbog proizvodne prakse konzervirane kave, piše New York Post. Tvrtki Java su javili da oni kao regulatori nisu bili obaviješteni o metodi proizvodnje konzervirane robe s niskim sadržajem kiseline. Prema propisima su to trebali biti.

Takav proces pripreme kave mogao bi dovesti do rasta i proizvodnje botulinum toksina u konzerviranoj hrani s niskim udjelom kiseline, navodi se u priopćenju iz Agencija za hranu i lijekove (FDA).

image

Ilustrativna fotografija

/Neil Rouse/alamy/profimedia

Tvrtka Java, sa sjedištem u Wisconsinu, koja proizvodi razne vrste kave u limenkama, objavila je dobrovoljni opoziv problematičnih pakiranja.

Konzervirana hrana s niskim udjelom kiseline posebno je osjetljiva na potporu botulinskom toksinu.2, piše FastCompany.

"Nisu prijavljene nikakve bolesti, a Snapchill nije svjestan bilo kakvih slučajeva u kojima su proizvodi tvrtke sadržavali ovaj patogen", rekao je Snapchill za Health u izjavi. “Unatoč tome, Snapchill dobrovoljno provodi ovo povlačenje u suradnji s FDA-om. U Snapchilu su nam sigurnost i zadovoljstvo naših kupaca najveći prioriteti i brzo radimo na rješavanju problema. Iskreno se ispričavamo zbog neugodnosti ili zabrinutosti koju bi ovaj opoziv mogao prouzročiti.”

Kava u limenkama distribuirana je širom zemlje kroz niz pržionica kave i prodavača, a mogla se kupiti i na web stranici tvrtke, navodi FDA. Povučeni proizvodi prodaju se u metalnim limenkama pod raznim nazivima pržionica i marki - što znači da nisu svi pod imenom Snapchill.

Zahvaćene limenke sadrže tekst ‘Proizvodi i distribuira Snapchill LLC‘ ispod oznake nutritivnih podataka, a neke imaju tekst ‘Snapchill kava‘ na etiketi. Više od 200 zahvaćenih proizvoda i marki detaljno je navedeno na web stranici FDA-e . Među njima su Bolt Coffee, Euphoria Coffee i Madcap Coffee, između mnogih drugih.

Simptomi botulizma mogu se pojaviti od šest sati do dva tjedna nakon konzumiranja hrane koja sadrži botulinum toksin, prema FDA.

Ako kod kuće imate kavu u limenci zahvaćene kavom, FDA preporučuje ili da je uništite ili dobijete povrat vraćanjem u Snapchill ili bilo gdje gdje ste kupili kavu.

Što je botulizam?

Botulizam je rijedak i potencijalno fatalan oblik trovanja hranom , prema Centrima za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC). Uzrokuje ga toksin kojeg proizvode Clostridium botulinum i srodne bakterije. Toksin napada tjelesne živce i uzrokuje niz teških simptoma, uključujući probleme s disanjem, paralizu mišića i smrt.

"Postoje spore koje se nalaze u okolišu, ali one se mogu inaktivirati pasterizacijom", rekao je dr. med.Thomas Russo profesor i voditelj zaraznih bolesti na Sveučilištu Buffalo u New Yorku . "Ako se ne inaktiviraju i završe u uvjetima u kojima mogu proklijati, spore mogu postati aktivni toksin."

Ako pijete ili jedete taj toksin, možete se razboljeti, dodao je Russo. Botulizam je "potencijalno smrtonosna bolest", rekao je. "Očito, ako možemo izbjeći taj ishod, želimo to učiniti."

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. rujan 2024 10:53