BIKINI STATISTIKA

Što stoji iza novog trenda? Zaposlenici sve više odlaze ako nisu zadovoljni na poslu, ne boje se ni recesije

Glavni motivator za promjenu posla je veća plaća (71 posto), ali važnu ulogu ima i želja za poslom koji ispunjava

Ilustrativna fotografija

 Depositphotos/

Iako sve upućuje na dolazak težih vremena, možda i recesije, brojke upućuju da se radnici ne boje budućnosti. U idućih godinu dana svaki peti zaposlenik planira promijeniti posao, a više od trećine njih zatražit će povišicu, pokazuje istraživanje konzultantske tvrtke PwC o globalnoj radnoj snazi provedeno među 52.195 radnika u 44 zemlje. Glavni motivator za promjenu posla je povećanje plaće (71 posto), ali važnu ulogu pritom imaju i drugi razlozi, kao što je želja za poslom koji ispunjava (69 posto). Ovo istraživanje samo potvrđuje već zamijećeni trend da su zaposlenici postali više odvažni i samouvjereni. Što stoji u pozadini tog osjećaja? Ako je suditi po istraživanju PwC-a, na prvom mjestu su njihove vještine: gotovo polovica ispitanika je izjavila da njihov posao zahtijeva određenu razinu specijalističke obuke. Drugo, svjesni su problema nedostatka radne snage pa 29 posto ispitanika ističe upravo to da u zemlji nedostaju "ljudi s vještinama potrebnim za obavljanje njihovog posla". Industrije s najvećim udjelom ispitanika koji smatraju da su njihove vještine oskudne su zdravstvo, uključujući farmaceutske tvrtke, te tehnologija, mediji i telekomunikacije.

Jedan od najvažnijih pokretača polarizacije postale su vještine, s velikim razlikama između radnika koji imaju visoko cijenjene vještine i onih koji ih nemaju.

image

(Ne)očekivane statističke korelacije koje nas okružuju

Razumljivo, kvalificirani zaposlenici osjećaju se najmoćnijima, oni su zadovoljniji poslom, osjećaju da ih menadžeri slušaju i ostaje im više novca nakon što plate sve račune. No, ujedno se povećava nejednakost na radnom mjestu. Žene su manje sklone tražiti povišicu jer ne misle da će naići na razumijevanje, a postoje i značajne razlike među generacijama. Pripadnici generacije Z manje su zadovoljni poslom i dvostruko više nego 'baby boomeri' zabrinuti su da ih tehnologija zamijeniti u sljedeće tri godine. U brojnim sektorima, pokazuje statistika, potražnja za radnom snagom brzo nadmašuje ponudu, posebno u tehnologiji i financijskoj industriji, pa dramatično rastu i početne plaće. Manji start-upovi, primjerice, nude više početne plaće kako bi parirali etabliranijim korporacijama. Ipak, novac sam po sebi nije dovoljan da zadrži radnike. Kako, navode, gotovo podjednako su im važni i drugi razlozi, kao što su ispunjenost i osjećaj samorealizacije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:32