Primjeren sadržaj

Što je sve cenzurirano i blokirano u najvećoj komunističkoj državi: 'Kina, jesmo sad OK?'

Nakon što je u SAD-u bila prikazana epizoda South Parka u kojem se tvorci te serije rugaju kineskoj cenzuri, serija je ukinuta u Kini
Scena iz sporne epizode South Parka "Band in China"
 Screenshot YouTube

Nakon što je u SAD-u bila prikazana epizoda South Parka u kojem se tvorci te serije rugaju kineskoj cenzuri, serija je ukinuta u Kini. Preciznije, kako piše BBC, tražeći pojam 'South Park' na kineskoj društvenoj mreži Weibo (jer je Facebook blokiran) navodi se kako za tu potragu ne postoje rezultati. Serija je zapravo uklonjena sa svih kineskih video platformi, a na najpopularnijoj tražilici Baidu (jer je i Google blokiran) za South Park se mogu jedino pronaći kritike serije i njen negativan utjecaj na tinejdžere.

Nije trebalo dugo ni da tvorci serije Trey Parker i Matt Stone reagiraju i na Twitteru, oponašajući NBA, napišu svoju verziju “službene isprike Kini”.

- Poput NBA i mi pozivamo kinesku cenzuru u naše domove i u naša srca. I mi više volimo novac od slobode i demokracije. Xi ni najmanje ne sliči Winnie Poohu. Živjela Komunistička partija Kine! Neka ove jeseni žetva pšenice bude bogata! Kina, jesmo sad OK? - napisali su na društvenoj mreži.

NBA referenca, inače, odnosi se na twit američkog košarkaškog trenera Daryla Moreya u kojem je podržao hongkonške prosvjede te ubrzo, odnosno nakon što je Kina blokirala prikazivanje utakmica u kojima njegov klub Houston Rockets igra, povukao svoju podršku.

- Imao sam priliku čuti i razmisliti i o drugim stranama situacije - kazao je, a NBA je izdala službenu ispriku u kojoj je kazala kako su Moreyevi komentari “pogrešni”, dok je jedan od Rocketsovih igrača dodao da se ispričava te da Rocketsi “vole Kinu”.

Zakon o cenzuri u Kini jako je širok, a iz dana u dana odnosi se na sve više sadržaja, od omiljenih crtanih filmova do TV serija, a zabranjeno je i kritiziranje vlade, pretjerano divljenje zapadnjačkom načinu života, kao i prikaz dekoltea, homoseksualnosti te čak i putovanja kroz vrijeme.

Prije dvije godine zabranjen je i lik Winnie Pooha zato što su društvenim mrežama kolali memeovi koji su ukazivali na fizičku sličnost između nacrtanog medvjeda i kineskog predsjednika Xi Jinpinga. Uz to, nakon što je izašla alternativna verziju crtanog filma Peppa Pig u kojem glavni lik puši marihuanu i psuje, i ona je uklonjena s video platforme Douyin, odnosno kineske verzije YouTubea. U Kini, naime, ne postoji Google niti bilo koja platforma te kompanije. Blokirana je i Wikipedia, a na internetu su dostupne samo informacije koje su “primjerene”.

Osim interneta, novine i televiziju također kontrolira Komunistička partija Kine, a neke su riječi i fraze blokirane na kineskim društvenim mrežama. Tako su izvještaji s prosvjeda u Hong Kongu veoma ograničeni, a ljudi mogu biti kažnjeni i zbog rasprave o osjetljivim pitanjima.

No, u cenzuri i “primjerenosti” Kini pomaže i, primjerice, Hollywood te za kinesku publiku posebno “uređuje” filmove. Tako je iz planetarno popularnog Bohemian Rhapsodyja Ured izbacio homoseksualne scene te one u kojima likovi koriste drogu, što je oboje veoma bitno za sam film i prikaz života pjevačke zvijezde Freddyja Mercuryja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 18:40