TRAŽI SE KRIVAC

Što je sada uzrok iznimno loše kvalitete zraka u Slavonskom Brodu? Rafinerija s druge obale rijeke Save: ‘Mi trenutno niti ne radimo‘

Kako su nam iz Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu objasnili u službenom dopisu, oni uopće nisu u radnom režimu
Rafinerija u Bosanskom Brodu
 Emica Elvedji/Cropix

Građani Slavonskog Broda i dalje udišu zrak ne baš zavidne kvalitete, no čini se kako ovaj put ne mogu pokazati prstom u inače omiljenog krivca - Rafineriju s druge obale rijeke Save. Inače, Rafinerija je početkom 2019. godine krenula u modernizaciju zbog čega je zaustavljen veći dio proizvodnje u ovoj tvrtki koju su Brođani držali glavnim krivcem za loš zrak koji udišu

Kako su nam iz Rafinerije nafte u Bosanskom Brodu objasnili u službenom dopisu, oni uopće nisu u radnom režimu.

- Na osnovu izdatih mjera Ekološkom dozvolom (broj 15-96-99111 od 02.12.2016.godine) propisane aktivnosti sprovode se kontinuirano. Izgrađena je Nova kotlovnica (tri kotla po 17 MWh) koja ima mogućnost korištenja plina kao energenata i time ispunjena mjera naložena Ekološkom dozvolom, a ostale mjere vezana za Novu kotlovnicu će se provoditi prije pokretanja i za vrijeme rada postrojenja. U studenom i prosincu 2020. godine nije bilo prerade sirove nafte, što znači da postrojenja primarne prerade nafte nisu bila u radnom režimu. Također, tehnološka postrojenja sekundarne prerade nisu bila u režimu rada.

Energetska postrojenja (Nova kotlovnica-kotlovi za proizvodnju pare) su radila u periodu od 03.11. do 31.12.2020. godine za potrebe grijanja. Prosječni kapacitet proizvodnje pare se kretao 10tn/h u studenom, a u prosincu 9tn/h.

Napominjemo da u isto vrijeme nije radilo više od jednog kotla.

Također, prihvaćen je belgijski koncept rješavanja gudronske lagune te će biti izmjenjena Studija utjecaja na životnu sredinu u dijelu tehnološkog procesa i na taj način će biti usklađena sa DEMA/DEC tehnologijom. Postupak izrade Tehnološkog projekta je obiman posao koji zahtjeva dolazak predstavnika kompanije DEMA/DEC koji nisu bili u mogućnosti organizirati svoj dolazak u ovom periodu zbog pandemije - pojasnio nam je generalni direktor Rafinerije Karaljus Anatolij Vaclavič.

- Kada je u pitanju kvaliteta zraka u Slavonskom Brodu, željeli bismo navesti da DHMZ izrađuje godišnji izvještaj o ocjeni kvalitete zraka na postajama državne mreže za trajno praćenje kvalitete zraka na temelju jednogodišnjeg niza validiranih podataka mjerenja za određenu onečišćujuću tvar na mjernoj postaji za mjerenje kvalitete zraka. Za sumporovodik granična 24-satna vrijednost je 5 ug/m3, a granična 1-satna vrijednost je 7 ug/m3. Podaci o koncentracijama sumporovodika na postajama drž. mreže također se nalaze u godišnjoj ocjeni. S obzirom na učestalost prekoračenja granične vrijednosti, zrak u Slavonskom Brodu je I kategorije s obzirom na tu onečišćujuću tvar - stoji pak u odgovoru DHMZ-a koji su za SBplus portal priredili Jadranka Škevin-Sović, načelnica Sektora za kvalitetu zraka i Domagoj Mihajlović koji je voditelj Službe za upravljanje sustavom mjerenje kvalitete zraka.

Naime, prema podatcima dostupnim na stranicama Hrvatske agencije za zaštitu i Okoliš na mjernoj postaji Slavonski Brod 2 tijekom siječnja ove godine najviša izmjerena vrijednosti sumporovodika zabilježena je u noći s 30. na 31. siječnja kada je iznosila 3,5 u 24, odnosno 2,2 mikrograma u 01 sat. Na mjernoj postaji Slavonski Brod 1 4. siječnja u 13 sati zabilježea je koncentracija od 5 mikrograma sumporovodika,, a 19. siječnja u 12, 13 i 14 sati - 7, 6,8 te 5,6 mikrograma sumporovodika. Kada su u pitanju lebdeće čestice PM10 u siječnju ove godine najviša vrijednost od čak 210,3 mikrograma izmjerena je 19. siječnja u 20 sati. Visoke siječanjske koncentracije PM10 zabilježene su i 1. siječnja (140,2 u 01 h), 3. siječnja ( 130,4 u 19h, 103,8 u 20 h, 140,9 u 21 h i 147,2 u 22 h) te 4. siječnja (157 u 11 h).

Prema podatcima s istog izvora kvaliteta zraka u Slavonskom Brodu proteklih dana je vrlo loša i iznimno loša. No, niti ovaj puta koncentracije sumporovodika (čiji je izvor bila Rafinerija u bosanskom Brodu) nisu prekoračene. Glavni krivac za iznimno lošu kvalitetu zraka posljednja tri dana su lebdeće čestice PM10.

- U zimskim mjesecima povišene vrijednosti lebdećih čestica bilježimo zbog niza razloga. Jedan od razloga mogu biti pojedini onečišćivači kakav je Rafinerija, ali mogu biti i od prometa, od kućnih ložišta,…i ovisno o vremenskim uvjetima te vrijednosti mogu biti veće ili manje. Valja napomenuti i da osim tog onečišćenja postoji nešto što se zove bazično onečišćenje. Dakle da se ovog trenutka pogase svi industrijski pogoni, da stane promet opet bi bilo nekog onečišćenja koje dolazi vjetrom s drugih lokacija - kazao je za SBplus dr. Ante Cvitković.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 17:00