PRIPREMITE GOTOVINU

Stigla važna obavijest iz HNB-a: Pripremite se, 31. prosinca i 1. siječnja neke bankovne usluge bit će nedostupne

Mogući su prekidi kod plaćanja karticama, mobilno bankarstvo uglavnom nedostupno...

Ilustrativna fotografija

Zbog prelaska s kunskog na poslovanje u eurima, tijekom vikenda 31. prosinca/1. siječnja neke bankovne i financijske usluge bit će privremeno nedostupne ili će biti dostupne s ograničenim funkcionalnostima, izvijestila je u petak Hrvatska narodna banka (HNB), preporučivši građanima da se opskrbe gotovinom dostatnom za njihove potrebe.

"Prelazak s kunskog na poslovanje u eurima vrlo je kompleksan proces koji zahtjeva značajne promjene u informatičkim sustavima banaka. S obzirom na zahtjevnost te prilagodbe neke bankovne i financijske usluge bit će privremeno nedostupne ili će biti dostupne s ograničenim funkcionalnostima tijekom konverzijskog vikenda (subota, 31. prosinca i nedjelja, 1. siječnja), a u nekim manjim bankama i 30. prosinca", navodi HNB u svom priopćenju.

Konverzija će se odvijati tijekom vikenda što bi, ističu, trebalo smanjiti utjecaj prekida u pružanju bankovnih i financijskih usluga na građane i tvrtke.

Iako poslovnice tijekom konverzijskog vikenda najvećim dijelom neće redovito raditi, građani će se u tom razdoblju moći služiti platnim karticama, pri čemu je moguće da će banke tijekom tog vremena smanjiti uobičajene limite za plaćanja, o čemu će pravodobno informirati klijente, navode iz HNB-a.

Mogući prekidi kod plaćanja karticama, mobilno bankarstvo uglavnom nedostupno...

Kratki prekidi u mogućnosti plaćanja karticama očekuju se u noći 31. prosinca na 1. siječnja, neposredno prije i poslije ponoći. Također, za vrijeme novogodišnjeg vikenda, internetsko i mobilno bankarstvo uglavnom neće biti dostupno te u većini slučajeva neće biti moguće izvršavati online plaćanja, napominju iz HNB-a.

Kako bi izbjegli bilo kakve neugodnosti, HNB građanima preporuča da se za novogodišnji vikend unaprijed opskrbe gotovinom dostatnom za njihove potrebe.

Pritom podsjećaju da od 1. siječnja građani podjednako mogu koristiti kunsku i eursku gotovinu – sve do 14. siječnja u ponoć. Taj dvotjedni dvostruki optjecaj značajno će građanima olakšati prelazak na novu valutu, ističu iz središnje banke.

Rad poslovnica, internetsko i mobilno bankarstvo u većini bi se banaka trebalo tijekom 2. siječnja vratiti u redovno stanje. O promjenama i prilagodbama u radu poslovnica, internetskog i mobilnog bankarstva, bankomata te korištenju platnih kartica banke će uskoro obavijestiti sve svoje korisnike, navode iz HNB-a.

Hrvatska udruga banka 15. prosinca na svojim je mrežnim stranicama objavila i interaktivnu kartu bankomata na kojima je moguće podići gotov novac u vremenu od 15. prosinca 2022. do 15. siječnja 2023., podsjećaju.

U tom razdoblju ukinuto je plaćanje naknada za podizanje gotovog novca na svim bankomatima tako da klijenti bilo koje banke mogu podignuti gotov novac bez naknade na bilo kojem bankomatu koji je u funkciji, odnosno na bankomatu koji će biti prikazan na interaktivnoj karti bankomata.

HNB je ovu interaktivnu kartu bankomata prenio na svojoj internetskoj stranici www.hnb.hr, kao i na internetskoj stranici www.euro.hr, odnosno na profilima svojih društvenih mreža.

Naposljetku, građani će u idućem razdoblju moći zatražiti banke za sve informacije o dostupnosti bankovnih i financijskih usluga u poslovnicama, putem kontaktnih centara, na mrežnim stranicama banaka i u okviru aplikacija za internetsko i mobilno bankarstvo, zaključuje se u priopćenju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 22:43