Najbolji europski projekt

Startup Factory: Šest vrhunski opremljenih centara za razvoj tehnološkog poduzetništva

Početkom kolovoza otvorene su prijave za novi ciklus ZICER-ova višestruko nagrađivanog predakceleracijskog programa Startup Factory
Frane Šesnić, direktor ZICER-a
 Zicer

Zagrebački inovacijski centar (ZICER), uz partnerstvo Grada Zagreba, nositelj je projekta StartUp Factory - Inkubatora za visoke tehnologije koji se u našem velikom izboru za najbolji županijski projekt EU kandidirao, i finale prošao u kategoriji Doprinos znanosti i inovacijama.

Projekt je s provedbom započeo 1. lipnja 2017. godine i trajao dvije godine. Sufinancirala ga je Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Naglasak

Implementacijom provedenih projektnih aktivnosti opremljeni su novi kapaciteti ZICER-a, pri čemu se poseban naglasak stavio na opremanje šest vrhunskih visokotehnoloških centara, kojima se omogućuje sveobuhvatno ubrzanje razvoja zagrebačkog tehnološki orijentiranog poduzetništva. Kroz ove kapacitete stvoreni su preduvjeti za intenzivniju suradnju poduzetničke i akademske zajednice, koja ima višestruke koristi za gospodarstvo i društvo Grada Zagreba, ali i cijele Hrvatske.

Gospodarskoj i akademskoj zajednici za istraživanje i razvoj na raspolaganju su vrhunski opremljeni tehnološki centri (Centar za razvoj sučelja, Centar za elektroniku, Centar za digitalnu forenziku, Centar za tehnologiju zaštite okoliša, Centar za 3D modeliranje i Centar za Internet of Things) te drvno-metalska radionica s CNC obradnim centrom.

Zagreb, 110320.
Zagrebacki inovacijski centar Zicer.
Tim Urban Oasis napravio je vitrinu za uzgoj bilja u kuci. 
Na fotografiji: vitrina. 
Foto: Marko Todorov / CROPIX
Marko Todorov / CROPIX
Urban Oasis

Centar za tehnologiju zaštite okoliša sadrži laboratorijsku opremu iz područja ekotehnologije i ekološkog inženjeringa, koji služe za analizu i istraživanje bioloških procesa u smjeru materijalnog ili energetskog iskorištavanja otpadnih materijala. Centar za elektroniku opremljen je visokokvalitetnim mjernim uređajima, izvorima napajanja i generatorima signala te alatima za razvoj, izradu, analizu i testiranje elektroničkih uređaja. Centar za digitalnu forenziku opremljen je radnim stanicama i softverima za prikupljanje i obradu podataka te provođenje digitalnih forenzičkih analiza. Centar za 3D modeliranje obuhvaća 3D skener, FDM i PolyJet 3D pisače, softvere za izradu i obradu 3D modela te povratno inženjerstvo u svrhu prototipiranja i izrade novih proizvoda i komponenti. U Centru za Internet of Things (IoT) implementiran je sustav senzora i softverske podrške te razvojni paketi za izradu novih hardverskih i softverskih rješenja za IoT, temeljenih na tehnologiji LoRaWAN. Centar za razvoj sučelja opremljen je računalima, radnim stanicama, tabletima, pametnim telefonima, VR headsetovima te dodatnom opremom i softverima za razvoj i testiranje aplikacijskih rješenja.

Kako bi poduzetnici na globalnom tržištu bili konkurentni, rješenja koja nude moraju biti relevantna, funkcionalna i privlačna. Rješenja koja se stvaraju sinergijom znanstveno-istraživačkog rada i poduzetničkih ekspertiza znače izvjesniji uspjeh. U ZICER-u radimo upravo to! Povezujemo znanja, ideje, visoku tehnologiju, poticajnu infrastrukturu, inovativne financijske instrumente i umjetnu inteligenciju s ljudima koji imaju snagu i energiju svijet učiniti boljim mjestom za život.

Svježe snage

Svojim pomno osmišljenim programima inkubacije i akceleracije te vrhunskim laboratorijima opremljenim sredstvima Europske unije. kroz projekt Startup Factory Zagreb - inkubator za visoke tehnologije, ZICER predstavlja centralno mjesto poduzetničkog razvoja. Naši laboratoriji na raspolaganju su u ZICER-u inkubiranim poduzetnicima, no i svima koji rade na razvoju inovacija. Zato i ovim putem pozivam sve zainteresirane, od studenata i profesora, inovatora i znanstvenika, startupa i svih koji o svome startupu tek razmišljaju, da na ZICER-ovoj web stranici prouče što je sve u našim tehnološkim centrima na raspolaganju. Javite nam se. Tu smo kako bismo vam pomogli. Uz našu podršku, ulazak u poduzetništvo lakši je i sigurniji! - izjavio je Frane Šesnić, direktor ZICER-a.

Zicer
U Zagrebačkom inovacijskom centru ZICER u srijedu je predstavljeno šest novih 'high tech' laboratorija

ZICER je inače središnje mjesto razvoja startupskog poduzetništva u Hrvatskoj. Kroz infrastrukturnu, edukacijsku, mentorsku, promocijsku i financijsku podršku, zahvaljujući Gradu Zagrebu, tu se startupima daje vjetar u leđa za sigurniji start. Za rad iz ZICER-a uvijek se traži mjesto više. Cilj i svrha ZICER-a je podržati inovativne timove i perspektivne startupe u njihovu razvoju. Uz cjelovitu podršku, startup sigurnije može stati na vlastite noge. A kada pronađe svoj vlastiti radni prostor, postane održiv i raširi krila, tada osvaja neosvojena tržišta te društvu primljenu vrijednost vraća dijeljenjem stečenih znanja. To je životni ciklus kojem u ZICER-u teže. U ZICER-u se upravo sada, u inat koronakrizi i neizvjesnosti koju ona nosi, događa ta smjena generacija. Startupi koji su osvojili svoje niše i pritom zaposlili i po više od 10 visokoobrazovanih osoba, postali su samostalni, a mjesto za razvoj ostavili su svježim snagama.

57 timova

Početkom kolovoza otvorene su prijave za novi ciklus ZICER-ova višestruko nagrađivanog predakceleracijskog programa Startup Factory. Riječ je o programu koji razvojnim timovima i mladim startupima nudi intenzivnu edukacijsku, mentorsku, infrastrukturnu, a najboljim timovima i financijsku podršku. U posljednje četiri godine Program je prošlo 57 timova, a 22 tima su za razvoj od Grada Zagreba ostvarila više od tri milijuna kuna bespovratnih sredstava.

Poseban naglasak u novoj se sezoni stavlja na transfer znanja i tehnologija sa sveučilišta u poduzetništvo. Na tu temu Frane Šesnić, direktor ZICER-a, rekao je: “Rezultati znanstvenog rada koji su stvoreni na sveučilištima i u istraživačkim organizacijama imaju jak tržišni potencijal. Bitno ih je prepoznati i podržati. Kada se komercijaliziraju, postaju dostupni i time posredno i neposredno unapređuju živote. Proboji na tržište znanstvenom projektu osiguravaju održivost i povećavaju potencijal za novi rast. Ponosan sam što smo kroz Startup Factory generacije radili s znanstvenicima, kojima smo pomogli u stjecanju poduzetničkih kompetencija”.

Informacije o projektu

Naziv projekta: StartUp Factory Zagreb - Inkubator za visoke tehnologije

Kategorija prijave: Doprinos znanosti i inovacijama

Datum početka projekta: 1. 6.2017.

Datum završetka projekta: 1. 6. 2019:

Ukupna vrijednost projekta: 19,588.435 kuna

Iznos bespovratnih sredstava: 15,726.785,40kuna

Najbolji EU projekt 2020

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:58