Dokaži!

Srbija staje na kraju korupciji i lopovluku: Uvode rigorozan zakon o porijeklu imovine

Imovina će se provjeravati od 2007. godine pa naovamo
Ilustracija
 Ronald Gorsic / CROPIX / Hanzamedia

Srbija uvodi rigorozni zakon o porijeklu imovine koji propisuje uvođenje porezne stope od 75 posto za one koji ne mogu dokazati kako su tu imovinu stekli, pišu Novosti.rs.

Prema pisanju srpskog medija, nacrt zakona je gotov, a trebao bi biti usvojen u drugoj polovici prosinca.

Imovina će se provjeravati od 2007. godine pa naovamo, a u slučaju da se utvrdi da je netko imovinu stekao na nelegalni način o tome će biti obaviještena policija i državno tužiteljstvo. Kako pišu, uvođenje poreza od 75 posto ne isključuje mogućnost da se poreznom obvezniku oduzme sve što je ilegalno stekao.

Posebnu obuku, za prilagođavanje novom zakonu, proći će 60 inspektora i suci, a oni će provjeriti imovinu pregledom poreznih prijava, financijskih izvještaja i usporedbom podataka u drugim službenim evidencijama.

- Naše ministarstvo dobilo je samo pet komentara na zakonski tekst, čije su usvajanje, barem javno, mnogi pojedinci, ali i predstavnici raznih institucija, smatrali jednim od nužnih mehanizama u borbi protiv korupcije i kriminala – kazali su iz srpskog Ministarstva pravosuđa odgovarajući tako na kritike opozicije koja je, među ostalim, tvrdila da se imovina mogla tako provjeravati i po postojećem zakonu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:12