Izlazak na burzu

Spin Valis: Cilj nam je naći strateškog partnera iz branše

Na tržište Zagrebačke burze uvrstit će se 65.706 redovnih dionica požeške tvrtke
Zdravko Jelčić
 Vlado Kos/Cropix

Upravno vijeće Hrvatske agencije za nadzor financijskih usluga donijelo je rješenje kojim se tvrtki Spin Valis iz Požege odobrava prospekt u vezi s uvrštenjem 65.706 redovnih dionica na uređeno tržište Zagrebačke burze, u segmentu redovitog tržišta. To je peti po redu odobreni prospekt uvrštenja dionica na Zagrebačku burzu od početka ove godine, odnosno jedanaesti od početka 2020. godine.

Dionice su izdane na ime, u nematerijaliziranom obliku, nominalnog iznosa 440 kuna po dionici, ukupnog nominalnog iznosa 28,910.640 kuna. Odluku o uvrštenju dionica donijela je Glavna skupština Spin Valisa u listopadu 2020. Najznačajnija djelatnost Spin Valisa je proizvodnja namještaja, a prema navodima iz tvrtke, uvrštenje će omogućiti trgovanje dionicama te povećati transparentnost poslovanja.

Strateški partner

Zdravko Jelčić, najveći pojedinačni dioničar i dugogodišnji predsjednik, a sada član Uprave požeškoga Spin Valisa, kaže da još moraju odraditi neke uobičajene operativne i proceduralne stvari, ali da je u svemu tome najvažnije to što je prospekt odobren.

- Najvažnija procedura je odrađena i mi idemo dalje. Nije nam cilj prodaja tvrtke, nego su nam ciljevi pronalaženje strateškog partnera, postati vidljiviji, biti transparentniji, objavljivati više informacija o poslovanju... Dakle, sve ono što donosi uvrštenje na burzu i poslovanje po burzovnim pravilima. Spin Valis je dioničko društvo, a svaki naš dioničar može trgovati dionicama - ističe Jelčić.

Spin Valis ima oko 80 većih i manjih dioničara, a tri najveća pojedinačna dioničara vlasnici su više od polovice tvrtke. Najveći su dioničari Zdravko Jelčić s udjelom od 19,59 posto, Miljenko Katranček sa 18,14 posto, Marko Žmire sa 16,22 posto, Vinko Pisarović, vlasnik 14 posto, Zvonimir Vukadin sa 6,87 posto i Vlatka Žmire, vlasnica 3,79 posto. Slijede Podravska banka, Siniša Brajčić, Ivica Šarić i Stevo Radulović. Nabrojani dioničari imaju ukupno 86,53 posto dionica Spin Valis grupe.

Što se tiče strateškog partnera, Jelčić pojašnjava da je cilj privući strateške partnere iz drvoprerađivačkog sektora.

- Poželjni su nam partneri iz branše, koji će zajedno s nama razvijati Spin Valis grupu, koji će donijeti novu vrijednost i osnažiti kompaniju, otvarati nova tržišta i nove mogućnosti. Ne želimo imati špekulativne investitore jer je naš strateški cilj jačati tvrtku i dodatno osuvremeniti poslovanje. Tražimo takve investitore koji će nam pomoći jačanje u našoj temeljnoj djelatnosti. Spin Valis je usmjeren globalno i izvozno smo orijentirana tvrtka, čiji je cilj postići što veću finalizaciju proizvodnog asortimana.

Dakle, investitor čiji se interesi podudaraju s našima je poželjan investitor. Preciznije, zanimaju nas investitori iz naše djelatnosti koji imaju globalno poželjne proizvode, koji su dobro pozicionirani na tržištu te koji su stabilni. Od takvih investitora očekujemo da prepoznaju naš potencijal, počevši od sirovinske osnove i duge tradicije u drvoprerađivačkoj djelatnosti do znanja i kompetencija koje imamo, ali i postignute razine razvoja Spin Valisa. Dakle, želimo napraviti veći i kvalitetan iskorak. Kada bismo se povezali s takvim strateškim partnerom, mogli bismo postići više i brže, a to i jest naš cilj - pojašnjava Jelčić.

Suradnja s Pervanom

Na pitanje je li u kontaktu s Darkom Pervanom, vlasnikom Bjelina i jednim od najaktivnijih investitora u hrvatskoj drvnoj industriji, Jelčić otkriva da je na Pervanov poziv prije dvije godine bio njegov gost u Švedskoj i da su razgovarali i o suradnji, ali ništa nisu konkretizirali.

- Mogu potvrditi da smo razgovarali o mogućoj suradnji. Radi se o inovatoru koji je patentirao inovativne podne obloge, odnosno klik-klak namještaj. Mi smo u Spin Valisu zainteresirani da takav oblik proizvodnje uvrstimo u svoj asortiman. Dakle, otvorene su sve opcije za suradnju s tvrtkama Darka Pervana. Otvoreni smo za opcije od kapitalnog do strateškog povezivanja te proizvodnog i tržišnog povezivanja. Brojne su mogućnosti suradnje s Pervanom i sličnim poduzetnicima - otkriva Jelčić, koji ističe da su Darko Pervan i slični poduzetnici svakako poželjni partneri Spin Valisa.

Razvoj sedam novih inovativnih proizvoda namještaja u Cekomu

U posljednjih nekoliko godina Spin Valis je investirao više 30 milijuna eura. Trenutačno realiziraju nekoliko investicija, od kojih je najznačajnija ona u Centar kompetencija (Cekom) te dovršetak ulaganja u Kogeneraciju 2. Prošle i početkom ove godine objekt Cekoma je opremljen, uključujući i robote te opremu za industriju 4.0. Ove godine započeli su eksperi-mentalni razvoj i proizvodnja prototipova. Spin Valis u Cekomu razvija sedam novih inovativnih proizvoda namještaja. Na novim proizvodima i kolekcijama angažirali su 10-ak ponajboljih hrvatskih dizajnera. Projekt bi trebao završen do kraja 2023. Investicija je vrijedna oko 12,5 milijuna eura. Partneri u Cekomu dvije su lokalne tvrtke. Jedna proizvodi metalne proizvode, a druga se bavi tapeciranjem. Krajem prošle godine dovršen je projekt Kogeneracije 2 s LED rasvjetom i elektranom, vrijedan oko pet milijuna eura, i ona se upravo završava.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 12:46