REZULTATI

Španjolska Telefónica u Hrvatskoj raste više od drugih telekoma na valu potražnje za AI-jem

Konkurent DT-a, Telekoma Austrije i United grupe prije godinu i pol preuzeo veliku informatičku grupaciju i zadržao taj fokus

Krešimir Mlinarić, direktor BE-terne za Hrvatsku koje je u sastavu Telefonica grupe

 Jl/

Španjolska Telefónica, jedan od pet najvećih telekom operatera u Europi objavio je da je u Hrvatskoj u prva tri tromjesečja rastao čak 14 posto. Veliki konkurent Deutsche telekoma, Telekoma Austrije i United grupe u Hrvatskoj djeluje kroz informatičku grupu BE-terna, jednog od najvećih Microsoftovih cloud partnera u Europi kojeg je preuzeo prije godinu i pol za 350 milijuna eura.

Krešimir Mlinarić, direktor BE-terne za Hrvatsku kaže da im rast poslovanja potiče potražnja za umjetnom inteligencijom.

Signal s tržišta

- Još ne bih rekao da se ne može prodati niti jedan tehnološki proizvod bez AI-ja, ali ako je lani u 50 posto svih projekata koje smo radili na ovaj ili onaj način bilo važno uključiti AI onda je ove godine to ove godine poraslo iznad 70 posto - kaže Mlinarić.

BE-terna je, prema podacima Fine, 2022. godinu u Hrvatskoj zaključila s prihodom od 8,34 milijuna eura što je porast od 9 posto, dok joj je neto dobit skočila za 13,9 posto na 911.466 eura. Mlinarić pojašnjava da u konačnici u 2023. godini ipak ne očekuje da će im rast biti 14 posto s obzirom na to da je u četvrtom kvartalu lani bilo mnogo projekata vezanih za prelazak za euro.

- Riječ je o poslovima koji možemo opisati kao atipične i koji stvore horizontalnu potražnju kod svih naših korisnika. To su toliko veliki poslovi da su neki naši klijenti sredstva koja bi inače trošili za razvoj lani bili usmjerili u tu regulatornu usklađenost - tumači Mlinarić.

Dodaje da im činjenica da su dio Telefónice, odnosno njene podružnice Telefónica Techa, nije u Hrvatskoj donijela poslove izravno. Međutim, kako rade mahom s velikim i srednjim kompanijama donijela im je dio referenci i reputacije koju prije, pored drugih međunarodnih IT igrača prisutnih u Hrvatskoj i regiji nisu imali.

- Ono što se meni osobno sviđa je da Telefónica nije promijenila ništa za nas, jer su naša i tržišta i strategija i segmenti ostali isti, tu smo za sve postojeće i nove korisnike, ali nam je kroz sinergiju donijela snagu globalnog brenda - kaže Mlinarić.

Dodaje da im dodatan poticaj daje činjenica da je njihov partner Microsoft toliko duboko ušao u AI. BE-terna, bivša Adacta, prije je bila u Microsoftovom predsjedničkom klubu koji okuplja pet posto njihovih najboljih IT partnera, a ove godine ušli su u ‘uži krug’ partner u kojem je svega jedan posto Microsoftovih partnera globalno.

- Veliko nam je to priznanje, jer Microsoft to dodjeljuju uzimajući u obzir iskustva i mišljenja svojih korisnika, a nama to pak otvara nove mogućnosti. Najveća je dobro pozicioniranje u predstojećoj AI revoluciji - kaže Mlinarić.

Dodaje da ima mnogo studija koje obično pokazuju tehnologije o kojima se mnogo priča, a često su ‘hajpane’. No, zato su napravili i vlastiti alat kojim žele vidjeti interes korisnika za AI tehnologijama.

Nije više samo hype

- Ono što vidimo je da je u 2022. u odnosu na godinu prije skok interesa naših korisnika za AI-jem jako velik, a u 2023. se samo nastavio povećavati što nam ukazuje da priča o AI-u nije samo hype već signal jednog poslovno važnog trenda - kaže Mlinarić.

Navodi da je riječ i o bitno drugačijem tehnološkom trendu u odnosu na one prethodne.

- Prije 15 godina s uvođenjem ERP-ova i prije pet godina s uvođenjem RPA tehnologije takve su modernizacije nužno donosile i tehnološki višak radnika. AI sada donosi potpuno drugačiji trend. Mi smo napravili niz AI projekata u zadnjih par godina i u tim projektima nije bilo tehnoloških viškova radnika već su postojeći zaposlenici dobili zapravo nove alate kako bi mogli lakše raditi svoje poslove i bili zadovoljniji na poslu - kaže Mlinarić, tumačeći da je to drugačije od onoga što se inače priča o primjeni Ai tehnologija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 04:39