Ekskluzivno

Span formalno krenuo u prvi ‘softverski‘ IPO u Hrvatskoj uopće

Dva tjedna od najave Infobipa da planira krajem 2022. napraviti IPO u New Yorku, dioničari Spana odlučivat će o IPO-u na Zagrebačkoj burzi
Nikola Dujmović
 Marko Todorov/Cropix

Za manje od mjesec dana, 18. lipnja, bit ćemo svjedoci financijskog, ali i IT događaja kakvo u Hrvatskoj nismo vidjeli dulje od desetljeća, a domaća softverska industrija - nikad. Dioničari Spana, treće najveće softverske kompanije i jedne od deset najvećih IT kompanija u Hrvatskoj, tada će održati Glavnu skupštinu na kojoj će odlučiti žele li pokrenuti proceduru za IPO na Zagrebačkoj burzi. Direktor i pojedinačno najveći suvlasnik Spana, Nikola Dujmović, kako smo pisali u prosincu, to je već potvrdio. No, tvrtka dosad nije povukla niti jedan formalni potez da to provede u djelo.

Službena najava Spana da ide u IPO dolazi samo dva tjedna otkad je suosnivač i direktor Infobipa, najveće hrvatske softverske tvrtke i prvog domaćeg jednoroga, Silvio Kutić, precizno odredio datum IPO-a svoje kompanije u New Yorku. Riječ je kraju 2022., odnosno prva dva mjeseca 2023. godine. Iako je i prije bilo IPO-a hrvatskih tvrtki koje su povezane s IT-om, još se nije dogodilo da na burzu izlaze tvrtke koje glavninu prihoda zarađuju od proizvodnje softvera. Prijelomni je to trenutak za stvaranje benchmarka za cijelu tu hrvatsku industriju, koja proteklih godina bilježi goleme investicije i eksplozivan rast.

Zasad bez detalja

Iz Spana su za Jutarnji list izjavili da sukladno njihovoj strategiji rasta, kontinuirano razmatraju različite mogućnosti financiranja daljnjeg širenja i razvoja poslovanja.

- Javnost ćemo pravovremeno obavijestiti o konkretnim odlukama i smjeru za koji se odlučimo - kratko su poručili i objasnili da zapravo u ovom trenutku ne smiju reći ništa preciznije.

U najavi Glavne skupštine Spana vrlo se suzdržanim rječnikom u točki 14. navodi da bi se usvajanjem te odluke "sve dionice dioničkog društva Span uvrstile na uređeno tržište kojim upravlja Zagrebačka burza". Spanov najveći dioničar je Nikola Dujmović sa 35,9 posto dionica. Slijede članovi Uprave Damir Bočkal i Marijan Pongrac, svaki s po 7,7 posto dionica, predsjednik NO-a Jasmin Kotur sa 3,7 posto dionica, a član Uprave Saša Kramar ima 1,9 posto i Dragan Marković 1,55 posto. Drugi suvlasnici drže 41,55 posto tvrtke.

Span je atipična "stara" hrvatska IT tvrtka. Osnovan je davne 1993. Izvozom se bavi takoreći od početka, što je poslovna nužnost na koju su široj domaćoj IT zajednici ukazali unazad desetljeća tek startupi. Jedan od najvećih klijenata Spana, i to na globalnoj razini je McDonald's. Span je 2019. brojao 500 zaposlenika, prihod od 472,4 milijuna kuna, uz rast od 19,8 posto. Neto dobit bila mu je ista, 9,4 milijuna kuna. Podaci za 2020. objavit će se tek na skupštini. Zbog načina na koji posluje i rezultata koji postiže, a Span je u prethodnih nekoliko godina ušao u Elit program Londonske burze, a potom i sudjelovao na promociji ZSE-ova Progress Marketa, kupaca za Span nije nedostajalo. Među inima želio ga je kupiti i Hrvatski telekom.

Oduševljeni na burzi

I dok su u Spanu suzdržani, na Zagrebačkoj burzi ne kriju oduševljenje. Ivana Gažić, predsjednica ZSE-a, izjavila je da ne može komentirati konkretnu kompaniju nego samo ukazati da raspolažu informacijom da postoji poziv za Glavnu skupštinu društva Span, u kojem je jedna od točaka i odluka o uvrštenju na uređeno tržište.

- Možemo reći da bismo bili vrlo zadovoljni da domaće tržište kapitala dobije takvu tehnološku kompaniju i da bi to sigurno bilo pozitivno za čitavo tržište - kaže Gažić.

Objašnjava da je procedura za izlistavanje takva da se prvo treba podnijeti zahtjev za uvrštenje burzi, provjeriti je li potpun i uredan i tek nakon toga slijede koraci poput uvrštenja u jednu od kotacija i početak trgovanja.

- Pozdravljamo svaki IPO i odluku svakog društva da svoje dionice uvrsti na burzu te vjerujemo da je to prirodan put razvoja trgovačkih društava u razvijenim ekonomijama - zaključio je Gažić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:44