ŽESTOK UDARAC

Šokantna odluka najvećih svjetskih proizvođača nafte: Rezultati se već osjete, Amerikanci bijesni...

iako redukcije nastupaju u svibnju, burze su reagirale odmah

Ilustrativna fotografija

 Artinun Prekmoung/Panthermedia

Najava ključnih zemalja OPEC-a predvođenih Saudijskom Arabijom o smanjenju dnevne proizvodnje nafte jutros je izazvala rast burzovne cijene barela sirove nafte s 75 na 80 dolara.

U osvrtu na spomenuti burzovni rast portal Bloomberg ocjenjuje kako je odluka zemalja OPEC-a o smanjenju proizvodnje nafte šokantna, a agencija Reuters prenosi stav američke administracije da se radi o nepotrebnoj odluci najvećih svjetskih proizvođača nafte. Reuters navodi kako Saudijska Arabija namjerava smanjiti dnevnu proizvodnju nafte za 500 tisuća, Irak za 211 tisuća, Ujedinjeni Arapski Emirati za 144 tisuća, Kuvajt za 128 tisuća a Alžir za 48 tisuća barela. Sveukupno, OPEC će, prema najavama, na tržište dnevno plasirati milijun i 160 tisuća barela nafte dnevno.

Redukcije OPEC-a trebale bi uslijediti u svibnju, a najave su upućene uoči virtualnog zasjedanja članica organizacije zakazanog za 4.travnja. Članice OPEC-a, osim spomenutih zemalja, su, među ostalima, i Venecuela, Kongo, Iran i Gabon. U spomenutome virtualnom summitu, otkriva Reuters, sudjelovati će i Rusija. Agencija podsjeća da i Rusija smanjuje svoju proizvodnju sirove nafte te da će Rusija i OPEC zajedno stavljati na tržište tri milijuna i 116 tisuća barela nafte dnevno manje, nego ranije.

Spomenuta agencija prenosi očekivanja tržišta prije najava o smanjenju proizvodnje. Naime, prema istome izvoru, očekivalo se da OPEC neće dodatno smanjivati proizvodnju povrh dva milijuna barela dnevno u ovoj godini temeljem ranije odluke.

- Cijene nafte pale su prošlog mjeseca prema 70 dolara po barelu, najniže u 15 mjeseci, zbog zabrinutosti da će globalna bankarska kriza pogoditi potražnju. Ipak, nije se očekivala daljnja akcija OPEC-a i nafta se oporavila prema 80 dolara – komentira Reuters.

Predsjednik Rapidan Energy Grupe Bob McNally izrazio je za portal Bloomberg očekivanje da bi odluka OPEC-a mogla pridonijeti rastu cijena sirove nafte u dužem razdoblju.

- Uz odluku OPEC-a imamo još neke odnose na tržištu koji pridonose pritisku na cijene sirove nafte, kao što je pojačana potražnja za naftom u Kini i daljnji odgovor Rusije na sankcije koje su joj uvedene – komentirao je McNally.

Uoči summita OPEC je izdao priopćenje o izračunu cijene barela sirove nafte na temelju podataka o kretanjima cijena 13 vrsta sirove nafte. Prema toj računici, prosječna cijena barela 30.ožujka ove godine bila je 77,53 dolara za barel. Prošlotjedno trgovanje sirovom naftom na američkim burzama roba zaključeno je uz cijenu od 75 dolara za barel.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:21