100 SAVJETA

Snižavanjem temperature grijanja za samo jedan stupanj moguće je uštedjeti dosta energije, iznendadit će vas točno koliko

Ča 80 posto energije potrošene u domu odlazi na grijanje i pripremu tople vode

Ilustrativna fotografija

 Goran Sebelic/Cropix

Ograničavanje grijanja u stanovima i kućama, gašenje elektroničke opreme i isključivanje bojlera dok se ne koriste, pravilno korištenje perilica za rublje i rasvjete te ugradnja učinkovitih peći na drva - sve su to savjeti i prijedlozi koje sadrži brošura "Savjeti za uštedu energije u kućanstvu" Energetskog instituta "Hrvoje Požar" (EIHP) i inicijative Label2020.

- U brošuri se nude jednostavni savjeti za uštedu energije kod uređaja koje građani već imaju u kućanstvu. Radi se o savjetima koji su već poznati, no sada su prvi put objedinjeni na jednome mjestu - rekao je na ovotjednom predstavljanju brošure Marko Bišćan, voditelj EIHP-ova projekta Label2020 dio kojeg su i "Savjeti za uštedu energije u kućanstvu".

U uvodu brošure ističe se kako 80 posto energije potrošene u kućanstvima odlazi na grijanje i pripremu tople vode, a ostatak na rad električnih kućanskih uređaja i rasvjetu. Takav odnos snaga daje i okvir za prijedloge i savjete uštede energije. Kod zagrijavanja prostorija Institut predlaže da se temperature održavaju na sljedeći način: hodnik između 14 i 18, spavaća soba na 18, kuhinja između 18 i 21, dnevni boravak između 20 i 23 te kupaonica između 23 i 25 stupnjeva Celzijevih.

Kraće tuširanje

- Uz smanjenje postavne temperature grijanja za jedan stupanj Celzijev moguće je postići godišnju uštedu u iznosu od pet posto ukupne godišnje energije za grijanje - ističu autori brošure. Za uštede kod pripreme i potrošnje tople vode savjetuje se isključivanje bojlera kada u kućanstvu nije potrebna topla voda te kraće tuširanje. Važno je, prema istom izvoru, i redovito održavanje bojlera.

- Korisnicima obiteljskih kuća predlaže se zamjena električnih bojlera solarnim toplinskim kolektorima za zagrijavanje potrošne tople vode. Razdoblje povrata investicije u takve sustave za četveročlanu obitelj, ovisno o lokaciji i postojećem sustavu, iznosi od pet do deset godina - navodi EIHP.

Elektroničke i kućanske uređaje u stanu ili kući također, prema brošuri, treba isključivati kada nisu u uporabi i kada to dopušta način rada samih uređaja. Kod perilica rublja i posuđa preporuča se korištenje u noćnim satima kada je cijena električne energije niža. Optimalna temperatura u hladnjacima, dodaje se, iznosi šest stupnjeva Celzijevih.

Grijanje na drva

Za rasvjetu se preporuča, među ostalim, kupnja sijalica koje odlikuju veći razredi energetske učinkovitosti i veća učinkovitost rada. Štednja u korištenju elektroničke opreme savjetuje se i zbog samih uređaja jer računalo, primjerice, 50 posto energije koristi za svjetlinu zaslona. Grijanje na drva, prema nalazima EIHP-a, koristi 40 posto domaćih kućanstava.

U brošuri se skreće pozornost kako zamjena stare peći novom može smanjiti potrošnju drva i do 50 posto.

Institut je naznačio cijeli niz preporuka i za hlađenje u ljetnim mjesecima, a kod same temperature u prostorijama kao optimalna mjera navodi se kako razlika između vanjske i unutarnje temperature zbog zdravstvenih razloga ne bi trebala biti viša od sedam stupnjeva Celzijevih.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 03:39