Tvornica Toyote u Japanu
 Toru Hanai / REUTERS
Pozitivni rezultati

Snažan rast dobiti Toyote, na kraju godine očekuju zaradu od 20 milijardi dolara

Japanski proizvođač automobila izvijestio je o povećanoj neto dobiti u prvoj polovini poslovne godine
Piše: HinaObjavljeno: 06. studeni 2018. 15:07

Japanski proizvođač automobila Toyota u utorak je izvijestio o povećanoj neto dobiti u prvoj polovini poslovne godine zahvaljujući snažnim globalnim prihodima i mjerama smanjenja troškova.

U šestomjesečnom razdoblju zaključno s rujnom neto dobit porasla je za 16 posto u usporedbi s istim razdobljem godine ranije, na 1.240 milijardi jena (10,96 milijardi dolara).

Prihodi su mu porasli za 3,4 posto, na 14.700 milijardi jena, pokazalo je poslovno izvješće o rezultatima poslovanja u prvih šest mjeseci poslovne godine koja završava u ožujku 2019. godine.

Japanski div automobilske industrije poboljšao je ujedno procjene neto dobiti za cijelu godinu, prema kojoj sada očekuje neto dobit od 2.300 milijardi jena (20,3 milijardi dolara). U ranijoj procjeni očekivan je njezin godišnji iznos od 2.120 milijardi jena.

Ako se takve procjene i ostvare, neto dobit Toyote bit će i dalje niža od rekordnih 2.490 milijardi jena ostvarenih u prethodnoj fiskalnoj godini.

Osvrnuvši se na uštede, visoki tvrtkin dužnosnik Masayoshi Shirayanagi u priopćenju je izjavio da Toyota postojano bilježi napredak u nastojanjima usmjerenim rezanju troškova poslovanja.

Japanskim automobilskim proizvođačima glavobolje zadaju priče o mogućem uvođenju američkih carina na uvoz automobila. Službeni Washington zasad je odgodio taj potez, napominje AFP.

Linker
19. lipanj 2021 02:12