Agonija se nastavlja

Smijenjen stečajni upravitelj Uljanika: 'Sve je to zbog famozne gradnje 514'

S većinom od 82 posto glasova vjerovnika prihvaćena je smjena. Na Majstorovićevo mjesto dolazi Marija Ružić
Radnici Uljanika
 Goran Šebelić / Hanza Media

Neočekivani obrat dogodio se danas u Pazinu na izvještajnom ročištu u slučaju pulske tvrtke Uljanik d.d. Svi su očekivali da će se konačno razriješiti sudbina Uljanika, ali je zamjenica Županijskog državnog odvjetništva iz Pule Nevenka Kovčalija zatražila smjenu aktualnog stečajnog upravitelja Uljanika Damira Majstorovića.

I taj su njen prijedlog vjerovnici većinom od 82 posto prihvatili, što znači da će u narednim danima na to mjesto biti imenovana Marija Ružić iz Rijeke koju je Kovčalija predložila. Država je to zatražila jer ima više od 3 milijarde kuna potraživanja što ju čini većinskim vjerovnikom te ima na to zakonsko pravo. U objašnjenje kaže da aktualne smjernice za izradu stečajnog plana ne pružaju temelj za donošenje odluke.


Vrlo je zvjesno da će taj čin još dublje „uvaliti“ Uljanik u dubioze, a sada vjerojatno i u likvidaciju. Smijenjeni stečajni upravitelj kaže da je to zbog gradnje 514 koja zakonski i pravno pripada imovini Uljanik d.d. zbog čega je on i stečajni plan gradio na tim temeljima, a time i spas pulskog škvera.

Ipak, sve ide u smjeru da će taj brod poslužiti kao slamka spasa za riječki 3. maj budući da je trenutno tamo stacioniran, kao što je brod Santiago 3. maja trenutno u pulskom škveru.

Damir Majstorović

- Temeljni razlog za ovakav prijedlog je famozna gradnja broda 514 na koju računa i 3. maj u svom programu izlaska iz krize i na temelju kojega smo mi računalu u našim temeljnim osnovama za stečajni plan. Država je dala nalog da se taj pripoji 3. maju. A ako Uljanik d.d. neće dovršavati gradnju 514 nema ni osnova za izradu stečajnog plana. I dalje sam pri tom mišljenu. Ako se ta gradnja ne može dovršiti u Uljaniku, stečajni plan ne treba ni raditi jer bi to bilo samo gubljenje vremena, kazao je Majstorović nakon ročišta. Priznao je da nije očekivao ovakav rasplet događaja.

Nevenka Kovčalija

Naime, niti zamjenica državnog odvjetnika nije dala sudu argumentaciju zašto se traži Majstorovićeva smjena, ali po zakonu ona to i ne treba, istaknuo je sada bivši stečajni upravitelj.
- Oni koji imaju većinu u skupštini vjerovnika, mogu zatražiti zamjenu stečajnog upravitelja bez ikakvog obrazloženja, kazao je.

Kovčalija je tek kratko novinarima poručila da u ovom postupku štite imovinsko - pravni interes države, te da bi nova stečajna upraviteljica trebala u vrlo kratkom roku, možda već u naredna tri dana stupiti na dužnost.

Cropix
Boris Cerovac

- Nakon što je počelo izvještajno ročište, iskoristili smo sukladno odredbama Stečajnog zakona mogućnost prijedloga da skupština vjerovnika odluči o imenovanju drugog stečajnog upravitelja, kazala je. Dodala je da ova odluka neće naštetiti nikome od vjerovnika.

Boris Miletić: 'Imenovanje nove stečajne upraviteljice igrokaz je Vlade koja Uljanik gura u likvidaciju'

Nastavno na današnje izvještajno ročište Trgovačkog suda u Pazinu kojim je imenovana nova stečajna upraviteljica za Uljanik, oglasio se i gradonačelnik Pule, Boris Miletić.

„Današnjim imenovanjem nove stečajne upraviteljice za Uljanik, Vlada je konačno jasno dala do znanja da će učiniti sve što je potrebno da Uljanik gurne u stečaj, a radnike pošalje na ulicu. Drugog racionalnog objašnjena za ovu sramotnu odluku naprosto nema.

Jer kako tumačiti činjenicu da je plan dosadašnjeg stečajnog upravitelja s jasnim i konkretnim pretpostavkama za daljnji nastavak brodogradnje u Puli koji je bio prihvatljiv svima – radnicima, sindikatima, investitorima i nama kao lokalnoj samoupravi, Vladi RH nije prihvatljiv?

Vlada je očito odlučila ignorirati jedan dobar i smislen plan te razriješiti dosadašnjeg stečajnog upravitelja i brže bolje pronaći bilo kakav pravni način koji će označiti konačni kraj Uljanika.

Ovim činom Vlada produžava agoniju ionako već izmučenih radnika i bespotrebno gubi dragocjeno vrijeme. Da se razumijemo, apsolutno podržavamo spas riječkog 3. maja, no sada je sasvim očita intencija Vlade da se novim jamstvom od 150 milijuna kuna riječki škver spasi na štetu Uljanika. Pitam se zašto naše brodogradilište nema isti tretman? Zar su naši radnici manje vrijedni?

Republika Hrvatska najveći je pojedinačni vlasnik Uljanik i najveći vjerovnik članica Grupe, a sudbina pulskog škvera i tisuće radnika je i dalje u rukama Vlade RH koja je umjesto rješenja, danas odlučila nastaviti igrokaz.

Tako se ozbiljne Vlade kojima je stalo do svojih strateških grana i do radnika jednostavno ne ponašaju!“

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 21:10