DUBROVAČKI ‘KNOW-HOW‘

Smart City rješenja za pametno upravljanje prometom

Projekt Smart parking Dubrovnik jedan je od najvećih projekata pametnog parkinga na NB-IoT mreži (Narrowband Internet of Things) u svijetu
CAR Sharing, predstavljanje sustava

Kao jedan o hrvatskih gradova koji prednjače u implementaciji Smart City rješenja, Grad Dubrovnik razvija niz aplikacija i projekata koji su usmjereni prema učinkovitom i ekološki odgovornom upravljanju prometnim sustavom s prvenstvenim ciljem smanjena gužvi dok je specifični cilj usmjeren prema zaštiti i očuvanju svoje vrijedne spomeničke baštine.

image
Sustav zagušenja prometa

Projekt Smart parking Dubrovnik vrijedan 3,2 milijuna kuna jedan je od najvećih projekata pametnog parkinga na NB-IoT mreži (Narrowband Internet of Things) u svijetu. Postavljeno je ukupno 2.016 parkirnih senzora na parkirna mjesta diljem grada, što ujedno i predstavlja najveću količinu postavljenih senzora ove tehnologije na svijetu u jednom gradu.

image
CAR Sharing, predstavljanje sustava, listopad 2019.

Dubrovnik je i prvi grad u Hrvatskoj koji nudi uslugu stopostotnog električnog sustava car sharinga koji funkcionira kao nadogradnja javnog prijevoza te na ekološki način bez buke i emisije štetnih plinova doprinosi rasterećenju gradske prometne infrastrukture. Trenutno se na osam lokacija nudi 30 vozila. Uz jednostavnost i dostupnost ključna je prednost usluge što se plaća samo stvarno korištenje vozila.

image
Sustav zagušenja prometa

Promišljajući daljnji razvoj i urbanizaciju Dubrovnika, gradska uprava nastavlja s razvojem infrastrukturnih projekata s ciljem rasterećenja gradskog središta opterećenog prometnim zagušenjima. Jedna od ključnih investicija je Park 'n' Ride sustav na području Pobrežja, administrativno rubnog gradskog područja. Uključuje uređenje javnog parkirališta za osobna i taksi vozila te autobuse s javnim prijevozom do užeg središta grada, dok za realizaciju gradska uprava namjerava koristiti sredstva iz EU programa za oporavak The Recovery and Resilience Facility.

image
Sustav zagušenja prometa

Kroz EU projekt City Charger Cargo Bike nabavljena su i četiri električna teretna bicikla, od kojih su tri već ustupljena društvima Čistoća i Vrtlar, a koristit će se za potrebe ovih komunalnih društava na području povijesne jezgre. Aplikacijom Dubrovnik Visitor Grad Dubrovnik već godinama prati podatke o kretanju ljudi u povijesnoj jezgri, a dostupna je i web aplikacija za predviđanje gužvi na odabrane datume. Implementiran je i sustav za uspostavljanje zone zagušenja prometa oko povijesne jezgre Grada, koji uz opremu i inovativno softversko rješenje omogućuje upravljanje prometnim sustavom i automatsku provjeru turističkih autobusa koja podliježu naplati parkiranja na platou Pile. Sustav je podloga za daljnje reguliranje prometovanja u području kontaktne zone dubrovačke povijesne jezgre pod zaštitom UNESCO-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. prosinac 2022 13:36