Revolucionarni potez?

Škotska želi stati na kraj opijanju: zakonom odredili minimalnu cijenu alkohola

Vlada je odlučila visokim cijenama barem otežati potrošnju jeftinijih vrsta alkohola
Ilustracija opijanja i Nicola Sturgeon u krugu
 Profimedia, Wavebreak

Kako bi stala na kraj raširenom opijanju svojih građana s učestalim smrtnim i težim zdravstvenim posljedicama, škotska Vlada u utorak je utvrdila minimalnu cijenu sirovog alkohola koja će dovesti do rasta cijena jeftinijih vrsta viskija, piva i vina. Procjenjuje se da utvrđena cijena od pola eura po jedinici čistog alkohola, što bi trebala stupiti na snagu početkom iduće godine, neće povisiti cijene pića u škotskim pubovima jer su one već znatno iznad novog minimuma, već na cijene alkoholnih pića u trgovinama i kioscima.

- Ova politika javnog zdravlja će spasiti živote i mislim da će je slijediti i druge članice Europske unije - preporučila je mjeru svoje Vlade škotska premijerka Nicola Sturgeon, koja je ideju državnog upravljanja cijenom čistog alkohola zastupala još kao ministrica zdravlja. Tijekom 2012. Nicola Sturgeon progurala je i pripadajući propis o minimalnoj cijeni alkohola, koji su industrijalci viskija osporili u više sudskih postupaka.

Tužbe su uslijedile unatoč uvjeravanjima škotske Vlade da se novi propisi neće odraziti na industriju i potrošnju viskija, već jeftinog alkohola. U svakom slučaju, prošle godine, britanski Vrhovni sud zauzeo je stajalište da za državno uplitanje u cijene sirovog alkohola postoji opravdani javni interes, čime je otvoren put za ovotjednu odluku.

Pripremili javnost

Škotska vlada pripremila je javnost na ovu odluku ističući podatke da tjedno od posljedica pretjeranog konzumiranja alkohola umiru 24 Škota, da se 60 posto mladih prijestupnika nalazi na odsluženju zatvorskih ili pod uvjetnim kaznama zbog nedjela koja su napravili u alkoholiziranom stanju te da se za liječenje bolesti prouzročenih pretjeranim konzumiranjem alkohola godišnje troši tri milijarde funti.

Otočki mediji navode da Škoti ispijaju alkoholna pića 20 posto više od Engleza i Velšana. Navode da se i u ostatku Ujedinjenog Kraljevstva razmišlja o sličnim mjerama.

Kada se utvrđena minimalna cijena alkohola primijeni na flašu viskija, ispada da se u Škotskoj viski neće moći kupiti za manje od 16 eura. Butelja vina s udjelom alkohola od 12,5 posto po novome će koštati najmanje pet eura.

Prema izračunima otočkih medija, preporučena količina tjedna količina alkohola škotske potrošače sada će koštati oko 2,5 funte ako se konzumenti 'vatrenom vodom' opskrbljuju u supermarketima i diskontima. S godišnjom potrošnjom od preko deset litara čistog alkohola po stanovniku, Velika Britanija spada među europske zemlje s izraženim problemom alkoholizma.

Preko deset litara čistog alkohola godišnje konzumiraju, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, i građani Hrvatske, Slovenije i Njemačke, dok je rekorder među članicama Europske unije po alkoholiziranosti Litva s godišnjom potrošnjom od gotovo 13 litara čistog alkohola po stanovniku.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:02