PANIKA U SAD-u

Sjećate li se jednog od najšokantnijih tvitova Elona Muska: ‘On je pedofil...‘

New York Times je objavio žestoki esej koji se zgraža nad pomisli da će Musk određivati pravila tweetanja

Elon Musk

 Muhammed Selim Korkutata/AFP

Prihvaćanje ponude Elona Muska za preuzimanje Twittera u Sjedinjenim Državama počinje prerastati iz poslovne u prvorazrednu političku senzaciju jer su mediji skloniji Demokratima shvatili kako bi se Musk mogao prometnuti u medijskog mogula koji će jako pomoći američkoj desnici. Stoga su u velikim američkim medijima krenuli žestoki kolumnistički obračuni s Muskovim preuzimanjem Twittera.

The New York Times je tako, primjerice, objavio dugački i žučljivi esej gostujućeg autora Ananda Giridharadasa koji, skraćeno prepričano, u Muskovom preuzimanju Twittera vidi dokaz da je u Ameriku stiglo doba plutokracije.

Plutokracija je oblik vlasti u kojem društvom vladaju bogati. Uz to, Giridharadas upozorava kako je Twitter ionako imao probleme s dezinformacijama (npr. lažne vijesti o covid cjepivima ili klimatskim promjenama, verbalno zlostavljanje…), a sada će ga pod svoje uzeti Musk, osoba poznata po dubioznim tweetovima s obmanjujućim financijskim informacijama, ali i po grotesknim gafovima: novi vlasnik Twittera nazvao je požrtvovnog britanskog ronioca koji je riskirao život spašavajući dječaka u Tajlandu „pedo guy“, što je šokiralo javnost, ali se brzo zaboravilo.

U istoj kolumni u NYT-u sada se iznenada ističe kako Musk ima ozbiljan problem i s rasizmom jer se radnici zaposleni u Tesli prijavili kalifornijskom Odjelu za fer zapošljavanje i stambena pitanja zbog navodne rasne degradacije. Ta agencija je pak nedavno opisala Tesline pogone kao „rasno podijeljena radna mjesta“ kad su u pitanju „dodjele zadataka, disciplina, plaća i unapređenje“.

Giridharadas je, nadalje, posebno upozorio kako je Musk često koristio Twitter kao kanal za obračune i ponižavanje ljudi s kojima se nije slagao, pri čemu je svjesno provocirao potporu brojnih sljedbenika i obožavatelja tj. organizirao je javne hajke.

Kao primjere opasnog plutokratskog utjecaja u javnom prostoru Giridharadas je još spomenuo Facebook i Google, ali se u osnovi nastavio zgražati nad Muskom kao tobožnjim promotorom slobode govora koji iz Twittera želi izbaciti cenzuru jer zapravo ne drži do slobode govora - jednom je, primjerice, otkazao narudžbu e-vozila čovjeku jer je kritizirao kompaniju Tesla te se uključivao u više trolerskih okršaja na društvenim mrežama kako bi se obračunao s istražiteljima i kritičarima. U osnovi se autor zgražajuće kolumne pribojava da će Musk na Twitteru zapravo osloboditi nacije (naciste) da slobodno govore kao naciji ili ženomrsce da maltretiraju žene, što se naziva negativnom slobodom govora. Naravno, za Giridharadasa vrhunac je užasa sama pomisao kako bi Musk mogao vratiti Donaldu Trumpu pravo tweetanja, iako je dan danas ostalo dvojbeno je li uopće bilo logično zabranjivati pravo korištenja kanala javne komunikacije osobi koja je bila izabrani američki predsjednik, bez obzira na njegove stavove.

Zaključak je Giridharadasa da je Muskova kupnja Twittera vrlo opasna jer će zaustaviti male pomake u razvoju onoga što on naziva 'pozitivnom slobodom govora' (moderirano pravo javne riječi prema vrijednostima za koje se zalaže 'progresivni' dio društva).

„Plutokrati su već pokorili ekonomiju. To je samo prvi korak. Tada uzmeš nešto od prihoda i reinvestiraš ih kako bi kupio još više političkog utjecaja, kako bi politička nejednakost omogućila održavanje ekonomske nejednakosti“, radikalan je zaključak Giridharadasa o tome kakvi su zapravo ciljevi Muska s Twitterom. Pri ovome treba obratiti pažnju kako je teza o tome da plutokrati vladaju ekonomijom u državi s razvijenim tržištem zvuči pomalo čudno. Tko bi trebao kontrolirati privatne kompanije ako ne vlasnici? Komisije sastavljene od raznih Giridharadasa koji zaključuje kako „…društvo koje ima sklonost prepustiti socijalne interakcije osobama koje se ponašaju kao sociopati postaje društvo koje ne traži slobodu nego tiraniju“.

Ukratko, čini se da se Elon Musk sada našao u fokusu dijela medijske javnosti koja će se teško pomiriti s tim da netko bogat i kontroverzan dominira jednom od najvažnijih društvenih mreža na svijetu jer se u osnovi ne slažu s njegovim političkim nazorima, te priča o preuzimanju Twittera postaje puno krupnija od poslovne.

Ovome treba dodati kako je Elon Musk ponudom za preuzimanje Twittera teško naštetio sam sebi kao dioničaru Tesle i drugim suvlasnicima. Naime, samo u utorak cijena dionice Tesle pala je 12 posto, što znači da je kompanija izgubila 125 milijardi dolara na vrijednosti jer se spekulanti boje da će Musk dijelom financirati kupovinu Twittera prodajom dionica Tesle. Milijarder Musk objasnio je kako će prikupiti 23 milijarde dolara od 44 koliko je ponudio za Twitter, što znači kako još nedostaje 21 milijarda, ali je vrlo vjerojatno kako uz naklonost desnih krugova može prikupiti i puno više. No, s obzirom na žestoke političke reakcije te pad vrijednosti Tesle, Musk možda ipak iskoristi izlaznu opciju iz deala tešku milijardu dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:36