NJEMAČKA TVRTKA

Scheer budi tržište: natjecanje za IT talente zaoštrava se i među velikim igračima

Scheer Adriatic već je u Zagrebu zakupio dodatnih 400 kvadrata kako bi mogao smjestiti sve svoje zaposlenike

Sanja Meleš, direk-torica Scheer Adriatica, kaže da će do kraja godine otvoriti i Training Center

 Scheer

Njemačka IT tvrtka Scheer primjer je neobičnog trenda na hrvatskom tržištu koji bi mogao utjecati na transformaciju krupnih domaćih IT igrača. Lani na proljeće tvrtka koja nudi usluge implementacije SAP rješenja osnovala je podružnicu u Hrvatskoj. Plan im je bio raditi od doma i polako okupljati ljude te se pripremati za otvaranje ureda u nekoj skoroj budućnosti. Scheer pak, sada je poznato, otvara svoj ured sredinom ožujka, ni punu godinu od starta na ovom tržištu.

Plaće SAP konzultanata i inače su visoke, a unatoč tome takvih je stručnjaka na tržištu malo. Međutim, Scheeru zapošljavanje takvih talenata, čini se, ide kao od šale.

Zeleno svjetlo

Umjesto inicijalnih 400 kvadrata, kako doznajemo, Scheer Adriatic već je u Zagrebu zakupio dodatnih 400 kvadrata da bi mogao smjestiti zaposlenike. Inicijalno je tvrtka ciljala doseći brojku od 20 zaposlenika u godinu dana. No, trenutačno ih broji 30, a zapošljava i dalje.

Središnjica kompanije čak je dala zeleno svjetlo da prije kraja 2022. u Hrvatskoj pokrenu svoj interni centar za edukaciju, takozvani Training Center, gdje će nakon tri mjeseca specijalističke edukacije polaznicima nuditi mogućnost zaposlenja. Ni godinu dana od dolaska u Hrvatsku, Scheer vidi Zagreb kao jedan od svojih najvažnijih hubova za SAP specijaliste koji svoje usluge nude po cijeloj Europi.

Sanja Meleš, direktorica Scheer Adriatica, kaže da je jako veseli što su premašili očekivanu brojku zaposlenih te tvrdi da to nije zato što su spustili kriterije.

- Iako smo nova tvrtka, standardi koje smo postavili zanimljivi su potencijalnim kandidatima. Planiramo zaposliti dodatnih 30 zaposlenika u zagrebačkom uredu. Osim većeg broja kadrova, promišljamo o širenju i u druge gradove Hrvatske, a potencijali koje je tržište pokazalo u ovo kratko vrijeme motiviraju nas za nastavak ostvarenja planova - kaže Meleš.

Kao primjer navodi Training Center, gdje traže studente koji su završili studij ekonomije, matematike, psihologije ili FER.

- Cilj nam je naći 15 mladih ljudi koji žele razvijati svoju profesionalnu karijeru u smjeru SAP funkcionalnih i tehnoloških konzultanata, a sam program treninga odvijat će se u Zagrebu i Saarbrückenu u Njemačkoj- kaže Meleš.

U branši nam tumače da bi razlog interesa potencijalnih zaposlenika trebalo tražiti u načinu upravljanja, odnosno menadžmentu. Neuobičajeno dobar interes potencijalnih zaposlenika bilježi i hrvatska softverska agencija Bornfight, koja je prije dvije godine na internetu objavila sve plaće i detaljne uvjete za napredovanje, a zatim ove godine to napravila čak i za menadžerske pozicije. Transparentnost i manje stresa, čini se, mogli bi biti novi mamci za privlačenje zaposlenika.

Drugačija pravila

Scheer zasad ima još relativno male brojke zaposlenika u odnosu na neke od većih konkurenata u domeni SAP konzaltinga, poput mStarta, King ICT-a, Combisa. No, konkurenti su im i tvrtke koje nude usluge Microsofta, koji ima proizvode koji se natječu s onim SAP-a, a to nude i neke hrvatske IT tvrtke.

To je zanimljivo i zato što je dosad najžešće natjecanje za talente u IT industriji kod nas bilo uglavnom među startupima te manjim i srednjim softverskim tvrtkama. Rast Scheera signalizira da bi ono moglo narasti i među većim igračima, ali po nešto drugačijim pravilima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 01:52