SANKCIJE

SAD Rusiji zadao bolan financijski udarac: ‘Potpuno smo im blokirali pristup deviznim rezervama‘

U ponedjeljak Rusija je trebala platiti poveći iznos, uključujući 552,4 milijuna dolara glavnice, ali SAD je Moskvi potpuno blokirao pristup rezervama

Bijela kuća, arhivska fotografija

 Tetra Images/Tetra Images/Profimedia

Rusija ne može pristupiti deviznim rezervama u američkim bankama kako bi podmirila financijske obaveze, objavilo je američko ministarstvo financija, otežavši Moskvi poštivanje rokova plaćanja na početku tjedna.

Imovina ruske središnje banke u američkim bankama zamrznuta je ubrzo nakon početka ruske invazije na Ukrajinu krajem veljače, ali njihovu eventualnu upotrebu za plaćanje kuponskih kamata na državne obveznice odobravalo je američko ministarstvo financija.

U ponedjeljak Rusija je trebala platiti poveći iznos, uključujući 552,4 milijuna dolara glavnice, ali SAD je Moskvi potpuno blokirao pristup rezervama, rekao je glasnogovornik ministarstva financija.

"Rusija sada mora odlučiti hoće li nastaviti crpiti preostale dragocjene rezerve i nove prihode koji joj stižu ili pokazati da kao dužnik ne može podmirivati svoje financijske obaveze", rekao je glasnogovornik američkog ministarstva financija.

Moskva je u ponedjeljak trebala platiti i 84 milijuna dolara kuponske kamate na obveznicu koja dospijeva na naplatu 2042. godine.

Ministarstvo je stopiralo obradu plaćanja u JPMorgan Chase & Cou, banci korespondentu, izjavio je neimenovani izvor.

Banka-korespondent obrađuje ruske uplate kuponskih kamata, šaljući ih banci-isplatitelju koja novac raspoređuje vlasnicima obveznica u inozemstvu, objašnjava Reuters.

Rusija ima još 30 dana vremena da podmiri obaveze koje su joj dospjele na naplatu u ponedjeljak.

Krajem prošlog tjedna Moskva je platila 447 milijuna dolara kuponske kamate na državnu obveznicu koja dospijeva na naplatu 2030. godine, što je minimalno peta njezina uplata od početka rata u Ukrajini, napominje Reuters.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:59