Enormni rast

SAD je ugovorio prodaju oružja vrijednog 46,9 mlrd. $, više nego u cijeloj prošloj godini

Dio je to plana Donalda Trumpa za jačanje američke ekonomije
Američki borbeni helikopter Apache AH64
 Profimedia, Alamy

Američka je obrambena industrija u proteklih šest mjeseci ugovorila prodaju oružja u vrijednosti 46,9 milijardi dolara, više nego u cijeloj 2017. godini, piše DefenseNews.

Prošle je godine ukupna prodaja američkog oružja iznosila 41,9 milijarde dolara, a novi su ugovori s vojnim partnerima i saveznicima SAD-u donijeli 5 milijardi dolara više samo u prvoj polovici ove godine.

Dio je to plana Donalda Trumpa za jačanje američke ekonomije koji, iako često kritiziran, napokon polučuje vidljive rezultate. Naime, njegova je administracija još u travnju progurala nova pravila kojima se bitno olakšava izvoz oružja iz SAD-a, piše DefenseNews.

- Obrambeni izvoz dobar je za našu nacionalnu sigurnost, a dobar je i za našu vanjsku politiku – kazao je Charles Hooper, general i šef Agencije za sigurnost, suradnju i obranu komentirajući dobre rezultate. Parafrazirajući Trumpa, naglasio je novu krilaticu obrambene industrije - "ekonomska sigurnost je nacionalna sigurnost".

Iako ovogodišnje brojke ohrabruju, prodaja oružja i obrambene tehnologije ipak iz godine u godinu pokazuje nepredvidljive uspone i padove. Tako je, u odnosu na ovu i prošlu, 2016. godina bila izrazito slaba s tek 33,6 milijardi dolara u prodanom oružju. Veliki je to pad s 47 milijardi dolara kolika je bila prodaja u 2015. godini.

Te bi oscilacije, kao i Trumpove odluke o nametanju carina na uvoz, bile dovoljan razlog za zbrinutost članova industrije, pišu, no, general Hooper to odbacuje.

- Pričao sam s našim partnerima diljem svijeta i većina je uvjerena da su američka rješenja na njihove sigurnosne probleme još uvijek najbolja rješenja – poručio je za kraj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 17:19