Investicijski ciklus

Sa 150 paketomata Hrvatska pošta otvara novu eru dostave pošiljki

Instalacija uređaja koji će omogućiti dostavu paketa tamo gdje se korisnici nalaze finale je ciklusa ulaganja vrijednog 100 milijuna eura
 Goran Saletto

Hrvatska pošta upravo završava investicijski ciklus vrijedan 100 milijuna eura započet prije pet godina. Kako iz Hrvatske pošte pojašnjavaju, investirano je u povećanje kapaciteta - počevši od strojeva za sortiranje do sortirnih centara.

- Najveća investicija bila je novi sortirni centar na ulazu u Veliku Goricu te njegovo opremanje najmodernijim strojevima za razradu paketa i pisama. Ove godine završava se i sortirnica u industrijskoj zoni Kukuljanovo, čime će biti zaokružen ovaj ciklus i ostvareni svi preduvjeti za značajno poboljšanje usluge na području Istre, Kvarnera i Gorskog kotara - ističe Ivan Čulo, predsjednik Uprave Hrvatske pošte.

Čulo napominje da su u isto vrijeme ulagali u ljudske resurse podizanjem plaće na operativnim radnim mjestima za gotovo 20 posto te nagrađivanjem sukladno ostvarenim individualnim ciljevima kroz varijabilni dio plaće i treći mirovinski stup. Otkriva da su prošle godine poštari dodatnu zahvalu za neprekidan rad u iznimnim uvjetima dobili i kroz uplatu godišnje nagrade u iznosu od 3500 kuna.

Iz Hrvatske pošte ističu da ovih dana rade na pripremi 150 paketomata, čije module radnici već slažu u svojim skladištima i koji će nakon opremanja softverom biti postavljeni na frekventnim lokacijama diljem Hrvatske. To će, kako ističu, biti velik iskorak u pristupu korisniku, suvremena tehnologija s ciljem poboljšanja korisničkog iskustva.

- Ako je ikad bilo upitno što znači najava da će se u budućnosti dostavljati korisniku, a ne na adresi, sada smo sve bliže toj ideji - napominje Čulo.

image
Goran Saletto

Ulaganje u digitalne usluge, kriptomjenjačnice i kriptomarke, u ekološka dostavna vozila, obnovu logističkog voznog parka i rebranding tvrtke, zatim u uvođenje usluge Paket24, pokretanje web trgovine Žuti klik te akviziciju Locodelsa, uz već spomenuto ulaganje u zaposlenike, zatvaranje gotovo 100 milijuna eura gubitaka iz prethodnih desetljeća te jednako toliko investicija jasan su pokazatelj, ističe predsjednik Uprave HP-a, da će i paketomati biti onaj korak koji će tu državnu tvrtku prometnuti u onu koja će korisnicima biti stalno i bez prekida na raspolaganju.

- Hrvatska pošta je tvrtka koja prati smjernice Vlade i ministra Butkovića, tako da godišnjim ulaganjem vrijednim više od 500 milijuna kuna doprinosimo razvoju hrvatskoga gospodarstva - naglašava Čulo.

Podsjeća kako prolazi već godina dana otkad su se u Hrvatskoj pošti se suočili s činjenicom da pandemija neće zaobići nikoga. - Poslovna zajednica vrlo je brzo predosjetila kakve će dugoročne posljedice imati od zaustavljanja brojnih aktivnosti, a neke tvrtke, poput Hrvatske pošte, odmah su znale da će i u ovoj situaciji morati dodatno razvijati i raditi pojačanim kapacitetima. I dok se u nekim drugim vremenima možda ne bismo snašli u turbulentnom okruženju prepunom naglih promjena, ovu je godinu Hrvatska pošta završila uspješno. Prosinac se pokazao kao posebno izazovan jer je, uz kašnjenja iz međunarodnih tokova, čak 20 posto radnika na operativnim radnim mjestima bilo u izolaciji i samoizolaciji zbog koronavirusa - pojašnjava Ivan Čulo, koji naglašava da je kraj protekle godine i početak ove obilježen razornim potresom u Sisačko-moslavačkoj županiji, pa je Hrvatska pošta morala vrlo brzo reagirati kako bi osigurala dostavu pošiljaka, prije svega mirovina i socijalnih naknada.

- Poštanske su aktivnosti bile obustavljene manje od dva dana, resursi su hitro preraspoređeni i poštari su počeli s dostavom, često u potrazi za novim adresama brojnih stanovnika potresima pogođenog područja. Brza i pravodobna reakcija ne bi bila moguća bez dobre organizacije i ulaganja - kaže predsjednik Uprave Hrvatske pošte.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:13