porazni rezultati

Ryanair zaključio prvo tromjesečje s gubitkom od 273 milijuna eura

Ryanair je početkom srpnja ponovno otvorio bazu u Zadru, a ovih dana u Zagrebu, u kojem kompanija vidi veliki potencijal za razvoj poslovanja
 Adrian Dennis/AFP

Najveći europski niskobudžetni zrakoplovni prijevoznik Ryanair izvijestio je u ponedjeljak da je prvo ovogodišnje tromjesečje zaključio s gubitkom od 273 milijuna eura, zbog toga što je koronavirus nastavio pustošiti njegovo poslovanje.

Irska kompanija je u prvom tromjesečju prevezla 8,1 milijun putnika u odnosu na 500 tisuća u istom razdoblju lani, no rezultati su porazniji nego u prvom tromjesečju 2020. koje je tvrtka zaključila sa 185 milijuna eura gubitaka.

"Na temelju trenutnih rezervacija očekujemo porast prometa s više od pet milijuna u lipnju na gotovo devet milijuna u srpnju te preko 10 milijuna u kolovozu, sve dok u Europi ne bude daljnjih prepreka vezanih uz covid-19", priopćila je kompanija.

U kolovozu i rujnu se očekuje najmanje 10 milijuna putnika, što je oko 70 posto pretpandemijske razine, rekao je glavni financijski direktor Neil Sorahan.

Kompanija je dodala kako je koronavirus nastavio pustošiti njeno poslovanje tijekom prvog tromjesečja u kojem je otkazana većina uskršnjih letova, a nije pomoglo ni sporije ublažavanje ograničenja putovanja europskih vlada u svibnju i lipnju.

Ipak, irski zrakoplovni prijevoznik priopćio je kako očekuje da će u svojoj financijskoj godini do kraja ožujka 2022. prevesti između 90 i 100 milijuna putnika čime je povećao raniju prognozu od 80 do 100 milijuna.

„Ohrabreni smo zaključenim rezervacijama tijekom proteklih nekoliko tjedana, posebno otkad je uvedena europska digitalna covid putovnica. Na toj osnovi sada poboljšavamo naše prometne smjernice“, rekao je Sorahan.

Ryanair je u godini do ožujka 2021. prevezao 27,5 milijuna putnika, što je puno manje u odnosu na rezultat od 149 milijuna prije pandemije. No, Sorahan je rekao da bi kompanija mogla premašiti svoju prognozu od 150 milijuna već iduće godine.

Irska kompanija je priopćila kako i dalje ne može dati značajnu prognozu dobiti za financijsku godinu do kraja ožujka 2022. godine. I dalje je u pregovorima s Boeingom o narudžbi zrakoplova MAX 10 za isporuku od 2026. Kompanija bi mogla postići dogovor krajem godine, no samo bude li cijena prihvatljiva, rekao je Sorahan.

Ryanair je početkom srpnja ponovno otvorio bazu u Zadru, a ovih dana u Zagrebu, u kojem kompanija vidi veliki potencijal za razvoj poslovanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. studeni 2021 05:35