OECD OBJAVIO

Rizici za svjetsko gospodarstvo su i dalje izraženi zbog podizanja kamatnih stopa

Inflacija bi u skupini 20 velikih gospodarstava kliznuti s prošlogodišnjih 8,1 posto na 5,9 posto u 2023.

Wall Street

 Spencer Platt/Getty Images Via Afp

Izgledi za svjetsko gospodarstvo bolji su nego prije nekoliko mjeseci zahvaljujući popuštanju inflacije, ali rizici su i dalje izraženi zbog podizanja kamatnih stopa, objavio je u petak OECD, podigavši procjene rasta velikih gospodarstava.

Svjetsko gospodarstvo porast će ove godine za 2,6 posto, prognozira Organizacija za gospodarsku suradnju i razvoj (OECD), podigavši procjenu iz studenog za 0,4 postotna boda zbog pada cijena energije i hrane i ublaženih mjera suzbijanja covida u Kini.

U 2022. uvećano je za 3,2 posto.

U 2024. aktivnost bi trebala blago ubrzati, uz procijenjenu stopu rasta od 2,9 posto, višu za 0,2 postotna boda nego u studenome, budući da OECD očekuje blaži udar cijena na primanja kućanstava.

Gospodarski rast u SAD-u usporit će s ovogodišnjih 1,5 posto na 0,9 posto u 2024. zbog viših kamatnih stopa koje će ohladiti potražnju. U studenome OECD je prognozirao da će najveće svjetsko gospodarstvo u ovoj godini porasti 0,5 posto i jedan posto u 2024.

I gospodarska aktivnost u eurozoni trebala bi ove godine porasti brže no što je OECD očekivao u studenom, zahvaljujući popuštanju cijena energije. U ovoj godini trebala bi biti uvećana za 0,8 posto, za 0,3 postotna boda snažnije no što pokazivali dosadašnji izračuni.

image

Wall Street

Spencer Platt/Getty Images Via Afp

U 2024. zona primjene zajedničke europske valute trebala bi bilježiti stopu rasta od 1,5 posto, višu za 0,1 postotni bod no što su pokazivale dosadašnje OECD-ove prognoze.

Kina će se oporaviti od strogih mjera suzbijanja covida, uz prognoziranu stopu rasta u ovoj godini od 5,3 posto i od 4,9 posto u 2024. Do sada OECD je drugom gospodarstvu svijeta prognozirao 4,9-postotni rast u ovoj godini i 4,1-postotni u 2024.

Inflacija bi u skupini 20 velikih gospodarstava kliznuti s prošlogodišnjih 8,1 posto na 5,9 posto u 2023. i oslabiti na 4,5 posto u 2024., što znači da će unatoč podizanju kamatnih stopa u brojnim zemljama još uvijek biti znatno iznad ciljane razine.

Posljedice viših kamatnih stopa još je teško procijeniti, naglašava OECD, upozoravajući da bi otežani povrat kredita mogao značiti gubitke za neke banke.

Procjenjuju da će američka središnja banka podići kamatne stope najviše do 5,25 i 5,5 posto. Europska središnja banka i britanska Bank of England neće ići dalje od 4,25 posto, a slabljenje inflacije moglo bi stvoriti uvjete i za "blago" popuštanje monetarne politike u 2024., drže.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 19:32