Najmoderniji u regiji

Radovi na A1 podatkovnom centru privode se kraju, evo kada će biti gotov

Ukupna vrijednost investicije je 11 milijuna eura, a objekt se nalazi u Zagrebu na križanju Avenije Većeslava Holjevca i Nežićeve ulice
A1 data centar
 A1

U rujnu Hrvatska dobiva novi, najmoderniji podatkovni centar u regiji.

Poslovnim će korisnicima, prvenstveno onima koji koriste cloud usluge, omogućiti bezbrižno poslovanje s potvrđenom najvišom razinom stabilnosti i osiguravanja kontinuiteta poslovanja u Hrvatskoj, najavili su jučer iz A1. Konstrukcijski građevinski radovi na lokaciji novog A1 podatkovnog centra privode se kraju. Slijede završni radovi uređenja prostora i okoliša te opremanje najmodernijom tehnologijom.

Da će sve biti gotovo do kraja rujna, uvjerili su se glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije Tomislav Makar i glavni direktor za poslovne korisnike Ivan Gabrić iz A1 Hrvatska.

- Novi podatkovni centar imat će Tier III certifikat za dizajn prema Uptime institutu, svjetskom autoritetu u standardizaciji performansi infrastrukture. Potvrda je to da će kao najmoderniji podatkovni centar u regiji ispuniti maksimalne razine dostupnosti i pouzdanosti, a time i jamčiti kontinuitet poslovanja naših poslovnih korisnika - objasnio je Tomislav Makar, glavni direktor za tehniku i informacijske tehnologije.

Uz najviše standarde kvalitete i sigurnosti, dizajn infrastrukture osigurava korisnicima nivo redundancije sustava N+1 čime se jamči neprekidan rad. Konstrukcija objekta može izdržati potrese do magnitude 9 po Richterovoj ljestvici. Također, bit će najefikasniji u regiji s maksimalnom energetskom učinkovitošću, odnosno optimiziranom potrošnjom električne energije zahvaljujući naprednom upravljanju sustavom hlađenja i odvođenja zagrijanog zraka.

Ivan Gabrić pojasnio je prednosti kolokacije u A1 podatkovnom centru.

- Ono što je najbitnije jest bezbrižno poslovanje, ali i uštede. Korisnik se ne mora brinuti o infrastrukturi i opremi, ima predvidive troškove, 24/7 podršku i održavanje te najvišu razinu sigurnosti. Drugim riječima, A1 mu osigurava sve što je potrebno za moderno, digitalno poslovanje, a korisnik se može fokusirati na svoj biznis - kazao je Gabrić.

Gradnja je započela u rujnu 2020., a povjerena je tvrtki Vertiv, svjetskom lideru u području dizajna, gradnje i upravljanja kritičnom infrastrukturom podatkovnih centara. Ukupna vrijednost investicije iznosi 11 milijuna eura. Objekt se nalazi u Zagrebu na križanju Avenije Većeslava Holjevca i Nežićeve.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. ožujak 2024 04:03