KLJUČNA ODLUKA

Radnice kultne zagrebačke robne kuće uskoro bi mogle završiti na ulici, nekretnine vrijede više od 40 mil. eura: ‘Prestat će postojati!‘

Nekretnine, koje su s godinama postale simboli Zagreba, procjenjuju se na vrijednost oko 40 milijuna eura

Robna kuća Nama, jedna od najvrednijih gradskih nekretnina
 

 Dragan Matic/CROPIX

Nama, najstarija i najpoznatija hrvatska robna kuća, uskoro bi mogla biti prodana investitorima. Nekretnine koje su s godinama postale simbol Zagreba procjenjuju se na vrijednost od oko 40 milijuna eura, kojima bi Nama platila dug koji se danas, s uračunatim kamatama, kreće oko 20 milijuna eura državi i malo manje od pet milijuna eura Croatia osiguranju.

Za 18. rujna zakazano je održavanje skupštine vjerovnika Name u stečaju, kada će, nakon 23 godine dugog sudskog spora, pasti odluka o prodaji njezinih robnih kuća i nekretnina u zagrebačkoj Ilici i na Kvaternikovu trgu. Croatia osiguranje time bi uskoro moglo namiriti tražbine čije plaćanje čeka više od dva desetljeća.

image

Robna kuća Nama

Dragan Matic/CROPIX

Krajem prošle godine Trgovački sud u Zagrebu utvrdio je da je zahtjev Croatia osiguranja za "suđenje u razumnom roku osnovan" i pritom naložio da se do rujna 2024. mora donijeti odluka o prodaji, odnosno da se Croatia osiguranje ima pravo namiriti novcem od Naminih nekretnina u Ilici 4 do 6 i Radićevoj ulici te na Kvaternikovu trgu.

Kako će se prodavati?

Ono oko čega bi se sada mogla lomiti koplja jest kako će se prodavati Namine nekretnine. Država je ovaj tjedan poručila da nije suglasna s idejom da se sve nekretnine prodaju zajedno.

Naime, robna kuća na Kvaternikovu trgu upisana je u zemljišnoj knjizi kao jedna čestica i objekt u vlasništvu Name d.d. u stečaju te nema nikakvih upisanih tereta, a ona u Ilici upisana je kao tri različite čestice i tri objekta, pri čemu je na dvije čestice, u Ilici 4 i Radićevoj 1, u cijelosti upisano založno pravo Croatia osiguranja d.d. i Republike Hrvatske, a u Ilici 6 na jednom je dijelu upisano založno pravo.

"Razlučni vjerovnik, Republika Hrvatska, Ministarstvo gospodarstva - Ravnateljstvo za robne zalihe, nije suglasno da se predmetne nekretnine prodaju zajedno/skupno u jednoj zajedničkoj - javnoj dražbi ako se takvom prodajom ne može postići naplata tražbina iz stečajne mase, na osnovu razlučnog prava vjerovnika Republike Hrvatske", ističe se u očitovanju Županijskog državnog odvjetništva koje zastupa državne institucije.

Croatia osiguranje zalaže se, pak, za skupnu prodaju nekretnina Name u zagrebačkoj Ilici. No željeli bi da se obje nekretnine Name, i ona u Ilici i ona na Kvaternikovu trgu, prodaju na javnim dražbama.

- Smatramo da nema razloga praviti razliku između nekretnina u pogledu načina prodaje, odnosno da nema smisla poslovnu zgradu na Kvaternikovu trgu prodavati prikupljanjem pisanih ponuda dok se nekretnina u Ilici prodaje javnom dražbom - ističu.

Damir Mikić, četvrti stečajni upravitelj Name, koji je tu ulogu preuzeo 2012. godine, nedavno je podnio izvješće u kojem piše kako bi, "uzimajući u obzir vlasnički i zemljišnoknjižni status preostalih nekretnina te da se u obje robne kuće još uvijek obavlja djelatnost i zapošljavaju radnike, oportuno bilo donijeti odluku o prodaji imovine kao cjeline".

image

Robna kuća Nama u Ilici

Dragan Matic/CROPIX

To bi značilo da bi se nekretnine i pokretnine Name trebale prodati zajedno, a kupca obvezati i na preuzimanje poslovanja te zaliha robe i zatečenih radnika na određeni rok. U suprotnom će Nama, kazao je stečajni upravitelj za Forbes, prestati postojati.

Nama je u stečaju od 23. lipnja 2000., otkad posluje u okviru stečajnog postupka. Unatoč tome, posljednjih godina posluje odlično. Lani je ostvarila više od 16 i pol milijuna eura prihode, što je 3 milijuna eura više nego 2022.

Trgovci nekretnina već su lokacije opisali kao "iznimno atraktivne, koje kontinuirano privlače pozornost investitora". O sudbini poslovanja, kao i o sudbini radnika, odlučit će uvjeti prodaje, a nastavno na to i budući vlasnik. Zagrebački Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode krajem siječnja zaštitio je zgradu Name na Ilici kao pojedinačno kulturno dobro te budućem investitoru postavio uvjet da prostor mora zadržati trgovinsku namjenu. Tim je rješenjem uz specifičnu namjenu zgrade potrebno očuvati i njezina ulična pročelja, gabarite, katnost volumena te izvorne dijelove interijera. Iz Grada Zagreba vjeruju kako će se isto dogoditi i s nekretninom na Kvatriću.

No, prevladava mišljenje upravitelja i trgovaca nekretninama da novi vlasnici neće zadržati stare u ulozi najmoprimca. Unatoč povoljnim financijskim rezultatima, to bi mogao značiti kraj Name i otpuštanje dvjestotinjak zaposlenih, uglavnom radnica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. rujan 2024 14:34