NEMA ŽURBE?

Puhovski na TV-u priča o najvažnijem prioritetu nove Vlade, ministar Primorac se čudi: ‘Ne treba brinuti‘

Je li rebalans proračuna doista tako urgentan?

Žarko Puhovski

 Marko Todorov/Cropix

Komentirajući ovih dana opcije za sastavljanje i rad buduće Vlade, profesor Žarko Puhovski je kazao kako ima mnogo važnijih prioriteta od onih koje ističu pojedine stranke, da je Turudić "prvi problem na dnevnom redu". "Rebalans je problem. Pare su se dijelile prije ovih izbora naveliko… Neće se moći dogurati do rezultata turističke sezone da bi se punio budžet", kazao je Puhovski u razgovoru za N1.

Je li rebalans proračuna doista tako urgentan? Pomalo iznenađen tvrdnjom da je tome tako, ministar financija Marko Primorac kaže "sve je u redu i nitko se ništa ne treba brinuti". Proteklih je dana boravio u SAD-u, na godišnjoj skupštini MMF-a, pa nije upoznat sa svim pojedinostima kod kuće, ali kada je riječ o državnim financijama jasno poručuje: "Ništa nije ugroženo i sve financiramo prema planu, plaće, mirovine, projekte…"

Možda se i može povlačiti neka paralela s prošlom godinom, s ozbirom da je u lanjskom svibnju uslijedio rebalans proračuna. Razlog izmjenama, kako je tada objasnio Primorac, bio je više tehničke prorode. Reblanas je uslijedio zbog snažnog povećanja prihoda, a osobito rashoda, uslijed povećane inflacije i Vladinog paketa mjera za ublažavanje njezinih posljedica.

Ove godine, međutim, sve upućuje da nema potrebne za žurnom izmjenom proračuna. Da će rashodi snažno rasti, osobito plaće, najavljeno je već prilikom donošenja proračuna krajem prošle godine. Kada je riječ o punjenju proračuna, barem zasada, ništa ne ušućuje na moguće teškoće. Solidan rast ekonomije nastavlja se i ove godine, osobito potrošnje, pa ne bi trebalo biti ni nekog zastoja u punjenju proračunu. Tim prije što inflacija i dalje malo pridonosi rastu poreznih prihoda. Na kraju, u slučaju nužde, nije problem ni posuditi novac na tržištu.

Sve to ipak ne znači da rebalansa neće biti jer bez njega nije prošla ni jedna godina, neovisno o tome koji su razlozi do njega doveli. No, to očito nije nužno u ovom trenutku, niti je ovo razdbolje kada su javne financije glavni razlog za brigu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:39