Cekom 3LJ

Puđa će u Čaporicama proizvoditi pet vrsta sira s ljekovitim biljem

Klaster prehrambeno-prerađivačke industrije projekt je proglasio nacionalno važnim, kaže Ivan Šušnjara, ravnatelj Centra kompetencija 3LJ
 Tom Dubravec/Cropix

Ured državne uprave trebao bi uskoro izdati i formalnu dozvolu za početak rada Poslovno-uslužnog centra Trilj, čiji je dio i ustanova Centar kompetencija Trilj, skraćeno Cekom 3LJ. Preduvjet za izdavanje dozvole bio je tehnički pregled koji je obavljen.

- Već je nekoliko poduzeća zainteresirano za rad u našem inkubatoru, a za rad u našim prostorima zainteresirane su čak i IT tvrtke. Nakon što i formalno dobijemo dozvolu, raspisat ćemo natječaj, stoga očekujemo da ćemo do polovice godine popuniti centar u kojem je 16 prostorija - objašnjava Ivan Šušnjara, v. d. ravnatelja Cekoma 3LJ, koji je nositelj projekta.

Cekom 3LJ, koji je počeo s radom prije pet godina, Grad Trilj osnovao je sa sedam partnera: Institutom "Ruđer Bošković", zagrebačkim Veterinarskim fakultetom, Agronomskim fakultetom, Kemijsko-tehnološkim fakultetom Split, Institutom za jadranske kulture i melioraciju krša te tvrtkama Pharmagal i Puđa. Vrijednost projekta je 73,7 milijuna kuna, od kojih je 47,7 milijuna kuna iz fondova EU.

Objekt koji se nalazi u poslovnoj zoni Čaporice dovršen je u lipnju 2020. godine. U njega se trenutno ugrađuje najsuvremenija znanstveno-istraživačka infrastruktura, što će, prema riječima Ivana Šušnjare, omogućiti poduzetnicima da uz pomoć znanstvenih institucija proizvode inovativne proizvode temeljene na dalmatinskom ljekovitom-aromatičnom bilju. Očekuje se da će tvrtke Puđa i Pharmagal s institucijama uključenim u projekt razviti 15 novih inovativnih proizvoda u područjima farmaceutike, nutricionizma i funkcionalne hrane baziranih na ljekovitom i aromatičnom bilju.

Strateški projekt

Šušnjara dodaje da je to najveći projekt te vrste u Hrvatskoj.

- Klaster prehrambeno-prerađivačke industrije projekt je proglasio nacionalno važnim i on je doista od strateškog interesa ne samo za Grad Trilj nego za cijelu Hrvatsku. Naša cilj je da unutrašnjost Dalmacije bude područje poželjno za život, rad i poslovanje te da bude prepoznato po proizvodnji zdrave hrane i farmaceutskih proizvoda baziranih na samoniklom i uzgojnom ljekovitom i aromatičnom bilju našega krša. Utemeljenjem Cekoma 3LJ stvorili smo pretpostavku za pružanje podrške podizanju kapaciteta OPG-a, malih i srednjih poduzeća koji su zainteresirani za razvoj novih prehrambeno-poljoprivrednih proizvoda. Sve se radi u skladu sa Strategijom pametne specijalizacije RH - pojašnjava Šušnjara.

Napominje da će Cekom 3LJ za početak djelovati na području Dalmatinske zagore i otoka. Dodaje da će se razvijati projekti prekogranične suradnje s Hercegovinom s obzirom na to da je ona bogato područje samoniklog bilja. - Poseban naglasak stavit ćemo na prikupljanje i proizvodnju ljekovitog i samoniklog bilja čiji je organizirani uzgoj moguć na manjim poljoprivrednim površinama, planinskim pašnjacima i brežuljcima. Kako bi poljoprivrednici stvorili dodanu vrijednost, Cekom 3LJ pomoći će im nadogradnjom proizvodnje, preradom ili čuvanjem. Ustanova je opremljena najsuvremenijom istraživačkom opremom, a jamstvo kvalitetnog rada je partnerstvo s važnijim znanstveno-istraživačkim ustanovama u Hrvatskoj vezanim uz proizvodnju hrane - istaknuo je Ivan Šušnjara, ravnatelj Cekoma 3LJ.

Novi proizvod

U projekt su, osim znanstveno-istraživačkih institucija, uključeni Pharmagal te proizvođač sireva Puđa, koji ima pogon u Čaporicama.

- Obvezali smo se proizvesti sireve od kozjeg, ovčjeg i kravljeg mlijeka obogaćene samoniklim biljem. Proizvodit ćemo i mozzarellu. Riječ je o certificiranim proizvodima s dodanom vrijednošću koji će nam pomoći u otvaranju novih tržišta. Čeka nas velik posao. Naša će tvrtka uložiti 1,5 milijuna kuna te će zaposliti i dodatne radnike - otkriva Ljubo Puđa, direktor tvrtke iz Čaporica.

Proizvodima će promicati mirise i okuse Dalmacije

Pharmagal, tvrtka kći Ljekarni Splitsko-dalmatinske županije u ovom trenutku proizvodi više od 30 proizvoda u segmentu kozmetike, dodataka prehrani i biocida.

"Realizacijom ovog projekta omogućava se daljnji razvoj te iskorak na nova tržišta. Osnovna misao vodilja bila je promovirati mirise i okuse Dalmacije kao našu kompa-rativnu prednost", ističe Ante Mihanović, ravnatelj Ljekarni Splitsko-dalmatinske županije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 09:28