ISTRAŽIVANJE

Procjena njemačkog tržišta pokazala zanimljive rezultate

Njemačka turistička burza ITB Berlin objavila je najnovije rezultate druge studije međunarodne kompanije IPK o utjecaju COVIDA-19 na turizam
 Goran Sebelic/Cropix

Njemačka turistička burza ITB Berlin objavila je najnovije rezultate druge studije međunarodne kompanije IPK o utjecaju COVIDA-19 na turizam. Procjena njemačkog tržišta pokazala je sljedeće rezultate: u ljetnim mjesecima Nijemci su putovali u inozemstvo više od prosjeka. Time su stečena iskustva bila znatno bolja od očekivanih. Također, i turističke destinacije i turistička ponuda povećali su sigurnost u posljednja četiri mjeseca.

Otprilike trećina njemačkih putnika otputovala je u inozemstvo tijekom ljetnih mjeseci od lipnja do kolovoza, unatoč koroni, kaže ovo istraživanje. To je znatno iznad europskog prosjeka. Otprilike 60 posto Nijemaca putovalo je u susjedne države. Najviše se putovalo autom - 63 posto, slijedi zračni promet s 25 posto i željeznica s 12 posto udjela putnika.

Anketirani Nijemci za ovu analizu bili su jako zadovoljni putovanjima. Čak 66 posto Nijemaca odgovorilo je da je putovanje bilo "bolje nego što se očekivalo". Još 27 posto smatra svoje putovanje "očekivanim", a samo sedam posto nije bilo zadovoljno svojim putovanjem u uvjetima epidemije. Pozitivna putnička iskustva imali su i drugi europski putnici. Međutim, zadovoljstvo putovanjem u ovoj situaciji bilo je nešto niže među Azijatima i Amerikancima.

Visoki sigurnosni standardi i dalje su od glavne važnosti za putnike. Prema najnovijim rezultatima istraživanja, mjere za smanjenje rizika od zaraze nisu izgubile na svojoj važnosti u odnosu na prije četiri mjeseca. Osim održavanja minimalne udaljenosti, nošenja zaštitne maske i poštivanja općih higijenskih propisa, Nijemci također cijene obvezne testove na COVID-19 po povratku iz rizičnog područja.

Kada govorimo o tome što će biti narednih mjeseci, istraživanje kaže da je opća spremnost za putovanje u inozemstvo u sljedećih 12 mjeseci osobito velika među Europljanima, a posebno među Nijemcima. Visoki sigurnosni standardi u vezi s ponudom i pozitivna sigurnosna slika u vezi s destinacijama utječu na odluku o putovanju. Međutim, problem su ograničenja zbog mjera. S dostupnošću cjepiva, očekuje se uzastopno ukidanje ograničenja. Prema najnovijim rezultatima ankete, putovanja bi tada trebala biti u velikom porastu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:49