SVIJET ENERGIJE

Priznanje za Inin projekt EOR: Važan doprinos održivom razvoju i borbi protiv klimatskih promjena

Priznanje je to velikom iskustvu koje hrvatska nacionalna naftna kompanija posjeduje u područjima izdvajanja i skladištenja CO2

Projekt EOR, kao jedini projekt iz Hrvatske, prepoznat je kao ključna tehnologija za postizanje niskougljičnog gospodarstva EU do 2050.

 INA

Prošli je mjesec Inin projekt Enhanced Oil Recovery dobio priznanje za doprinos zaštiti okoliša i održivom razvoju. Ovo priznanje dodijelilo je Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja u sklopu Konferencije o budućnosti Europe. INA je za projekt EOR osvojila nagradu u kategoriji Proces za uspješnu primjenu inovativnog rješenja u području procesnih i proizvodnih metoda koje štite okoliš i potiču održivi razvoj.

Ključna tehnologija

Kao posebno vrijedan primjer dobre prakse, Inin projekt Enhanced Oil Recovery uvršten je ovaj mjesec u Izvješće Međunarodne gospodarske komore Ujedinjenog Kraljevstva o ublažavanju klimatskih promjena. Izvještaj o ublažavanju klimatskih promjena pripremljen je za potrebe programa #COP26 i obuhvaća više od 50 studija slučajeva iz 20 zemalja kojima su demonstrirane praktične poslovne akcije za ublažavanje klimatske krize. "Projekt EOR, kao jedini projekt iz Hrvatske, prepoznat je kao ključna tehnologija za postizanje niskougljičnog gospodarstva EU do 2050. Priznanje je to velikom iskustvu koje INA posjeduje u područjima izdvajanja, upotrebe i skladištenja CO2, a koje može postati posebno važno pri provedbi niskougljične strategije razvoja Hrvatske", pojašnjavaju iz Ine.

Što više nafte

Enhanced Oil Recovery je proces povećanja iscrpka nafte, utiskivanjem fluida u naftno ležište koji se tamo prirodno ne nalaze, a čime se utječe na kemijske i fizikalne interakcije u ležištu te time unapređuje crpljenje fluida. Konvencionalnim metodama proizvodnje nafte moguće je prosječno iscrpiti od 20 do 40 posto početnog volumena nafte utvrđenog u ležištu. Cilj je svake metode EOR pridobiti što veći dio te preostale nafte, međutim ležište nije moguće iscrpiti u potpunosti. Primjenom metoda EOR konačni iscrpak moguće je povećati na 60 posto, pa i više.

image

Inin projekt Enhanced Oil Recovery uvršten je i u izvješće Međunarodne gospodarske komore Ujedinjenog Kraljevstva

INA

Projekt EOR na poljima Ivanić i Žutica jedan je od najvećih i najvažnijih projekata Istraživanja i proizvodnje nafte i plina. Dosad je u projekt uloženo oko 1,2 milijarde kuna, a trajanje proizvodnje očekuje se do 2041., čime se značajno produljio životni vijek tih naftnih polja. U 2021. počeo je i pilot-projekt EOR na polju Šandrovac. Utiskivanje CO2 započelo je 14. listopada 2014. u 14 bušotina naftnog polja Ivanić, a godinu dana poslije, odnosno 15. listopada 2015., počelo je utiskivanje CO2 u osam bušotina na sjevernom dijelu naftnog polja Žutica. U južnom dijelu polja Žutica utiskivanje CO2 počelo je u 2020. godini.

Prema iskustvima iz najbolje svjetske prakse, ciklusi utiskivanja vode i CO2 na oba se polja izmjenjuju mjesečno, a utiskuje se oko 1100 tona CO2 na dan, što je tri posto ukupnih emisija CO2 u Hrvatskoj. Ukupno su dosad utisnuta 2,3 milijuna tona, od čega je udio trajno uskladišten u ležištima. Usporedbe radi, to je gotovo 30 posto ukupne godišnje emisije automobila u Hrvatskoj.

Tijekom sedam godina od početka utiskivanja CO2 u polje Ivanić dnevna proizvodnja nafte i plina povećana je 2,5 puta te se vratila na razinu proizvodnje iz 2000. godine, a udio projekta EOR u dnevnoj proizvodnji polja trenutno je 70 posto.

Niskougljična strategija

"Svako naftno ležište određeno je svojim karakteristikama: ležišni tlak i temperatura, svojstva ležišne stijene, tip nafte te njezin sastav, gustoća, viskoznost... Posljedica tog mnoštva varijabli je velika raznolikost naftnih ležišta pa zbog toga nisu sva naftna ležišta podobna za primjenu EOR-a, niti je svaka metoda EOR primjenjiva na svako ležište. Iako je primarni cilj EOR-a povećanje iscrpka nafte, jednako tako je važan i sekundarni cilj, trajno skladištenje CO2. Projekt ima vrlo važan ekološki aspekt jer će se njime od ukupno utisnutih količina CO2 dvije trećine trajno uskladištiti na poljima Ivanić i Žutica", pojašnjavaju iz Ine.

image

Enhanced Oil Recovery je proces povećanja iscrpka nafte utiskivanjem fluida u naftno ležište

INA

Projekt EOR izravno je povezan s Niskougljičnom strategijom energetskog razvoja Republike Hrvatske iz 2021. godine i njezinim ciljevima. Studijom isplativosti projekta EOR određeno je trajanje utiskivanja CO2 do 2041. godine, što je u skladu sa scenarijem NU1 i NU2 iz Niskougljične strategije Republike Hrvatske.

"Izgrađena postrojenja i instalacije omogućuju proširenje aktivnosti utiskivanja CO2 na iscrpljena eksploatacijska polja u blizini Ivanića i Žutice. Znanje i iskustvo koje smo stekli u procesima utiskivanja CO2 možemo iskoristiti u tranziciji prema metodi CCS, kao poslovni model utiskivanja CO2 iz postrojenja koja su u blizini zrelih naftnih polja, a sve u cilju ostvarivanja zadanih ciljeva niskougljične strategije u Republici Hrvatskoj i Europskoj uniji. INA već ispituje mogućnosti implementacije ovakve vrste projekta s Petrokemijom te mogućnosti i na drugim postojećim ili budućim postrojenjima u Hrvatskoj, kao što je potencijalna biorafinerija", napominju iz Ine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 07:26