KONFERENCIJA JUTARNJEG

Primorac: ‘Novi zakonski okvir za upravljanjem poduzećima u vlasništvu države u prvom kvartalu iduće godine...‘

Tada će, kazao je ministar, odrediti i koje će tvrtke ostaviti u vlasništvu države

Ministar Marko Primorac

 Goran Mehkek/Cropix

Najbolje kompanije izlistane na Zagrebačkoj burzi po usklađenosti s kodeksom korporativnog upravljanja su ‘Atlantic Grupa‘, ‘Končar Elektroindustrija‘ i ‘Ericsson Nikola Tesla‘, objavljeno je na jučerašnjem skupu ‘Korporativno upravljanje i održivo poslovanje - put u klimatsku tranziciju‘ što su ga u zagrebačkom hotelu ‘Esplanade‘ priredili Jutarnji list, Hrvatska agencija za nadzor financijskih usluga i konzultantska tvrtka ‘KPMG‘.

- Ova nagrada je bazirana na čvrstim činjenicama i nema subjektivnosti. Stoga nam je iznimna čast da smo je dobili treću godinu zaredom. Uz to nagrada dolazi u trenutku kada se približavamo godišnjem prihodu od milijardu eura – kazao je potpredsjednik Atlantic Grupe‘ za financije Zoran Stanković po preuzimanju nagrade od predsjednika Upravnog vijeća HANFE Ante Žigmana koji je u uvodnom govoru za oko 250 sudionika skupa u Esplanadi skrenuo pozornost na stalno poboljšanje ukupne usklađenosti domaćih kompanija izlistanih na Zagrebačkoj burzi s kodeksom korporativnog upravljanja.

image

Dr. sc. Ante Zigman, predsjednik Upravnog vijeća HANFA-e

Goran Mehkek/Cropix
image

Željko Drinčić, Marko Primorac, Ante Žigman, Goran Ogurlić

Goran Mehkek/Cropix

- Razina ukupne usklađenosti lani je poboljšana dosegnuvši razinu od 68 posto, dok je u 2021. bila 65, a u 2020. 60 posto. S druge strane, u svim segmentima kodeksa upravljanja vidimo mjesta za napredak - naznačio je Žigman. Osim prvog čovjeka HANFE, dodjeli nagrada na skupu u zagrebačkom hotelu ‘Esplanade‘ prethodila su izlaganja predstavnika organizatora skupa, glavnog urednika ‘Jutarnjeg lista‘ Gorana Ogurlića, predsjednika Upravnog vijeća HANFE Ante Žigmana i Daniela Lenardića, partnera i člana Uprave KPMG-ija u Hrvatskoj, te ministra financija Marka Primorca kao i člana Upravnog vijeća HANFE Jurice Jednačka ‘Rezultati godišnjeg izvještaja o korporativnom upravljanju u 2022.‘.

Primorac: Više od 1000 tvrtki u većinskom je javnom vlasništvu

Ministar financija Marko Primorac najavio je na skupu u Esplanadi, među ostalim, da će država svoj doprinos podizanju kvalitete korporativnog upravljanja u zemlji dati donošenjem novog zakonskog okvira za upravljanje poduzećima u državnom i javnom vlasništvu.

- Novi zakonski okvir za upravljanjem poduzećima u vlasništvu države očekujemo u prvom kvartalu iduće godine. Obično se smatra da je u većinskom vlasništvu države oko trideset poduzeća, no stvarno je stanje kako se radi o više od 1000 poduzeća u što su uključena poduzeća i u vlasništvu lokalne samouprave - kazao je Primorac, najavivši da će se država u spomenutome okviru odrediti o tome što od poduzeća želi zadržati u vlasništvu, a što ne želi. Upozorio je kako se kod vlasništva u tvrtkama država ne može voditi samo ekonomskim, već i geoekonomskim kriterijima. Pritom je naveo primjer ‘LNG Terminala‘ na Krku kao tvrtke koja ima strateški značaj ne samo za Hrvatsku, nego i za EU.

Primorac je izrazio uvjerenje kako je Vlada dovršenjem ulaska u Eurozonu i Schengenski prostor stvorila kompanijama, kako je kazao, puno povoljnije okruženje za poslovanje.

- Kreditni rejting države je porastao na povijesno visoke razine. No, ne smijemo ‘spavati na lovorikama‘ - kazao je Primorac.

image

Pozdravni govor glavnog urednika Jutarnjeg lista Gorana Ogurlića

Goran Mehkek/Cropix
image

Pozdravni govor glavnog urednika Jutarnjeg lista Gorana Ogurlića

Goran Mehkek/Cropix
image

Daniel Lenardić, partner i član Uprave KPMG-a u Hrvatskoj

Goran Mehkek/Cropix
image

Jurica Jednačak, član Upravnog vijeća HANFA-e

Goran Mehkek/Cropix
image

Ministar Marko Primorac

Goran Mehkek/Cropix

- Usklađenost izdavatelja dionica s Kodeksom izračunana je na temelju podataka iz upitnika o usklađenosti, za čiju su točnost, potpunost i kvalitetu odgovorni uprava i nadzorni odbor izdavatelja. Usporednom analizom dostavljenih podataka u upitniku o usklađenosti za 2021. i 2022. vidljiv je trend rasta usklađenosti sa svim poglavljima Kodeksa. Ono gdje vidimo najveći prostor za napredak su poboljšanje spolne ravnopravnosti u upravnim i nadzornim tijelima kompanija i unutarnja kontrola poslovanja - naglasio je Jurica Jednačak.

Dok je ‘Atlantic Grupa‘ dobila spomenuto priznanje u najprestižnijoj konkurenciji nagrade, među kompanijama uvrštenima na vodeće tržište Zagrebačke burze, priznanje za najbolju usklađenost s Kodeksom korporativnog upravljanja među izdavateljima na redovitom tržištu Zagrebačke burze dobio je ‘Ericsson Nikola Tesla‘, a ‘Končar‘ među izdavateljima na službenom tržištu.

U središnjem panelu skupa pod nazivom ‘Novi korporativni standardi i održivost‘ sudjelovali su predsjednica Uprave ‘Podravke‘ Martina Dalić, direktorica programa zaštite prirode WWF Adria Dunja Mazzocco Drvar, predsjednica Uprave Zagrebačke burze Ivana Gažić, predsjednik Uprave Končar Elektroindustrije Gordan Kolak, predsjednik Uprave ENNA Grupe Boštjan Napast i potpredsjednik Atlantic Grupe‘ za financije Zoran Stanković uz moderiranje kolumnista ‘Jutarnjeg lista‘ Gojka Drljače.

image

Ministar Marko Primorac

Goran Mehkek/Cropix
image

Željko Drinčić, Aleksandar Damjanović, Marko Primorac, Ante Žigman, Goran Ogurlić

Goran Mehkek/Cropix
image

Marko Primorac

Goran Mehkek/Cropix
image

Dr. sc. Ante Žigman, predsjednik Upravnog vijeća HANFA-e

Goran Mehkek/Cropix
image

Ante Žigman, Željko Drinčić, Aleksandar Damjanović, Jurica Jednačak

Goran Mehkek/Cropix

Na pitanje moderatora Drljače kako se u ‘Podravci‘ mjeri isupnjavanja ESG ciljeva, Martina Dalić uzvratila je kako su ‘jasni, objektivni i mjerljivi kriteriji za razinu kvalitete ESG-a u kompaniji kao što je Podravka prodaja njezinih proizvoda na brojna inozemna tržišta, među kojima su i ona s puno većim standardima koje trebate zadovoljiti nego na domaćem tržištu‘.

- Uz to, sve je veći broj kupaca koji postavljaju pitanje gdje je proizvod koji mi se nudi proizveden, kakva je ambalaža proizvoda u odnosu na zaštitu okoliša. Bez jasne uključenosti ESG-a u ukupnu strategiju poslovanja, teme održivosti poslovanja i društvene odgovornosti ne bi bile ostvarive. I na planu redovitog poslovanja ciljeva ti su ciljevi uključeni u donošenje odluka. Primjer su sunčane elektrane ne krovovima naših pogona, jer osim promicanja obnovljivih izvora energije, postavljanje solara ima itekakvog smisla za uspjeh u poslovanju - kazala je predsjednica Uprave ‘Podravke‘. Atlantic Grupa, prema riječima Zorana Stankovića, definirala je čitav niz pokazatelja o postizanju ESG ciljeva unutar kompanije.

- Neki od tih pokazatelja uvedeni su prije desetak godina, kao što je transparentan odnos prema investitorima, a neki kasnije kao što su mjerenje ugljičnog otiska, no ono što je bitno, i mi se kompanija svakodnevno učimo kako ostvariti ESG ciljeve - dodao je potpredsjednik ‘Atlantica‘. Gordan Kolak izrazio je uvjerenje kako cjelokupna strategija energetske tranzicije u Europi ide na ruku Končaru. Već desetljećima, dodao je Kolak, ‘Končar‘ pruža usluge koje su usmjerene na iskorištavanje obnovljivih izvora energije poput usluga u energetici.

- Kada ESG ciljeve promatramo unutar kompanije, unatrag dvije godine imamo pad potrošnje energije 14 posto, pad emisije CO2 za 15 posto, a u padu je i potrošnja vode - naveo je prvi čovjek ‘Končara‘. Ivana Gažić kazala je kako je rano govoriti o tome kakav je utjecaj postizanja ESG ciljeva na tržišne evaluacije kompanija.

- S druge strane, može se primijetiti interes investitora za ESG politike tvrtki koja izlaze na tržišta kapitala - naznačila je čelnica Burze. Boštjan Napast istaknuo je da ‘ENNA Grupa‘ želi biti dio zelene transformacije Europe te će, najavio je, do 2030. investirati milijardu eura u poslovne procese te transformacije.

- Promet je taj koji najviše utječe na emisije CO2 u atmosferu, stoga željeznicu, u segmentu poslovanja transporta ENNA Grupe, vidimo kao prometno rješenje budućnosti. Isto tako, kroz suradnju s Rimac Automobilima želimo osigurati baterijske sustave za industriju - kazao je Napast na panelu kojem je prethodila prezentacija "ESG kao prilika za povećanje otpornosti i stvaranje novih potencijala rasta" Gorana Mazara, partner i voditelja za ESG i i automobilsku industriju za Njemačku i EMA regiju u KPMG-u.

image

Zoran Stanković, Martina Dalić, Dunja Mazzocco Drvar, Ivana Gažić, Gordan Kolak, Boštijan Napast i Gojko Drljača

CROPIX
image

Martina Dalić

Goran Mehkek/Cropix

Predsjednica Uprave ‘Podravke‘ Martina Dalić

- U prehrambenoj industriji ESG ciljeve i politike u konačnom stavljanju proizvoda na tržište moramo uskladiti s činjenicom da naši proizvodi moraju biti priuštivi potrošačima i konkurentni. U Hrvatskoj imamo veliku priliku da kroz povlačenje novca iz EU fondova osiguramo priuštivost i konkurentnost prehrambene industrije.

Direktorica programa zaštite prirode WWF Adria Dunja Mazzocco Drvar

- Daleko najveći problem u zaustavljanju klimatskih promjena je korištenje fosilnih goriva u energetici i prometu. U regiji u kojoj je Hrvatska fosilno gorivo je još uvijek dominantni izvor za proizvodnju električne energije, s tim da smo mi izuzetak.

Potpredsjednik Atlantic Grupe za financije Zoran Stanković

- Bonusi na primanja menadžera u Atlantic Grupi su povezani s uspjehom u postizanju ESG ciljeva. Nikada nismo koristili rejting agencije za financijski rejting, radimo s domaćim poslovnim bankama na obostrano zadovoljstvo. Atlantic Grupa nikada neće biti do kraja zelena kompanija, ali ćemo pratiti trendove.

Predsjednik Uprave ‘ENNA Grupe‘ Boštjan Napast

- Nastojimo, provodeći ESG ciljeve, osmisliti radnu okolinu za naše zaposlene koja je ugodna i poticajna te ostvariti održive poslovne odnose s našim dobavljačima. Mislim da ne može biti financijskih ciljeva kompanije koji su odvojeni od ESG ciljeva.

Predsjednica Uprave ‘Zagrebačke burze‘ Ivana Gažić

- Još je rano govoriti o tome kakav je utjecaj postizanja ESG ciljeva na tržišne evaluacije kompanija. S druge strane, može se primijetiti interes investitora za ESG politike tvrtki koja izlaze na tržišta kapitala.

Predsjednik Uprave ‘Končara‘ Gordan Kolak

- Končarov ‘dnk‘ je da se bavi svim onim proizvodima, uslugama i rješenjima koji su usmjereni na iskorištavanje obnovljivih izvora energije. Već čitav niz godina radimo izvješće o održivosti koja pokazuju napredak i kada gledamo ostvarivanje nominalnih ciljeva i kada gledamo konkretne pokazatelje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 01:09