Samo pozitivne brojke

Prihodi od stranih turista skočili devet posto i iznose 9,44 milijardi eura

U hrvatskom turizmu prihodi od stranih turista su u devet mjeseci ove godine iznosili 9,44 milijardi eura
Turisti, ilustracija
 Vojko Basic / CROPIX

U hrvatskom turizmu prihodi od stranih turista su u devet mjeseci ove godine iznosili 9,44 milijardi eura, što je devet posto više nego u istom razdoblju 2018., a za isti postotak ti su prihodi rasli i u trećem ovogodišnjem tromjesečju, izvijestili su u utorak iz Ministarstva turizma.

Pozivajući se na podatke Hrvatske narodne banke (HNB), iz Ministarstva turizma ističu i da porast prihoda od stranih turista u devet mjeseci od devet posto znači i da je tih prihoda u tom razdoblju ove godine bilo 769 milijuna eura više nego lani.

"U fokusu ove Vlade je rast i razvoj kvalitetne turističke ponude, a ovogodišnji rezultati najbolji su dokaz povećanja vrijednosti ponude hrvatskog turizma u kojemu bilježimo gotovo dvostruko veću stopu rasta prihoda od stope rasta turističkog prometa. Naime, ove godine ostvarili smo pet posto više turističkih dolazaka, uz povećanje prihoda od devet posto", naglašava ministar turizma Gari Cappelli.

Poručuje i kako se očekuje da će se tijekom 2020. uz uvođenje Hrvatske turističke kartice turistički prihodi povećati za dodatnih 1,35 milijardi kuna, što će, po njemu, sigurno pridonijeti postavljanju temelja za daljnje povećanje vrijednosti turističke ponude i još boljem isticanju Hrvatske na svjetskom turističkom tržištu.

Iz Ministarstva iznose i podatke o prihodima od stranih turista za treće tromjesečje 2019., koji su također porasli devet posto, na gotovo 6,64 milijarde eura, a što je u odnosu na isto vrijeme (srpanj, kolovoz, rujan) 2018. i porast za 553 milijuna eura.

To znači i da je u trećem tromjesečju ove godine ostvareno 70,3 posto od ukupnih devetomjesečnih prihoda od stranih turista, čime se to tromjesečje iznova potvrđuje kao najjače razdoblje potražnje, prodaje i ukupno poslovanja hrvatskog turizma.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:01