Mate Botica

Predsjednik Uprave OIV-a: Kontinuirani rast kompanije uz proširenje djelatnosti

Kapitalna struktura i bilančna snaga OIV-u omogućuje fleksibilnost poslovanja i mogućnost iskorištavanja već identificiranih, ali i novih prilika koje su za sada još uvijek izvan horizonta

Mate Botica

 GORAN MEHKEK/CROPIX

Kao jedna od ključnih kompanija od posebnog interesa za Republiku Hrvatsku, OIV svoj primarni i trajan cilj vidi u kontinuiranom stvaranju nove vrijednosti za širu društvenu zajednicu i učinkovitom korištenju resursa radi maksimalizacije povrata na uloženi kapital. Također, svoju razvojnu strategiju podređuje tim ciljevima, ali je i prilagođava promjenama u gospodarskom i geostrateškom okruženju. Tijekom protekle godine, OIV je uspješno obavljao svoju misiju, povećavši svoje prihode za 4,5% i uvećavši neto dobit za 36,4%. U 2023. godini investicije su upeterostručene, a poslovanje je dodatno diversificirano. Udio djelatnosti koje stvaraju visoku dodatnu vrijednost u prihodima je povećan, a temeljna djelatnost odašiljanja je smanjena i sada doprinosi realizaciji s manje od 48% ukupnih prihoda.

Suočeni smo s rastućim gospodarskim i geopolitičkim neizvjesnostima, ubrzanim tehnološkim promjenama i značajnim promjenama regulatornih okvira. Geostrateška preslagivanja, nestabilnost i poremećaji potaknuli su Društvo na širenje djelatnosti prema obrambenoj industriji te je u travnju pripajanjem Pomorskog centra za elektroniku (PCE) OIV postao tzv. defense contractor. Korisnicima se sada nude dodatne usluge u djelatnostima pomorske elektronike uključujući ugradnju i održavanje mornaričkih borbenih informacijskih sustava, mornaričko-komunikacijskih te sustava za zaštićenu komunikaciju, brodskih inercijsko-navigacijskih, hidroakustičkih i radionavigacijskih sustava. Kompatibilne djelatnosti elektroničkih komunikacija PCE-a i OIV-a omogućit će stvaranje sinergija i eliminaciju troškova te ujedno osigurati daljnju diversifikaciju portfelja usluga i povećanje prihoda. Inicijalno detektirane koristi prelijevat će se, ispreplitati te multiplicirati u narednim godinama, a svi konkretni financijski ciljevi bit će postavljeni i nadopunjeni onima javne politike i hrvatske Vlade u vezi s pristupanjem naše zemlje Organizaciji za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD).

Uz navedeno, OIV je dio ICT sektora pa je iz društvene i financijske perspektive enabler digitalizacije, tehnoloških i gospodarskih promjena te ima značajnu ulogu u osnaživanju cjelokupnog društva izgradnjom komunikacijske povezanosti, koja je izvor gospodarskog napretka, dobrobiti, uključenosti i konkurentnosti.

Nalazimo se u na početku novog tehnološkog vala koji karakterizira potreba za većom propusnošću mreža i količina podataka te vjerujemo kako će zbog toga biti veća potražnja za digitalnom infrastrukturom i njenim kapacitetima.

Prepoznajući ove trendove te implementacijom projekta Nacionalne agregacijske širokopojasne optičke infrastrukture (NP-BBI), OIV daje svoj doprinos pripremi Republike Hrvatske za gospodarsku i tehnološku budućnost i njen uravnoteženi rast. Po završetku projektiranja očekuje se gradnja 5300 kilometara nacionalne optičke infrastrukture sljedeće generacije (Next Generation Networks). Vrijednost projekta iznosi 224 milijuna eura što je gotovo polovica troška gradnje Pelješkog mosta, a stvorit će pretpostavke za ubrzanu digitalizaciju i gospodarski rast na otocima i u ruralnim područjima, smanjujući digitalni jaz između razvijenih i gospodarski manje razvijenih područja naše zemlje. Očekujemo da će ovaj projekt imati multiplicirajući učinak na gospodarstva lokalnih zajednica posebno u dijelovima zemlje za koje ne postoji interes komercijalnih operatora. Isto tako, projektom će se značajno povećati bilanca našeg Društva, a sufinancirat će se iz strukturnih fondova EU.

Povećanje korištenja mobilnih podataka i očekivana potreba implementacije niskolatentnih te visokokapacitiranih mobilnih mreža dodatno će potaknuti gospodarski i društveni razvoj. Izgradnjom pasivne elektroničke komunikacijske infrastrukture u vidu samostojećih antenskih stupova i prijenosnih kapaciteta, osigurat će se dostupnost gigabitnih mreža u ruralnim i slabo naseljenim područjima, a sve će dodatno poboljšati kvalitetu života i omogućiti digitalizaciju poslovanja i u pasivnim područjima.

Kapitalna struktura i bilančna snaga OIV-u omogućuje veliku fleksibilnost poslovanja i mogućnost iskorištavanja već identificiranih, ali i novih prilika koje su za sada još uvijek izvan horizonta.

Republika Hrvatska potiče razvoj ICT sektora, a posebno Strategiju pametne specijalizacije, kojom se horizontalnim inovacijskim politikama dodaju sektorski specifične vertikalne politike. OIV svoju budućnost vidi u dodatnom preusmjeravanju na profitabilnije i prihodovno atraktivnije digitalne proizvode i platforme. Pri tome nam je namjera povećati iskoristivost postojećih elektroničkih komunikacijskih mreža kroz kontinuirana ulaganja i tehnološku nadogradnju, a implementacijom naprednih tehnologija i akvizicijama nastojimo povećati opseg te poboljšati kvalitetu i pouzdanost vlastitih usluga.

Naš dugoročni rast vidim u inovacijama, novim inicijativama, ali i povećanju iskoristivosti postojećih resursa. Stoga će strateški razvoj OIV-a biti usmjeren na nove usluge i tehnološke inovacije te njihovu primjenu na zajedničkom EU tržištu. Inovativne usluge koje smo uspješno plasirali na domaćem tržištu prilagodit ćemo te ponuditi drugim nacionalnim tržištima EU jer želimo iskoristiti prilike za internacionalizaciju poslovanja i predstaviti Društvo kao lidera u području digitalnih usluga.

Hrvatsko gospodarstvo sve manje je oslonjeno samo na sebe, sve će više biti integrirano s gospodarstvom Europske unije, a zelena tranzicija zahvatit će sve poslovne subjekte uključujući i OIV. U skladu s time, očekujemo da će prilagodba zelenim direktivama biti financijski i organizacijski zahtjevna, što podrazumijeva i značajnu prilagodbu razvojnih strategija.

Budući da želimo biti dijelom uređenog svijeta, težimo k poslovanju prihvatljivom za okoliš i društvo, te s unaprijeđenim i modernim politikama korporativnog upravljanja i poslovnim procesima koji u svakom pogledu to dokazuju. To nas motivira i pokreće da svaki radni dan budemo učinkovitiji i bolji od onog proteklog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. srpanj 2024 11:19