Nediljko Dujić

Predsjednik Uprave Hrvatskih šuma: Nama je održivo gospodarenje šumama prioritet

Ulaganje u šume i dalje predstavlja naše najvažnije ulaganje, a vrijednost izvršenih radova gospodarenja šumama dosegnula je 75,11 milijuna eura

Nediljko Dujić, predsjednik Uprave Hrvatskih šuma

 HŠ

Posljedice klimatskih promjena koje svi osjećamo svakodnevno utječu na rad zaposlenika u šumarstvu. S obzirom na sve učestaliju pojavu različitih štetnika i elementarnih nepogoda, zaštita šuma postala je glavna tema i dominantna aktivnost Hrvatskih šuma d.o.o. No koliko god govorili o klimatskim promjenama i njihovim posljedicama na šume, tek nam je 2023. godina pokazala njihovu stvarnu, razornu moć.

Naime, 19. i 21. srpnja šume cijelog kontinentalnog dijela Republike Hrvatske, a posebno spačvanskog bazena na području UŠP-a Vinkovci, poharala je najsnažnija dosad zabilježena oluja te je u svom pohodu uništila milijune kubika drvne mase. Stoga se na proteklu godinu ne možemo osvrnuti a da ne spomenemo taj događaj koji je do konca godine uvelike usmjerio aktivnosti Društva. Do tog događaja, dinamičko izvršavanje plana proizvodnje teklo je bez većih problema, uz suočavanje s izazovima poput nedostatka radne snage, sanacije jasenovih sastojina te neizvjesnog uroda žira.

Oluja s nezabilježenim vjetroizvalama i vjetrolomovima fokus je prebacila na pomoć lokalnim samoupravama i građanima u raščišćavanju državnih, županijskih, lokalnih i nerazvrstanih prometnica te objekata za stanovanje. Radnici i mehanizacija Hrvatskih šuma d.o.o. u tome su se pokazali kao jedna od glavnih operativnih poluga, a tek po završetku navedenih radova započeti su poslovi čišćenja i sanacije šumske infrastrukture i šuma. Zbog novonastalih okolnosti, Vlada Republike Hrvatske donijela je 31. kolovoza 2023. Uredbu o izmjenama i dopunama Zakona o šumama, a Ministarstvo poljoprivrede Naredbu o zabrani radova gospodarenja u određenim odsjecima kojima istječe šumskogospodarski plan.

Time se omogućilo preusmjeravanje svih proizvodnih kapaciteta na pogođena područja, a odgodilo izvršenje propisa i sječa u spomenutim odsjecima. Sanacija vjetroizvala, uspostava šumskog reda i pošumljavanje tisuća hektara površina ostaju izazov ne samo za sljedeću godinu nego za sljedeće desetljeće.

Do kraja godine, Hrvatske šume d.o.o. proizvele su 6.08 milijuna m³ bruto drvne mase. Ulaganje u šume i dalje predstavlja naše najvažnije ulaganje te je vrijednost izvršenih radova gospodarenja šumama dosegnula 75,11 milijuna eura. Prodaja se, kao i dosad, odvijala putem javnih poziva za prodaju trupaca i prostornog drva za svaku pojedinu godinu. Prihodi od prodaje i dalje su naši najveći prihodi. Također smo nastavili koristiti EU fondove te smo osim provedbe ugovorenih pokrenuli i pripremu novih projekata.

U različitim fazama provedbe sudjelovali smo u projektima ukupne vrijednosti 205,6 milijuna eura. Samo za četiri strateška projekta Hrvatskim šumama d.o.o. uplaćena su 8,4 milijuna eura iz EU fondova. Zaštita šuma od biljnih bolesti i štetnika provodila se na površini većoj od 10 tisuća hektara. Zaštita od požara provodila se kao i dosad preventivno, izgradnjom i održavanjem mreže šumskih prometnica, a u prošloj godini izgradili smo novih 52 km protupožarnih prosjeka s elementima šumske ceste, te napravili održavanje na 819 km takvih šumskih prometnica.

Općenito je 2023. bila godina najvećih ulaganja u zaštitu šume ikad, budući da smo samo u protupožarnu sezonu uložili 100 milijuna eura, a u postojeći sustav instalirali 40 novih kamera za videonadzor šuma. Također smo pokrenuli novu edukativnu protupožarnu kampanju “Nemar je prva iskra”, na koju je javnost izuzetno pozitivno reagirala. Sve u svemu, sretni smo što je godina prošla s najmanjim zabilježenim brojem požara i opožarenom površinom ikad.

Cijeli niz korisnika upućen je na šume i šumska zemljišta, no posebno bismo tu kao korisnike istaknuli stočare s krških pašnjaka. Od 2019., kad smo preuzeli tu obvezu, do kraja 2023. Hrvatske šume d.o.o. objavile su 20 javnih poziva. Ukupna ugovorena površina s krajem 2023. iznosi 72.827 ha, sklopljeno je 3387 ugovora, a na raspolaganje se i dalje putem javnog poziva stavljaju površine za koje je prethodno iskazan interes potencijalnih korisnika. Time se Hrvatske šume d.o.o. pokazuju kao generator razvoja u ruralnim krajevima.

Često interesi dionika budu i suprotstavljeni, pa tako stalno tražimo balans između drvoprerađivača, ekologa, stočara te djelatnosti gospodarenja šumama. Ne treba zaboraviti da su Hrvatske šume d.o.o. jedan od rijetkih pouzdanih poslodavaca u ruralnim krajevima. Značaj Hrvatskih šuma d.o.o. za lokalne samouprave sve je veći i u financijskom smislu. Naime, šumski doprinos koji je u 2023. godini uplaćen jedinicama lokalne samouprave iznosio je više od 26 milijuna eura.

Modernizacija i inovativnost u gospodarenju šumama putem nabave novih tehnologija šumske mehanizacije i dalje je u tijeku, kao i zamjena peći na fosilna goriva onima na biogoriva. Putem Javnog poziva FZOE-a nabavljeno je i šest električnih vozila, čime Hrvatske šume d.o.o. smanjuju svoj ugljični otisak sukladno politici Europske unije o smanjenju emisija stakleničkih plinova.

Digitalizacija tvrtke uspješno je dovršena, što će pojednostaviti i ubrzati procese te time olakšati poslovanje mnogim našim djelatnicima. Zadovoljstvo radnika jedna je od najvažnijih zadaća rukovodstva Društva.

Zaključno, ponosni smo na činjenicu što smo, uz certifikate koje posjedujemo od ranije i svake ih godine uspješno obnavljamo, poput FSC® i ISO 37001, u prosincu 2023. stekli pravo i na certifikat SURE, kojim se dokazuje proizvodnja biomase prema kriterijima održivosti. Navedenim certifikatima Hrvatske šume dokazuju da im je održivo gospodarenje prioritet, a njima pomažemo i svojim kupcima, čiji proizvodi lakše dolaze do krajnjih korisnika, dok krajnju korist imaju i potrošači, kao i društvo u cjelini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. rujan 2024 14:52