ANDREAS RÖRIG

Predsjednik Uprave E.ON-a Hrvatska: ‘I 2023. će biti krizna, sada je vrijeme za hrabrije odluke za razvoj hrvatskog energetskog tržišta‘

‘E.ON ima znanja i iskustva u različitim energetskim rješenjima, kao što su kogeneracije, biomasa, niskotemperaturni energetski sustavi, hlađenje i grijanje, dizalice topline...‘

Andreas Rörig

E.ON Hrvatska počeo je poslovati na hrvatskom tržištu 2020. godine kao holding kompanija grupacije E.ON Hrvatska, koja je dio snažne paneuropske grupacije E.ON SE sa sjedištem u Essenu u Njemačkoj. U Europi grupa posluje na 15 različitih tržišta, zapošljava više od 72.000 stručnjaka i opskrbljuje više od 51 milijun kupaca u dva glavna područja poslovanja: energetske mreže i korisnička rješenja. Grupacija E.ON jedan je od najvećih europskih operatora elektroenergetskih mreža i energetske infrastrukture te pružatelj inovativnih korisničkih rješenja. Zahvaljujući tome, E.ON je u boljoj poziciji od bilo koje druge energetske kompanije u Europi kad je riječ o predvođenju zelene energetske tranzicije i preuzimanju vodeće uloge u skorašnjem svijetu distribuirane zelene energije. Snaga kompanije leži u njezinoj kombinaciji poslovanja koje uključuje i energetske mreže, ali i korisnička rješenja. Na hrvatskom tržištu E.ON sudjeluje u energetskom vrijednosnom lancu kroz opskrbu električnom energijom i plinom, kao i kroz distribuciju plina i pročišćavanje otpadnih voda. Uz to, vodeća je kompanija na tržištu u području projektiranja i izgradnje solarnih elektrana za poslovne kupce i kućanstva. E.ON Hrvatska ne staje na tome - kompanija ima ambiciozne planove za rast i razvoj na dobrobit i tržišta i kupaca. O svemu tome razgovarali smo s predsjednikom Uprave E.ON-a Hrvatska dr. sc. Andreasom Rörigom.

U posljednje dvije godine energetsko tržište suočilo se s nizom izazova. Jeste li zbog aktualne energetske krize primijetili bilo kakve promjene u potražnji i ponašanju kupaca?

Globalno energetsko okruženje suočilo se s nizom dosad nezabilježenih izazova i promjena. Iako smo i prije prolazili kroz turbulentne godine prepune promjena, naš sektor nijednom do sada nije iskusio godinu kakva je bila 2022. Ona je utjecala na sve nas i postavila brojne izazove i pred energetske tvrtke i pred kupce. Ne smijemo se zavaravati, energetska kriza još nije gotova i 2023. će također biti krizna godina. Za energetsko tržište to znači da ćemo se, uz nastavak energetske tranzicije i održavanja sigurnosti opskrbe i cjenovne pristupačnosti energije, morati pripremiti i za tržišnu nestabilnost. No, kriza je donijela i određene povoljne promjene na tržištu, pa i u ponašanju kupaca. Kao odgovor na krizu ubrzana je zelena energetska tranzicija, i na razini Europske unije putem programa RePowerEU i u državama članicama Unije. Spomenutom ubrzanju svjedočimo kroz rezultate našeg poslovanja s obnovljivim izvorima energije i kroz povećanje potražnje na hrvatskom tržištu. Naime, 2022. je bila godina u kojoj je solarna energija prvi put i u Europskoj uniji i u Hrvatskoj pokazala svoj pravi potencijal. Osim što se povećala potražnja za našim rješenjima iz obnovljivih izvora energije, zabilježili smo i promjenu u načinu razmišljanja naših kupaca, ali i tržišta u cjelini.

Koje su to promjene kad je riječ o ponašanju kupaca?

U svim segmentima - poduzetništvu, lokalnim zajednicama i gradovima te kućanstvima - kupci su postali proaktivniji, preuzeli su veću odgovornost kada je riječ o upravljanju vlastitim energetskim potrebama i postali informiraniji o rješenjima koja nudimo. Upravo u tome vidljive su prava snaga i stručnost naše kompanije. Pružali smo i pružat ćemo end-to-end uslugu, od analiziranja potreba naših kupaca, preko prilagođenih ponuda, do provedbe, praćenja i stručnog savjetovanja. Pozicionirali smo se kao pouzdan energetski partner koji se može nositi s aktualnim i budućim energetskim kompleksnostima, isporučiti potrebna rješenja i pružati podršku tijekom duljeg razdoblja.

Kada govorimo o duljim razdobljima i prognozama, pred nama je nova prekretnica. U skladu s nacionalnim energetskim i klimatskim planom, namjera je povećati instalirane fotonaponske kapacitete na hrvatskom tržištu s trenutnih 200 MW na 768 MW do 2030. godine. Tu smo i spremni smo odraditi svoj dio posla. Osim toga, nadamo se da će tvorci politika diljem Europe pažljivo proći sva predviđanja iz izvješća o stanju na energetskom tržištu u zemljama Europske unije (EU Market Outlook), prigrliti priliku i izmijeniti nacionalne energetske i klimatske planove do lipnja 2023. godine.

Kako se konkretno ta promjena odrazila na vaše financijske i poslovne rezultate u 2021. i 2022.?

Prije svega treba istaknuti da su naši rezultati odraz naše strategije, koja nije proizašla iz ove krize. Naime, mi smo znatno prije ove krize promicali rješenja iz obnovljivih izvora energije, kao i energetska infrastrukturna rješenja (EIS). Nismo neki novi akter na tržištu obnovljivih izvora energije koji je proizašao iz nedavne krize i brzinski nastoji naučiti sve o ovom poslovanju i rješenjima. Davno smo pokazali svoju kvalitetu, stručnost i pouzdanost. Tržište nas je prepoznalo i nagradilo povjerenjem, a mi smo ga opravdali isporučenim rješenjima. I doista smo uspjeli u isporukama, što pokazuju i naši rezultati.

U 2022. smo ostvarili vrlo dobre financijske rezultate usprkos energetskoj krizi, uglavnom zahvaljujući rastu našeg poslovanja u korisničkim rješenjima i cjelokupnom upravljanju portfeljem. Objašnjenje leži i u poslovnom modelu E.ON-a, koji nas je pozicionirao kao tržišnog predvodnika s gotovo 50 MWp instaliranih fotonaponskih kapaciteta na hrvatskom tržištu. Osim toga, ugovorili smo 84 projekta koji su rezultirali deseterostruko većom EBITDA-om našeg poslovanja u segmentu energetskih infrastrukturnih rješenja. Prošle smo godine sagradili dva trenutno najveća sustava u Hrvatskoj, od kojih svaki ima instalirani kapacitet od gotovo 10 MWp. Uz rješenja za poslovne kupce, isporučili smo i ona za kućanstva te za male tvrtke i obrte, s više od 1000 fotonaponskih elektrana koje našim kupcima omogućavaju da budu dio energetske tranzicije. S druge strane, postupno je povećan udio plina u energetskom miksu i očekuje se da će plin imati ključnu ulogu u tranziciji zahvaljujući brojnim područjima u kojima se može primijeniti. I u tome imamo određenu ulogu s našim poslovanjem za distribuciju plina i četiri distribucijske kompanije koje upravljaju s 11 koncesijskih područja na kojima je zaposleno 80 ljudi. Usprkos izazovima koje su donijela regulatorna smanjenja tarifa i povećanim troškovima gubitaka plina, naše poslovanje u distribuciji također je ostvarilo stabilne rezultate.

image

Andreas Rörig

E.ON je dobro povezan s donositeljima odluka i kreatorima politika na razini Europske unije; u kojem se smjeru kreće razvoj novog energetskog tržišta?

Općenito govoreći, u Bruxellesu se posljednjih nekoliko mjeseci vode burne rasprave i vidljive su jasne podjele između država članica koje zagovaraju snažnije državne intervencije i onih koje se protive radikalnim promjenama trenutnog dizajna energetskog tržišta. Za sada opći dizajn tržišta električne energije nema suštinskih nedostataka. A nije ni razlog za krizu jer ni drugi dizajn tržišta ne bi mogao izdržati prošlogodišnje izazove u opskrbi. U osnovi, ne vidimo nijedan razlog za sveopću transformaciju dizajna tržišta električne energije; umjesto toga trebalo bi provesti manje dorade. Integrirano interno europsko tržište električne energije trebali bismo održati bez većih izmjena. Europska integracija tržišta električne energije donijela je značajne prednosti u smislu sigurnosti opskrbe i učinkovitosti za kupce tijekom posljednjih nekoliko desetljeća. Treba izbjegavati brzoplete reforme.

Koje je vaše viđenje uloge E.ON-a Hrvatska u zelenoj energetskoj tranziciji i kako ocjenjujete zakonodavni okvir i uvjete poslovanja u Hrvatskoj kada je riječ o razvoju proizvodnje iz obnovljivih izvora energije?

Svojim kupcima iz poslovne zajednice, kućanstvima, ali i zajednicama nudimo proizvode i rješenja kojima djelujemo kao njihov energetski partner u poticanju zelene energetske tranzicije i smanjenju emisija CO2. Isporučujemo upravo ono što naši kupci trebaju, a to su infrastrukturna rješenja za neovisniju i održiviju energetsku opskrbu. S našim solarnim rješenjima i projektima zauzeli smo vodeću poziciju na hrvatskom tržištu, uz značajan prostor za širenje i razvoj. S jedne strane, da bi se taj razvoj ostvario, i kupci se sami moraju bolje informirati te im se mora pružiti alternativa postojećim tradicionalnim rješenjima.

Upravo je sada vrijeme da se iskoristi ovaj zamah s obnovljivim izvorima energije. Nužno je provesti potrebna ulaganja kako bismo kao tržište bili konkurentni i privlačniji ulagačima. Na tržištu je niz izazova, a ključni su, između ostaloga, neujednačenost procesa kada je riječ o operatoru distribucijskog sustava, ali i HOPS-u, administrativne prepreke na lokalnoj razini, manjak razumijevanja na najvišoj razini po pitanju važnosti prelaska na obnovljive izvore energije, nesigurna porezna politika, nesređene zemljišne knjige, neadekvatno pravosuđe i Zakon o radu te nedosljednost nadležnog ministarstva. Moje je skromno mišljenje da trebamo odvojeno Ministarstvo energetike. Sve su to prepreke koje znatno otežavaju proces izgradnje energetskih postrojenja za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora.

Kolika su dosadašnja ulaganja tvrtke E.ON na području cijele Hrvatske i koliko se tih ulaganja odnosi na obnovljive izvore energije?

Prošle smo godine na slovenskom i hrvatskom tržištu uložili više od 30 milijuna eura. Većina ulaganja usmjerena je na rješenja za dekarbonizaciju, digitalizaciju i sigurnost opskrbe. Najviše ulažemo u solarna postrojenja, kogeneracije na biomasu i rješenja za energetsku učinkovitost. U sljedeće dvije godine planiramo uložiti još 50 milijuna eura u navedena područja. Razmatramo i dodatno povećanje ulaganja kroz financijsku potporu našim poslovnim korisnicima putem ugovora o otkupu električne energije (PPA). Osim toga, stalno smo u potrazi za novim ulagačkim prilikama kako bismo ojačali tržište i podržali svoje kupce. Navedena ulaganja imaju višestruke koristi jer jačaju gospodarstvo, otvaraju radna mjesta, razvijaju stručnjake i potiču zelenu energetsku tranziciju.

Na europskoj razini E.ON kao grupacija planira proširiti svoj plan ulaganja na 33 milijarde eura do 2027. godine, s time da više od 95 posto tih investicija ispunjava stroge kriterije taksonomije Europske unije za zelene projekte.

Kakve poslovne planove E.ON Hrvatska ima za ovu i sljedeću godinu? Na kojem će dijelu poslovanja biti naglasak?

Naš osnovni model su fotonaponska rješenja za prosumere, kupce koji troše energiju koju fotonaponski sustav proizvodi na licu mjesta. No, razvijamo i gradimo i veće fotonaponske parkove na tlu te njima i upravljamo. Osim fotonaponskih sustava, svojim kupcima nastojimo ponuditi niz energetskih rješenja. E.ON ima znanja i iskustva u različitim energetskim rješenjima, kao što su kogeneracije, biomasa, niskotemperaturni energetski sustavi, hlađenje i grijanje, dizalice topline, ali i dodatne usluge i upravljanje energijom općenito. Pred završetkom smo naše prve kogeneracijske elektrane u Sloveniji, a radimo i na još nekoliko ugovorenih projekata s biomasom. Sve veća zastupljenost električnih vozila također će zahtijevati proširenje infrastrukture za napajanje, a na tom području E.ON već ima izvrsne rezultate. Zato smo trenutno u sjajnoj poziciji da već ove godine uvedemo rješenja e-mobilnosti za poslovne kupce na hrvatskom tržištu.

‘Pozdravljamo vladine mjere, ali trebalo bi razgovarati o budućnosti energetskog tržišta u Hrvatskoj‘

Kako komentirate Vladine mjere?

Trebamo jasno razlikovati izvanredne mjere, poput onih koje su se provodile diljem Europe prošle godine ili onih koje ovih dana provodi hrvatska Vlada, od tržišnog modela okrenutog budućnosti. Vladine mjere pozdravljamo kao kratkoročno rješenje s obzirom na to da kupcima donose pristupačne cijene i osiguravaju regulatornu stabilnost. No, sada treba uložiti vrijeme u konstruktivne dijaloge o budućnosti energetskog tržišta u Hrvatskoj. Trenutno je to tržište potpuno narušeno te će izostanak značajnih promjena dovesti do kolapsa kompanija koje na njemu djeluju, kao i do dugotrajne odgode nužnih ulaganja u novu energetsku infrastrukturu, a to će onda dovesti u pitanje golemu vrijednost i razvojni potencijal ovog tržišta. Spremni smo sudjelovati u dijalogu iz kojeg će proizaći aktivnosti kojima će se oblikovati novi model hrvatskog energetskog tržišta.

Kako će tržište funkcionirati s produljenjem mjera i gdje je u perspektivi energetske tranzicije digitalizacija?

Energetske mreže su okosnica energetske tranzicije koja može napredovati ako širenje mreže ide ukorak s kontinuirano rastućom potražnjom za priključenjem postrojenja za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora. U tom smislu razumijemo poziciju HEP-a kao jedinog vlasnika elektroenergetskih mreža i njihovu nezavidnu ulogu u aktualnom upravljanju kriznom situacijom uz nove produžene mjere. Možemo se samo nadati da njihov najavljeni plan ulaganja neće stradati pod teretom spomenutih mjera. Naša je poruka vrlo jasna: tu smo da bismo ulagali u korisnička rješenja, gdje snažne i agilne energetske mreže imaju ključnu ulogu. Kao najveći operator elektroenergetske mreže u Europi, E.ON je već riješio neke od ovdašnjih izazova ulaganjem u digitalnu platformu Envelio, koja omogućava digitalizirani postupak planiranja mrežnog razvoja, kao i potpuno digitaliziran proces odobravanja preliminarnog energetskog rješenja za ulagače za manje od 24 sata.

Veliki je problem nedostatak stručnjaka na tržištu rada. Pronalazite li zaposlenike teško?

Kad je riječ o strategiji za zaposlenike, naš plan rasta uključuje i rast zapošljavanja istinskih stručnjaka i talenata u timu koji predvodi energetsku tranziciju hrvatskog tržišta. Svjesni smo da je već godinama sve veći izazov pronaći kvalificiranu radnu snagu, zato smo uložili u vlastite edukacijske platforme kao što su Solarna akademija, digitalno usavršavanje i upravljanje talentima. Osim toga, kao dio grupacije na izvoru smo svih zamislivih znanja iz energetskog sektora, pa svojim zaposlenicima nudimo jedinstvene prilike za rad s najsuvremenijim inovacijama koje će oblikovati energetski svijet. Dekarbonizacija, energetska tranzicija i širenje infrastrukture moraju se znatno ubrzati. U našem poslovanju to predstavlja velik potencijal za rast, u čemu vidimo priliku da kao kompanija snažno rastemo u godinama koje dolaze. U Hrvatskoj smo na dobrom putu prema našem glavnom cilju, s jasnom vizijom da postanemo partner prvog izbora za energetsku tranziciju u regiji.

Sadržaj nastao u suradnji s EON-om Hrvatska

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 11:32