Marko Ćosić

Predsjednik Uprave ‘Đure Đakovića‘: Cilj je povećati proizvodnju na 2000 vagona u 2026. uz razvoj sektora obrane

Na sastanku članica NATO-a koji je okupio njihove ministre obrane i predstavnike 25 tvrtki iz obrambene industrije, među kojima je i grupacija "Đuro Đaković", razgovaralo se o jačanju vojne pomoći Ukrajini

Marko Ćosić

S ponosom mogu reći da je u Grupaciji Đuro Đaković tjedan koji je iza nas bio obilježen brojnim važnim posjetima, sastancima i organizacijom iznimno vrijednih događaja kao što su “Bank day” i “Student day”.

Dok su pripreme za ova dva događaja bile u punom jeku, u istom smo tjednu imale čast u prostorijama Grupacije Đuro Đaković 14. lipnja 2023. primiti delegaciju hrvatske Vlade, koju je predvodio premijer Andrej Plenković, a uz njega su bili prisutni i Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja, Oleg Butković, potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture, ministar obrane Mario Banožić, Tomislav Leko, zamjenik predstojnika Ureda predsjednika Vlade, glasnogovornik Vlade Marko Milić, Robert Blažinović, v.d. ravnatelja Uprave za industriju, poduzetništvo i obrt u Ministarstvu gospodarstva, Judita Emić, stručna suradnica Ureda predsjednika Vlade, i brodsko-posavski župan Danijel Marušić.

U sklopu posjeta održan je radni sastanak s vodstvom Grupacije Đuro Đaković, na kojem su visokorangirane goste Vladina izaslanstva pozdravili Jaroslav Strnad i Denisa Materova kao predstavnici većinskog dioničara te Pavel Maroušek, CEO Đuro Đaković Grupe, i ja u osobno ime, kao predsjednik Uprave Đuro Đaković Grupe, te smo im predstavili planove za razvoj Grupacije Đuro Đaković. Tema sastanka bila je podrška procesu restrukturiranja Grupacije i suradnja u području sektora obrane. Predsjednik Vlade Andrej Plenković na sastanku je pozdravio proces restrukturiranja Grupacije Đuro Đaković kao jedne od najvećih industrijskih grupacija u regiji i simbola regionalne industrije. Nakon radnog sastanka upriličen je obilazak proizvodnih pogona, sektora proizvodnje vagona i sektora obrane. Predstavnik Vlade s izaslanicima je pozdravio proizvodnju Đure Đakovića.

Podsjećam da je u rujnu 2022. češka tvrtka DD Acquisition a.s. postala je većinski vlasnik (81,90 posto) Đuro Đaković Grupe. Grupacija objedinjuje tvrtke Đuro Đaković Grupa d.d. kao upravljača te Đuro Đaković Specijalna vozila d.d., Đuro Đaković Strojnu obradu d.o.o. i Đuro Đaković Energetiku i infrastrukturu d.o.o.

Dokaz uspješnosti i razvoja Grupacije Đuro Đaković danas je kontinuirani rast proizvodnje. Grupacija je povećala svoje proizvodne kapacitete i broj proizvedenih vagona s 265 u 2021. na 580 u 2022., s ugovorenom povećanom proizvodnjom za 2023. godinu. Cilj Grupacije je daljnje povećanje broja proizvedenih vagona, s vizijom proizvodnje 2000 vagona u 2026. godini. U Grupaciji se bilježi i razvoj sektora obrane. Dokaz toga su novi ugovori sa svjetskim liderima obrambenog sektora. Vezano uz tu temu, kao predsjednik Uprave Grupacije bio sam sudionik sastanka članica NATO-a 15. lipnja ove godine u Bruxellesu, koji je okupio ministre obrane država članica NATO-a s predstavnicima 25 tvrtki iz obrambene industrije, među kojima je i Grupacija Đuro Đaković imala čast dobiti poziv, a razgovaralo se o jačanju vojne pomoći Ukrajini. Zahvaljujem na tom pozivu i bilo mi je iznimno drago prisustvovati na sastanku u Bruxellesu, gdje je NATO prepoznao znanje i kvalitetu Grupacije u području obrambene industrije i održavanja oklopnih vozila.

U isto vrijeme dok sam ja boravio u Bruxellesu, 15. lipnja 2023. godine u prostorijama tvrtke održan je jedinstven događaj “Bank day”, koji je bio organiziran za sve poslovne banke s kojima surađujemo, kao i naše investitore. Nakon prezentacijskog dijela Uprave Grupacije Đure Đaković i predstavnika vlasnika, upriličen je i obilazak proizvodnih pogona za uzvanike “Bank daya”. Nakon toga je na poligonu Kindrovo održana demonstracija naših vozila i vozila partnerskih čeških tvrtki; Excalibur Army i Tatra. Uz atraktivnu prezentaciju vozila koja je zadivila sve prisutne, za goste smo pripremili i zabavni program te različite igre kao što su simulatori vožnje, airsoft, vožnje u Tatra racing vozilu i sl. Ovim putem zahvaljujem svim gostima na odazivu, a cijelom timu Đure Đakovića koji je radio na pripremi i organizaciji ovih hvalevrijednih događaja, velika hvala na odličnoj organizaciji.

Uz sve navedeno, 16. lipnja ove godine održali smo “Student day”. Dan predviđen za naše učenike i studente Strojarskog fakulteta u Slavonskom Brodu. Cilj nam je bio putem ovog događaja upoznati obrazovni strukovni sektor s onim što je Đuro Đaković danas, što je u tvrtki realizirano u proteklom periodu s dolaskom nove uprave i vlasništva, a to je povećan broj proizvodnih kapaciteta, povećan rast i razvoj, obogaćen radni tim kvalitetnim i stručnim ljudima u svim sektorima, te kontinuiran rast zapošljavanja.

Nakon kratke prezentacije pripremili smo i demonstraciju vozila i natjecateljske igre na poligonu Kindrovo i za naše studente. “Student day” je bio i događaj kojim želimo unaprijediti suradnju i rad na budućim projektima s našim sveučilištima i srednjim školama. Hvala i profesorima koji su to prepoznali te se odazvali ovom važnom događaju. Đuro Đaković ponovno postaje simbol industrije, s rastućom proizvodnjom kako u civilnom sektoru tako i u obrambenom. Imamo velike ciljeve, a za njihovo ostvarenje ključni su ljudi. U predstojećem periodu planiramo nova zapošljavanja velikog broja djelatnika. Brojne pozicije već su otvorene. Vjerujem da će i dio ovih mladih studenata i učenika nakon završenog obrazovanja postati dio našeg tima, zato je bitno događajima poput ovoga približiti im ono što je Đuro Đaković danas.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:43