Alen Voloder

Predsjednik Uprave Cemexa Hrvatska: Fokusirani smo na razvoj novih rješenja - proizvodnja i upotreba građevinskih materijala evoluiraju

Klimatska strategija koju provodimo nije samo usmjerena na dekarbonizaciju proizvodnje nego i na razvoj niskougljičnih proizvoda, rješenja i procesa

Alen Voloder, predsjednik uprave Cemex-a

 JOSKO SUPIC /CROPIX

Veliki građevinski projekti, poput onih sufinanciranih iz fondova Europske unije, kao i turistički, stambeni, apartmanski i hotelski projekti te projekti razvoja infrastrukture, već nekoliko godina potiču stabilan rast građevinske aktivnosti u Hrvatskoj. Prateći tržišne trendove i potrebe graditelja, proizvodnja i upotreba građevinskih materijala evoluiraju i pod utjecajem ekonomskih, okolišnih i tehnoloških čimbenika. Ulagači i građevinari sve više zahtijevaju ne samo učinkovitost i estetsku vrijednost nego i dugovječnost te cirkularnost materijala. Stoga u smo u Cemexu usredotočeni na razvoj novih rješenja, poput naprednih formulacija betona koje poboljšavaju čvrstoću i trajnost materijala.

Sve veća pozornost posvećuje se i okolišno prihvatljivim materijalima, uključujući reciklirane materijale i proizvode s niskim udjelom ugljika te energetskom učinkovitošću. Naš zadatak ne staje s proizvodnjom i isporukom građevinskih materijala; u suradnji s kupcima ostvarujemo partnerski odnos u kojem prilagođavamo proizvode specifičnim zahtjevima projekata i pružamo podršku u njihovoj primjeni, stoga nismo tipičan proizvođač građevinskih materijala koji nudi samo proizvod, nego kupcu ovakvim pristupom nudimo i uslugu.

Desetak terminala za uvrećani i rasuti cement, koji su strateški rasprostranjeni u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini te Crnoj Gori, osigurava nam regionalnu prisutnost, a naši su proizvodi i usluge dostupni i u Sloveniji i Srbiji. U osnovno poslovanje te jačanje proizvodnje i strateškog pristupa tržištu sustavno ulažemo, pa od 2023. godine u sastavu kompanije imamo novi kamenolom, a ulagali smo i u pogone te u novu flotu kamiona i cisterni za prijevoz cementa. Također, potaknuti rastom potražnje u središnjoj Hrvatskoj i na sjeveru zemlje, u posljednje dvije godine betonske operacije u Hrvatskoj proširili smo na još jednu betonaru u Zagrebu. Zadovoljan sam što mogu reći da nam i rezultati istraživanja koje redovno provodimo među kupcima pokazuju iznimno visoko zadovoljstvo i kvalitetom materijala, ali i kvalitetom usluge u procesu.

S druge strane, raste regulatorni i tržišni pritisak na smanjenje emisija gospodarstva, što je velik izazov za svaku proizvodnu industriju. U Cemexu već više od dva desetljeća ulažemo u modernizaciju postrojenja kako bismo smanjili klimatske i okolišne učinke naše proizvodnje, a od 2021. godine pratimo znanstveno utemeljene ciljeve naše globalne klimatske strategije Budućnost na djelu. Postavili smo ambiciozne ciljeve smanjenja emisija stakleničkih plinova, a konačni cilj je postati kompanija s neto nultom emisijom CO₂ do 2050. godine. Do 2030. godine planiramo smanjiti emisije CO₂ po toni cementnog materijala za 47 posto, smanjiti sadržaj ugljika u betonu za 35 posto te osigurati da 65 posto naše potrošnje električne energije dolazi iz čistih izvora. Kako bismo dekarbonizirali proizvodni proces, istražujemo i primjenjujemo brojna tehnološka rješenja. Koristimo tehnologije poput povećanja upotrebe zamjena za klinker, upotrebe dekarboniziranih sirovina i maksimalnog korištenja čistih izvora energije.

Usto uvodimo nove tehnologije, uključujući i one koje se temelje na vodiku. U Cemexu vjerujemo da znanja, stručnost i dobre prakse treba dijeliti, stoga intenzivno radimo i na tome da olakšamo i podupremo ulazak u svijet korištenja obnovljivih izvora energije i našim partnerima u zajednici. Želeći olakšati organizacijama poput lokalnih vrtića, škola i klubova ulazak u korištenje energije iz obnovljivih izvora te pomoći u popularizaciji takve energije u lokalnoj zajednici, u 2023. smo pokrenuli izradu projekata za gradnju sunčanih elektrana i za njihove potrebe.

Tako smo prošle godine osigurali gradnju sunčane elektrane na objektu koji koriste tri sportska društva u Kaštel Sućurcu, a ove smo godine pustili u rad sličan pogon za još jedan sportski klub iz Kaštela. Klimatska strategija koju provodimo nije samo usmjerena na dekarbonizaciju proizvodnje nego i na razvoj niskougljičnih proizvoda, rješenja i procesa. Smanjeni ugljični otisak nije još uvijek presudan faktor pri odabiru cementa na tržištu naše regije, no važnost okolišnog aspekta i održive gradnje raste. Već sada na tržištu nudimo niz niskougljičnih cemenata pod brendom Vertua, a na tome ćemo raditi i dalje.

Također, od kraja prošle godine čak osam tipova naših cemenata nosi i EPD certifikat koji daje informaciju kupcima o ugljičnom otisku proizvoda tijekom njihova cijelog životnog ciklusa. Iako već sada više od 90 posto cementa u našoj ponudi jest proizvedeno uz smanjene emisije, u bliskoj budućnosti svi naši cementi bit će niskougljični, pružajući našim kupcima okolišno prihvatljive proizvode prepoznatljive vrhunske kvalitete.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. srpanj 2024 09:57