Nezakonite naknade

Pred sudom kolektivna tužba protiv Mastercarda

Slučaj je pokrenut 2016. godine, 12 godina nakon što je EK presudila da je Mastercard tijekom tog razdoblja naplaćivao nezakonite prekogranične međubankovne naknade
 Nicolas Guyonnet/AFP

Specijalistički sud u Londonu ovog će tjedna ponovno razmotriti dopuštanje da se nastavi povijesna kolektivna tužba protiv Mastercarda teška 14 milijardi funti, u kojoj se tvrdi da je ta kartičarska kuća naplaćivala nezakonite naknade.

Kako piše Reuters, predstavnik tužitelja Walter Merricks, kojega savjetuje odvjetničko društvo iz SAD-a, navodi da je Mastercard naplaćivao prekomjerne međubankovne naknade od svibnja 1992. do lipnja 2008., da su trgovci podizali cijene i da su te naknade proslijedili potrošačima.

On se nada da će sada Žalbeni sud za zaštitu tržišnog natjecanja potvrditi slučaj nakon što je Vrhovni sud u prosincu odbacio prigovore na njegov postupak. Mastercard, pak, odbacuje slučaj, smatra da su klijenti imali koristi od njegove tehnologije plaćanja te da tužbu vode američki odvjetnici, organizacije kojima je glavni motiv stjecanje zarade. Ako se slučaj nastavi, Merricks će trebati dokazati da su Mastercardove domaće naknade bile nezakonite i kvantificirati troškove koji su preneseni na potrošače.

Slučaj je pokrenut 2016. godine, 12 godina nakon što je EK presudila da je Mastercard tijekom tog razdoblja naplaćivao nezakonite prekogranične međubankovne naknade.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 09:45