Traže izmjene zakona

'Potrebno je poduzetnike-početnike osloboditi plaćanja doprinosa za puno radno vrijeme'

Udruga Lipa se, naime, u današnjem priopćenju požalila kako ministri ignoriraju njenu inicijativu za izmjenom Zakona o doprinosima
Davor Huić, predsjednik Udruge Lipa
 Darko Tomas / CROPIX

Udruga poreznih obveznika Lipa ponovno je u četvrtak zatražila smanjenje nameta poduzetnicima te promjenu Zakona o doprinosima, kako bi se poduzetnici početnici (direktori-početnici) bili oslobođeni obveza plaćanja doprinosa za osmosatno radno vrijeme.

Udruga Lipa se, naime, u današnjem priopćenju požalila kako ministri ignoriraju njenu inicijativu za izmjenom Zakona o doprinosima i odredbe po kojoj svi direktori i članovi uprave, moraju plaćati doprinose na osmosatno radno vrijeme, od prvog dana registracije firme, i bez obzira na njihove financijske mogućnosti i stvarno radno vrijeme.

Lipa je prošli tjedan pisanim putem ponovila molbu ministarstvima gospodarstva i financija, za izmjenom Zakona o doprinosima, a vezano za zahtjev inicijative "Dajte da radimo".

"Ta izmjena Zakona je pogodila poduzetnike-početnike, a naročito poduzetnice-majke, koje uz malu djecu, rade iz svojih domova, i niti nisu u mogućnosti raditi puno radno vrijeme. Došlo je do brojnih zatvaranja malih tvrtki, zbog nemogućnosti plaćanja ad hoc nametnute dažbine", upozoravaju iz Udruge Lipa u priopćenju.

Ističu i kako su u tom obraćanju ministara, u novonastalim okolnostima proglašenja pandemije koronavirusa, napomenuli da je kriznim mjerama izolacije stanovništva i zabrane rada većine uslužnih djelatnosti, "postalo više nego jasno koliko je važno svako radno mjesto u privatnom sektoru, smanjenje nameta poduzetnicima, kao što su nametnuti doprinosi na osmosatno radno vrijeme", te apelirali da se razmotri i prihvati njihov zahtjev za micanje obveze plaćanja doprinosa direktorima-početnicima.

"U predloženim Vladinim mjerama za spas gospodarstva nigdje ne spominju poduzetnici početnici, koji su često jedini zaposlenici u vlastitim tvrtkama. Naime, zbog visine propisane direktorske osnovice i obveznog osmosatnog radnog vremena, trošak doprinosa u takvim tvrtkama predstavlja veći udio u ukupnim troškovima od prosjeka te će većina takvih poduzeća biti prisiljena ugasiti poslovanje nakon ove krize", upozoravaju iz Udruge Lipa, zamjerajući što ministri financija i gospodarstva nisu odgovorili na njihov prijedlog.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 13:48