VIDE VELIKI POTENCIJAL

Pošta će i prodavati kriptovalute te širi poslovanje s NFT-ima

Prvih 500 ekskluzivnih primjeraka prve hrvatske kriptomarke koji su unaprijed aktivirani na blockchain mreži rasprodano je za samo 16 sati od izdavanja
Hrvatska pošta koju vodi Ivan Čulo vidi veliki potencijal u kriptovalutama i blockchain tehnologiji
 Boris Kovacev/cropix

Hrvatska pošta, koja već nudi usluge prodaje kriptomarki i otkupa kriptovaluta, planira još više širiti poslovanje u tom segmentu. Za početak, plan joj je pokrenuti posebnu internetsku stranicu zvanu Crypto centar, na kojoj bi objedinila sve svoje usluge povezane s kriptovalutama. Sama stranica već je aktivna, ali bi, kako tvrde u Pošti, trebala izgledati potpuno drukčije.

Trenutačno se na stranici Crypto centra nalazi tečajna lista za pet kriptovaluta koje Pošta otkupljuje. To su: bitcoin, ether, proton, stellar i eos. Usto, nalazi se i popis svih poštanskih ureda koji otkupljuju kriptovalute, kao i prikaz njihovih lokacija na Google Mapsu. Međutim, pravo je iznenađenje dio na kojem se nalazi kalkulator za preračunavanje kriptovaluta u kune. Taj kalkulator, naime, navodi i obrnutu opciju, prodaje kriptovaluta. Ona nije aktivna i uz nju je navedeno da će na raspolaganju biti uskoro.

U pošti naglašavaju da se trenutačno bave isključivo otkupom kriptovaluta. I dok novi natječaj, s kojim žele proširiti postojeći sustav kriptomarki, kao i napraviti novi Crypto centar, navodi samo da traže "objedinjavanje postojećih usluga koje pruža naručitelj povezanih s kriptovalutama i blockchainom", otkrili su nam da uskoro planiraju početi i s prodajom kriptovaluta.

- Kriptovalute se trenutno otkupljuju u 55 poštanskih ureda u svim županijama, a korisnici će i u poštanskim uredima uskoro moći i kupiti - kažu u Hrvatskoj pošti.

Turisti

Neslužbeno doznajemo da su zbog tih novih aktivnosti unutar pošte poslovanje s kriptovalutama preuzele financije. Kriptovalute su, naime, vrlo volatilne, a čak i najveći igrači u tom biznisu, poput Tesle Elona Muska, koja je u bitcoin uložila 1,5 milijardi dolara, redovito upozoravaju na značajne promjene u tečaju kriptovaluta.

- U pravilu se svakoga dana u poštanskim uredima obavi nekoliko otkupa kriptovaluta - pojašnjavaju u Pošti.

Tumače da interes za kriptovalute ne dolazi samo od domaćih korisnika nego i od stranaca, posebno turista. Štoviše, u Pošti ističu da ponudom takve usluge podižu i atraktivnost turističke destinacije.

- Kupoprodaja kriptovaluta obavlja se isključivo u poštanskim uredima, no brojni strani korisnici kriptovaluta često svoja putovanja planiraju upravo tamo gdje svoj digitalni novac mogu zamijeniti u domaću valutu - navode u Pošti.

Drugi dio novog Crypto centra Hrvatske pošte bit će kriptomarke, odnosno prvi oblik NFT-a u Hrvatskoj. Hrvatska pošta prvu je kriptomarku izdala u rujnu. Riječ je o proizvodu koji uključuje papirnatu poštansku marku koja se može nalijepiti na pismo i tako koristiti te digitalni token nazvan postereum, koji njegovu kupcu služi kao digitalni dokaz vlasništva nad određenom poštanskom markom. Takav oblik vlasništva, koji se zapisuje u blockchain mreži, konkretno Ethereumu, zove se non-fungible token (NFT). Interes za tom markom bio je golem, a u Pošti baš na tom primjeru objašnjavaju i zašto žele povezati sve poslove iz segmenta kriptovaluta.

Širenje poslovanja

- Prvih 500 ekskluzivnih primjeraka prve hrvatske kriptomarke, koji su unaprijed aktivirani na blockchain mreži, rasprodano je za samo 16 sati od izdavanja. U kriptovalutama je kupljeno i više od 80 posto od ukupno tisuću ekskluzivnih primjeraka kriptomarke 2 - pojašnjavaju u Pošti.

Kako NFT tokeni imaju sakupljačku vrijednost, Pošta razmatra da proširi taj dio poslovanja. Mogućnost joj je da tokenizira i druge marke, koje inače nudi komercijalno, ali i da uđe u posao tokenizacije drugih proizvoda koji se mogu nuditi kao NFT-i. Vani je interes za takvim uslugama ogroman.

Zbog najave Kine kriptovalute potonule

Najava Kine da neće dopustiti da se u njoj kriptovalute koriste za plaćanja dovela je do najvećeg pada vrijednosti vodećih kriptovaluta ove godine. Sve vodeće kriptovalute jučer su značajno izgubile na vrijednosti. To uključuje bitcoin, ethereum, cardano i dogecoin. Pad se kretao između 15 i 20 posto. Cijena bitcoina pala je ispod 40.000 dolara, i to prvi put od veljače. Već nekoliko dana kriptotržište je u znaku velikih potresa. Prethodno je takav potres izazvao Elon Musk koji je najavio da Tesla više neće prihvaćati bitcoin kao sredstvo plaćanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:18