Dobre vijesti

Pokrenut transfer novca za plaće radnika Uljanika, uskoro odluka o prekidu štrajka

Nakon isplate, na prvom je mjestu ponovo pokretanje proizvodnje, navodi se u priopćenju
Prosvjed radnika Uljanika u kolovozu
 Danijel Bartolić / CROPIX

Iz Uljanika je u petak priopćeno da je, unatoč blokadi računa brodogradilišta 3. Maj, u suradnji sa svim nadležnim institucijama definiran zakonit i moguć način isplate plaća te je transfer novca za plaće u tijeku.

"Stručne službe Uljanika završile su sve potrebne radnje i transfer novca je u tijeku. Nakon isplate plaće, na prvom mjestu prioriteta je komunikacija s dobavljačima s ciljem da se što prije pokrene proizvodnja u svim društvima Uljanik grupe", navodi se u krakom priopćenju iz Uljanika.

Vlada je u četvrtak izvijestila kako je dala državna jamstva u korist Hrvatske poštanske banke (HPB) za zamjenu instrumenata osiguranja po plasmanima te banke prema društvu Uljanik d.d. iz 2015. i 2016. godine, čime se omogućuje isplata plaća radnicima Uljanik Grupe.

Time su Uljanik Grupi osigurana sredstva da u petak isplati plaće radnicima, ali ne i Upravi Uljanik Grupe.

Premijer Andrej Plenković u četvrtak je na sjednici Vlade kazao da je nađen model da se radnicima Uljanik grupe isplate plaće i za srpanj i za kolovoz.

Istaknuo je da je to rješenje dobro, pravično i da je Vlada učinila maksimum u okviru zakonskih mogućnosti.

"Važno je da u sljedećim tjednima svi zajedno vidimo i budućnost predloženog od strane Uprave plana restrukturiranja i jedno strateško promišljanje kako nastaviti s održivom brodogradnjom, koja jako puno znači i za Istarsku županiju, za grad Pulu, za Primorsko-goransku županiju i Rijeku, naravno i za brodogradilišta koja posluju i Splitu i u Trogiru, a tu raspravu ćemo voditi na sjednici Vlade u Puli, koja će se održati 13. rujna", zaključio je Plenković.

Uskoro se prekida štrajk

Nakon više od tjedan dana prosvjeda, radnicima Uljanika krenula je isplata plaća za srpanj, potvrdio je to novinarima u petak u podne predsjednik Štrajkaškog odbora Đino Šverko dodavši kako će u ponedjeljak Štrajkaški odbor donijeti službenu odluku o prekidu štrajka dok radnici Uljanika počinju od ponedjeljka normalno raditi.

"S obzirom da plaće nisu još svima 'sjele', radnici su i dalje na svojim radnim mjestima", kazao je Šverko koji se zahvalio svim štrajkašima i građanima koji su poduprli prosvjed, dok drugi, kako je rekao, "neka uče, jer sindikati mogu voditi štrajk samo kako to nalaže zakon i procedura". "Sindikati nisu protiv radnika, naprotiv. Nije u redu da se napadaju one koji legalno vode sindikalne akcije", poručio je Šverko.

Izvijestio je kako je u petak ujutro održan sastanak u sjedištu Istarske županije kako bi istarski župan i pulski gradonačelnik Valter Flego i Boris Miletić izvijestili sindikate o razgovorima u Bruxellesu. Sastanak je međutim, naveo je Šverko, prekinut u trenutku kada su sindikalisti shvatili da su radnici Uljanik Grupe na ulicama te su im se na prosvjedu priključili.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 08:44